從Lana Del Rey 歌中找尋反女權的道路

163 回覆
174 Like 12 Dislike
聽日記得的話應該會同大家探討應該係佢超受爭議嘅歌曲《National Anthem》分析一下,呢首歌某程度我覺得直接挑戰女權撚
大家都係球玉,大家都要登機証
可惜我想主力講左佢D反女權歌先
講起national anthem反女權就即刻諗起: So before we go out what's your address
終於有人講
好撚感動
呢首野連埋MV真係寫爆我,聽日記得睇
期待
另外我勁鍾意Venice bitch 個感覺就好似佢想做個小女人 一直留係佢愛嘅男人身邊咁
再到[Bridge]
It’s a love story for the new age
For the sixth page
want a quick, sick rampage
Wining and dining, drinking and driving
Excessive buying
Love story for the new age For the sixth page
第六頁係D乜? 就係美國報紙雜誌專講誹聞嘅位置特別The New York Post
而接住個句我個人覺得有D抽像want a quick, sick rampage大概想講有錢人去到想點就點嘅地步Wining and dining, drinking and driving Excessive buying 意指佢地奢華嘅生活
Excessive buying
overdosin', dyin',
On our drugs and our love,
And our dreams and our rage.
Blurring the lines,
Between real and the fake.
Dark and lonely,
I need somebody to hold me.
亂洗錢,過度用藥好後生就死去,係直指美國D富二代成日因為有錢乜都買到玩毒品玩到命都無。

佢做左有錢人之後發覺點解佢一直都好珍惜嘅錢,係呢班人眼中係亂咁用? 因為佢好得來不易咁黎到呢層,但發覺一切同佢認知有D唔同,形成模糊線,係真實,同虛假之間,錢開始愈黎愈黑暗,而LANA 開始覺得好除左錢佢乜都無好夕孤單,開始想要有人真正擁抱住佢。
黎到呢到,佢又道出女人其中一點,諗野唔經大腦,為左權勢同錢財去一個根本唔屬於佢嘅世界,佢又點會得到真正快樂? 你以為你屋邨妹嫁入豪門真係會快樂?

而紅字呢句佢又賤女人演技大爆發
We will do very well,
I can tell, I can tell,
Keep my safe in his bell,
Tower, hotel.
係上流社會嘅入口,佢再次說服自己佢係可以生活到,除此之外呢個男人仲可以帶到我安全感,無錯又係撚屌安全感,而呢個安全感原自於呢個男人嘅金錢,帶佢到5星酒店高塔晚餐,佢覺得呢個男人可以帶走佢嘅寂寞同埋佢要被呵護嘅需求
Money is the anthem of success
So put on mascara and your party dress
佢再度安慰自己話俾自己聽錢就係成功嘅一切,就係美國夢,而且佢亦知自己無得回頭,只好塗上睫毛膏著好party dress 好好咁受住上層壓力。
I'm your National Anthem,
Boy, put your hands up,
Give me a standing ovation.
Boy, you have landed,
Babe, in the land of,
Sweetness and danger,
Queen of Saigon.
下定決心嘅自白,男人舉高你嘅雙手,給我起立拍掌,簡單黎講LANA 已經決心繼續扮演佢呢個勾引男人嘅女人,男人只需見到性感女人味嘅佢扯旗致敬就夠,同時亦都話呢個男人屌完佢之後其實唔知自己身陷險景,因為先前講句佢想貪有錢佬嘅錢,Queen of Saigon 係講Miss Saigon 呢套劇,一套跨越種族相愛禁忌嘅故事,而MV中佢係白人女人A$AP係黑人,而當中甜蜜同危險就係講呢種充滿誘惑嘅戀愛隨時令自己身陷險景。
之後接住黎就係repeat chorus 段落,大概首歌就完左,但MV 未完接住呢PART 就係映射甘迺迪夫人,係A$AP 射擊身亡後(映射甘迺迪) 就好似佢發嘅美國夢就咁化為烏有??? 你以為啦。
講到明映射馬麗蓮夢露,積奇蓮夫人又點會咁簡單。積琪蓮夫人隨後改嫁有錢佬,係改嫁之前仲同叔仔起埋一齊過,而瑪麗蓮夢露,一代性感女星,但亂到仆街嘅感性生活,當年真係圈中唔知有幾多人同佢有過一腿。
Dark paradise
Summertime sadness
至於歌中同MV中如何反女權? 歌詞中一直其極明顯指出女性為左上位,金錢,利用身體去得佢地想要嘅野,而且歌中成日都提及女人為左金錢會不擇手段以及貪慕虛榮心強烈程度係有好強貶低女性之意。特別生世代女性成日都話自己都可以好似男人咁叻,獨立自主但結果致富都係靠男人。特別對上一次奧斯卡Natalie Portman呢位女權撚直呼點解最佳導演無女導演提名? 其實而家社會真係好開放好開明,女性地位真係愈黎愈高,呢樣野無問題,但問題係,你地女人係咪真係做得好,真係有資格白手爬到個一個位置? 特別是奧斯卡一事我覺得女權好撚噁心一樣野係,無女導演時有無諗過真係無咩女導演拍到好作品先? 一堆又一堆政治正確電影,全部角色清一色係女人,但同時又唔考慮返實際嘅情況,係呢個世界有多少smart woman係靠自己打出一片天? 有的話我相信男士們唔會向佢地喝倒彩,更加想俾呢D女人包,我每晚負責提供性去為佢地減壓添。
簡單一單新聞就睇到LANA 係歌中係無撚講錯

亞馬遜創辦人兼CEO的 Jeff Bezos 周三在推特上宣布,和結婚25年的妻子MacKenzie離婚,引發二人分身家的問題,MacKenzie最終或會獲得690億美元財產,成為全球最富有的女性。。

彭博社報道,現時全球66位億萬女富豪中,有60位是因為離婚或繼承等方式而成為全球最富有的女性。

彭博社指出,目前全球女首富是法國L’Oreal集團繼承人Francoise Bettencourt Meyers,她的祖父是創立人,她在2017年母親去世後,繼承了這個化妝品牌王國,登上全球女首富的位置,身家有456億美元。

不過,Jeff Bezos與MacKenzie Bezos離婚後,MacKenzie有望得到690億美元,亦即亞馬遜16%股份的一半。

據彭博社的「彭博億萬富豪名錄」(Bloomberg Billionaires Index)資料,Jeff Bezos現有身家1372億美元。若分一半財產給MacKenzie,也就是690億美元,那麼繼承祖業的L’Oreal女王的女首富位置便要讓出來了。

在彭博社的女富豪榜中共有66位女性,其中只有6人是靠自己打拚成為鉅富,其餘60人是因為離婚或繼承財產而致富。而全球頭6位女富豪,則全部是靠著繼承、送贈或繼承而排在榜首位置。

繼承父業呢樣野首先我係覺得無問題,但離婚分身家之後致富咪正正反映緊呢首歌講緊嘅野

只要上到位,嫁到入去,早晚都會有方法吞噬男方財產。

但點解LANA DEL REY 作為女性會寫出呢D歌出黎? 我諗大概係因為佢讀哲學嘅關係,佢係歌曲中經常提及兩性之間相處問題,而呢次係探討,一位女士去主動埋身目的除左係為左錢,唔通為左其他?

女人好犯賤,佢地埋有錢仔身一定唔會首先認錢就係第一原因,一定因為人地幽默體貼又靚仔;唔同男人,男人好簡單,樣靚身材正。試下個位幽默體貼又靚仔嘅有錢仔無左錢,仲有無咁多女人痴埋身? LANA 只係歌去講述GOLD DIGGER,女人其實大可以大方承認自己嘅安全感來自己於錢,其實唯物愛錢並沒有錯,但點解女人成日都要兜咁撚柒大個圈講好撚多唔相關嘅野為自己貪錢洗白?

今日真係極攰,出得好慢,聽日預告係會同大家講下RIDE 呢首歌,亦都係同一隻碟,又係一首反女權撚之歌
呢兩首與反女權無關,我唔會拎黎講,但呢句首野分手聽真係一絕
Blue Jeans
不過冇乜女權message
未紅之前嘅野
我法國佢新碟好多首野都係做軟弱女子咁
剩係識Young and Beautiful
一聽就諗起Great Gatsby條八婆點樣對男主角
其實都有...但Blue jeans 個編曲真係好撚正
但我未必咁快講BLUES JEANS 呢首,因為佢唔算好反女權,只係講兩性相愛點樣因為一D野扭曲簡單愛情
National Anthem 內容好多都似great gatsby呢個故仔
所以入詞有用upper echelon
我名
Lm 睇下仲有咩角度解首lyrics
我反而覺得首野唔係反女權,係直頭反社會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞