從Lana Del Rey 歌中找尋反女權的道路

163 回覆
174 Like 12 Dislike
個MV 拍到佢勁靚
分手個陣聽Born to die隻碟真係喊到仆街
日日 loop 😢
分手其實唔應該聽LANA.....佢太黑暗
Lust for life 呢隻碟唔夠DARK
自主覺醒,但歌詞有好多位都係渴求男人呵護
搵極都係咸濕歌😌 white mustang、cherry
佢同The weeknd 個首lust for life正到
佢所有歌我都聽過首首都勁鍾意
Tomorrow never come
Change
啱啱新出個首hope is a dangerous thing for a woman like me to have 個旋律一聽不得了
可惜身邊冇fd鍾意又少人討論
Lust for love 真係好正
完全唱到同情人要分開個種好可惜嘅感覺
This is what makes us girl都好正
好鐘意 旋律 sad 同 old school 好特別,
歌詞又大膽「My pussy tastes like Pepsi cola ,My eyes are wide like cherry pies」
個人鍾意young and beautiful
LDR fans
見親佢就好似去左60 70年代緊
佢真係由言行到衣著同創作都貫徹哂同保守, 反女權
佢D歌真係可以露骨到痴線(cola, yayo, be my daddy,fuck my way to the top)
已經唔可以用歌手黎形容佢 應該要用icon
聽聽下佢D歌自己都自然留意果個年代D文化
佢真係好正
https://www.youtube.com/watch?v=CT9l9MZ5rio
呢首正到暈
條仔全程昅實Lana
佢地把聲勁夾
不過個首好似講偷情?
係偷情啊
之前聽過一首佢嘅歌 但之後搵極都搵唔翻
歌詞嘅內容係講佢令到自己變得軟弱 而令到個男人想要控制佔有保護佢 再反向地利用男人嘅佔有欲控制番個男人 (好似係咁上下)

樓主你咁有研究 會唔會有印象
Thx
正野
佢成個feel復古得嚟又好有故事
好多外國嘅歌詞都好意淫嘅但我覺得佢
啲歌詞意淫得嚟好有韻味
Take off take off,take off all your clothes
唔可以用歌手形容佢呢個真,我值頭覺得佢坐低都係一件藝術品
暫時未有,可能評多幾首就會記起
Lust for life隻碟大愛 每一首歌都好有意思好鐘意
上次去佢個tour睇到喊
最hit應該係summertime sadness
我最鍾意dark paradise
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞