你哋個強積金呢一年蝕緊幾錢?

377 回覆
40 Like 6 Dislike
唔該哂
輸緊9000,轉哂做保本
劃清界線,又可以俾個app攞到data
+4k 幾
呢二個月轉左新工,簡左永明上去睇個人户口完全冇資料係咩玩法?
其實如果係買香港股票基金
睇住恒指每高兩三千點就將部分資產轉保本基金或美元基金 跌緊個陣繼續月供股票債券
等個市仆到極點就將所有資產轉返股票 年紀大啲就開始轉保本同債券 一味唔做調整係會輸死
仆街啦,我貪幾正入哂D銀行老強資料入去wo..不過放心我負資產
你比咗 e-banking 個 login ID 同 password 比 planto, 咁佢咪 login 到你銀行 account 拎料囉

你覺得好神奇咩?!!
以前All-in 咁多年嘅美股轉曬利息,新供嘅就照keep 返供美股
巴打永明揀香港股票基金?
通常係要離職三個月後先會將之前個戶口變番成個人戶口 如果之前嗰個唔係永明要再交表轉
幾時會有?
啱啱睇到呢個post裝左,我見間野個郵寄地址係hku, 應該唔使太擔心
“如立法會通過《條例草案》,有關稅務扣除將由2019/20課稅年度起生效”

揾到報道咁講
https://www.hk01.com/政情/270246/預算案-立法會二讀-延期年金保費強積金可扣稅自願性供款草案
好好彩地食左幾次由30000去到31500, 賺左1萬
唔係有上限咩
小心洩漏太多資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞