從Lana Del Rey 歌中找尋反女權的道路

163 回覆
174 Like 12 Dislike
Sorry 未有太多data
一陣落機再講
too long留名支持先睇
Hope is a dangerous thing for a woman like me to have,
but I have it
不如講下呢首
Lust for Life 最正
由Bridge 到第3段副歌主要都仍然係講述LANA 佢陰暗嘅內心,佢一直俾人感覺都係一個好活在50 60年代嘅人,但可惜係呢個時代同社會,佢見証得太多虛假嘅人(可能講述佢同LADY GAGA 友誼破裂或者好多LEAK 出作品嘅事件) 佢只能做出無聲嘅吶喊,而佢想講佢床下的怪獸我諗應該係講述唱片經理人。正正係因為當時嘅佢認為音樂道路係同呢位男人嘅關係會變得更好,所以希望對佢黎講真係太危險。佢青年時都清楚,男人都只係貪圖同佢一時嘅歡愉。
[Outro]
Hope is a dangerous thing for a woman like me to have
希望確實是一樣很危險的東西,特別是在我這種女人身上擁有
But I have it
但我仍抱有希望
Yeah, I have it
無錯我抱有希望
Yeah, I have it
無錯我抱有希望
I have
我抱有希望

去到最尾佢仍然對自己抱有希望,並唔係因為佢信相自己嘅能力,而係佢經歷左咁多野,呢D真係對佢黎講唔算什麼難關。
係歌入面出現左Sylvia Plath 好多次,輕輕維基一下我諗LANA 係想映射自己為Sylvia Plath 因為作為天才女詩人嘅Sylvia Plath係自白詩嘅推動者。而我覺得呢首歌內容同the bell jar 有D關鏈,LANA 以自己映射為the bell jar女主角書中主角,聰慧、有抱負的史密斯學院學生艾瑟·葛林伍德,便是Sylvia Plath的化身,後於紐約時尚雜誌實習期間,展開了一段精神崩潰的歷程,正如同普拉斯在《Mademoiselle》雜誌工作時,經歷心理掙扎、自殺未遂的過程。了解左呢到我能夠理解,應該當時LANA 內心理上掙扎佢自己到底要想成為一個咩嘅女人,以及對未來嘅憧憬所產生嘅矛盾,使到佢經常收埋自己悲傷一面。而係Dark Paradise 更加睇到佢軟弱嘅一面,其實會唔會正正經歷太多佢唔想經歷嘅野,先引致佢呢種被愛嘅性格? 而係ultraviolence 大碟入面有隻MV 更係同一位50幾歲嘅紋身師一齊拍,而當中佢更同紋身師有過一段情(懶得搵資料來源可能錯) 係呢段故仔入面更加睇到佢戀父嘅性格。
套落現實世界,面對現實有時真係好難,有時一絲嘅希望能夠使人繼續堅持落去,但有時堅持做一樣錯嘅野又係唔係岩? 難怪佢歌中講到,希望佢對黎講確實係危險,當時嘅佢係一無所有,到底放棄定係堅持,佢已經分唔到邊個先適合佢。
啊,輕輕講左下,我覺得我講嘅野好多都係錯,但大概嘅情感抒發都輕輕拎左黎講下,因為佢私底好多秘密都無講到出黎,所以都好難理解佢佢嘅內心世界係講緊後生定係紅左之後
佢同the weeknd 呢個組合化學反應好勁,兩個把聲真係一拍即合。但好少有地佢嘅歌竟然咁正面
歌詞入面good die young lana係右手到係紋上die young 果然係一個活在當下嘅女人
唔算好深入啦,只係我真係幾欣賞呢個歌手嘅創作,好多時候都係有自己嘅故事,同埋佢嘅歌路影響力好強勁
出左了,可以睇下一齊傾下呢首
d 歌好聽 d live
留名
Lana BB
想當年born to die一出已經好鍾意佢
而Ultraviolence一出嗰時覺得好麻麻
但好奇怪人大咗反而越來越覺得啱聽
呢隻專輯好多首歌都仲loop 緊
Honeymoon都好鍾意 LFL就一般般

btw 排版可以好少少 隔多啲行
睇得有dd辛苦
我當初就係因為prisoner同lust for life而聽Lana Del Rey
好想abel再同lana合作
好鐘意Lana 聽親佢啲歌都好似返左去以前啲年代咁 好正
其實我唔係好明呢首歌想表達d咩
字面意思就明 但佢背後想講咩我猜不透
之前做個幾首我都理解到呢首真係唔得,佢內心世界唔易明。有小怪事係佢從來唔會為金髮女人簽名,單係呢樣野都感覺到呢個女人唔簡單
Sor會留意返,因為每晚都係訓前寫,想快啲收工
啲live佢太愛自很發揮.....但佢真係無咩呢方面天賦
Lana Del Rey點會少人聽,分享下討論下無所謂,但係網上真係唔好扮識野少眾,就算連登咁鳩都有好多高手
我都係超鍾意呢兩首囉屌,以為自己留言
同埋啲fan made mv好正
btw想知點解佢啲歌會俾人搵哂出黎,仲要leak極都有
做下research先開post啦

’IN THE STUDIO WE SPOKE POLITICS‘ Lana Del Rey says Donald Trump helped shape her album Lust for Life — and the world needs feminism more than ever
https://www.thesun.co.uk/tvandshowbiz/4116134/lana-del-rey-new-album-donald-trump-politics/
https://pitchfork.com/features/interview/life-liberty-and-the-pursuit-of-happiness-a-conversation-with-lana-del-rey/

下下都打稻草人話反女權撚支持父權乜乜柒柒
又唔諗下sexual empowerment就係女權/性別平等嘅產物
父權咪就係大把人屌啲女人鍾意性愛/著得暴露/有多個伴侶就係雞係公廁囉 連登都有得你睇啦

重要話乜嘢睇唔起啲人淨係聽pop
先唔講你google lana del rey pop已經大把人分類佢做pop
人地啲cd賣咗幾百萬隻你重覺得自己小眾口味
完全唔覺得係小眾
身邊聽開歐美歌手嘅人 應該無乜人唔識佢?
係香港d bar間唔時都會聽到
甚至我記得岀summertime sadness 個陣m記都有播
我諗呢個style 黎計 佢都幾popular la

另外如果好似你咁講 係promote緊女性不同嘅面向同多樣化 都幾support到女權
樓主可唔可以解讀下賣飛佛yayo?
Born to die真係好撚好聽
聽一次已經比佢把聲吸引左
你聽左ultraviolence隻碟先再講佢pop唔pop啦
Sadcore 係當今樂壇有幾多人玩先,如果賣左幾百萬隻就唔係alternative 咁我錯囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞