從Lana Del Rey 歌中找尋反女權的道路

163 回覆
174 Like 12 Dislike
原來有咁多同好 好開心
Brooklyn Baby 同Salvatore 都好好聽
佢特別鍾意仔仔同sex姐
冇聽開都諗起三首
Video games
Born to die, Blue jeans
佢話自己想活係50 60年代美國呀嘛
所以參考左好多哥時嘅嘢
復古 性解放應該亦係其中
就係佢個種黑暗fit晒成個情況
btw Lana is my queen
無錯就係女權撚覺得佢offensive先屈佢呢套就係反女權,但佢講過佢覺得女權就係女人選擇想做就係女權。
但佢好多歌都講述過佢鐘意父權行為,如男性暴力
佢之前leak嘅好多unreleased 都好正
好似because of you, queen of disaster, kill kill, serial killer 咁
鍾意佢呢啲迷幻嘅曲風 好似帶你進入另一個世界咁
而dark paradise, born to die, Carmen, young and beautiful 呢啲又黑暗到好似死亡邊緣咁 係我最痛苦嘅時候聽 共嗚到令我再沉多兩沉 但係情傷或者辛苦嘅時候 聽住佢啲歌 就會覺得自己嘅靈魂搵到個共嗚者 明白我
born to die 開始有聽佢
佢比人個feel真係好特別
I’m tired of feeling like I’m f*cking crazy
已厭倦D人硬係覺得係痴撚線
I’m tired of driving ‘til I see stars in my eyes
日以繼夜開車令我雙眼疲憊不堪,
It’s all I’ve got to keep myself sane, baby
但唯有咁樣先能使我保持清醒
So I just ride, I just ride
所以我還是跳上車,
只是兜風的一程,
讓我一路狂奔。
再黎獨白
Every night I used to pray that I’d find my people
and finally I did on the open road.
We have nothing to lose, nothing to gain,
nothing we desired anymore, except to make our lives into a work of art.
每晚我都祈禱可以搵到志同道合嘅人,
而我每每都可以在公路上搵到可以共度一程嘅人.
我們什麼也沒失去,也沒有得到什麼東西,
不會刻意奢求甚麼, 只希望我們嘅生命像藝術品般傳承下去.
LIVE FAST. DIE YOUNG. BE WILD. AND HAVE FUN.
快意人生,及時行樂,大膽行徑,極度享樂。

I believe in the country America used to be.
I believe in the person I want to become,
I believe in the freedom of the open road.
And my motto is the same as ever,
“I believe in the kindness of strangers.”
And when I’m at war with myself, I ride. I Just Ride.*
我相信有一個地方,好似以前嘅美國一樣嘅地方.
我信賴那個人,那個令我願意改變的人.
我信仰自由,在公路上找尋到嘅自由.
我人生的宗旨一如既往:”我可信賴陌生人的友善.”
當我的內心又在交戰糾結的時候,
我就會跳上我架車浪跡天涯,
一路狂奔的浪跡天涯。

Who are you? Are you in touch with all your darkest fantasies?
Have you created a life for yourself
where you’re free to experience them?
I Have.
I Am Fucking Crazy. But I Am Free.
你邊撚個? 你有曾經探觸過個D你內心裡最黑暗嘅幻想嗎?
你有沒有為你自己建立一個讓你感覺可以自由經歷一切嘅生活?
我經歷過,
我承認我是一個瘋狂嘅人.但我很自由.

去到呢到再睇埋MV,其實個MV 拍我好靚,講述一個女仔係單獨旅程到遇上三個改變佢一生嘅男人。
RIDE 呢個字除左可以解騎電單車之外,就係女上男下嘅做愛方式。
So I just ride, Just ride 其實都暗示,我只係同呢個男人繼續做愛去得到我想得到嘅野。開場獨白講過,呢段日子唯一可以令佢開心就係呢班男人,呢班唔知係咪真心愛佢嘅人,但總之佢有半點歡愉;但結尾獨白又講過,佢地無失去D乜,亦無得到D乜,只係瘋狂般向著自由出發。
其實成首歌不單好美國夢,而且更好強烈美國當時西部嚮往自由個種思想感覺。 呢首歌最受爭議當然又係MV 中暗示嘅性交易,以及LANA 成個公廁般嘅形象,但D爭議更呼應獨白中所講嘅人,呢班仆街識條春咩? LANA 係尋求自身夢想嘅道路中觸摸到自己裡心暗黑一面,就係享受呢種父權日子,雖然佢知呢D根本並唔係佢真正想要嘅野,但同時間呢後黑暗日子,享受父權係佢唯一嘅樂趣。
有時我覺得LANA 反而先係更加女權嘅人,係佢創作中不是都係講緊,佢甘願行呢D道路。女權撚成日話GAME GIRL 賣肉,車模賣肉,諗出黎PROMOTE 呢件事好父權,過時要CANCEL,但有無諗過班女真係自己甘願露出黎搵食,好多時迫良為娼係錯,但無人迫佢嘅時候,又係咪真係錯? 的確新時代新女性,我地迎黎左好多女人獨立思想,SMART WOMAN 但社會同時都有好多蠢女人,唔通你叫班o靚模咪撚露肉正正經經打份工搵錢? 咪撚玩啦伍寶,每個人都要生活,但能夠搵到佢地鐘意嘅道路咁先真係得到真正自由,而個d真係讀到書,叻嘅女人,真係有資格批評佢地口中嘅雞咩?
聽佢d歌,我成日都覺得係從聽覺中得到視覺享受
佢leak出黎個D作品其實就係正正佢嘅黑暗時代嘅創作,唔難感受佢當時嘅痛苦,特別係出身小康之家係音樂道路中家人一蚊都無幫過佢。
所以之後爆紅好多歌其實佢都係以看透呢個社會嘅角度唱返出黎,至於born to die young and beautiful呢D我個人覺得佢應該曾經歷左一段佢真係好深刻嘅真愛作出黎嘅歌
佢訪問講過直頭覺得自己係無經歷美國五十年代,但已經覺得佢係活係個到
但我覺得Queen david bowie 呢D前衛嘅樂團歌手影響左佢好大,特別佢係巴洛克式搖滾 hip hop 仲有迷幻音樂中嘅交錯運用,先造就到佢嘅創作。
但對於性解放,我反而覺得好多歌都係想講佢對性呢樣野係享受居多
好想同佢瘋狂扑野
好鍾意yes to heaven 同fine china 但係冇正式出過,淨係可以係youtube 聽
dark paradise 真係唔好分手聽......
個種執念好痴線
我好重口,ultraviolence呢隻碟聽得最多
留名
覺得佢d歌係pop黎有blues味
帶絲少詩意 夠sad core
加上佢本身個人魅力
同對visual嘅vintage味要求
成功造就左佢嘅獨特韻味

但唔清楚佢d曲係點作
巴打如果知可以講下
同佢唱live麻麻

佢係好屌嘅 少少肉地 又淫
好想比佢含同挫爆

但最近個Gucci look不了
終於見到有啲深度既野 好感動
終於有人提我打嘅野,仲感動
其實佢D野你覺得POP 都係因為佢好鐘意加入HIP HOP 元素
其實作曲方面真係好少聽佢提及過,因為好多歌手都會講下自己點樣創作,但真係無咩點聽過佢點作歌。但LANA D LIVE
好多人話佢錄音室歌手,但我認為佢係特登HEA 唱多過真係唱功差

硬係覺佢係床到好主動勾引人
你第一句都幾自以為是,
介紹音樂係好,但標籤人
用聽咩音樂黎有優越感都幾幼稚
不過呢個問題係華人社會成日發生
好似要教化世人咁

本來音樂對每個人有唔同既意義
冇分高低
我母親喜愛既金曲係pop
但固中帶有回憶/友情/親情

而我細個最初逼學classical
後尾去左學jazz,bossa nova

每個種類都有佢既歷史
特式/結構既不同
不能相題並論

我唔認為誰比誰高尚

聽日我又扔一句
睇死你班連登仔唔撚識聽classical
有咩意思

扔開音樂
每一個文化界別都可以出黎打飛機啦

謙虛係做人既基本阿

我唔認為聽死pop就要比人寸
咁同typical hipster有咩分別
搵到新既indie band之後自己打哂飛機
Lana del Rey 好出名喎
LDR真係有好嚴重嘅daddy issue
佢首cola真係不得了

利申:Born to Die 開始 follow 佢到而家
Diet Mountain Dew 點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞