你哋個強積金呢一年蝕緊幾錢?

377 回覆
40 Like 6 Dislike
17年尾轉又太早喎
嗰時31000,我見已經好癲,就轉左先
你地咁輸法,點解唔全部轉哂債券
唔識債券
港元債券,強積金入面最保守果款
全北美指數基金
賺十幾%
會否升幅連手續費都唔夠比?
我連債券點玩耂唔知,淨係讀書嗰時上堂學過咋,唔識無謂搞
我以為outlook都係official

outlook咁多人用,應該無問題?
又唔係要你操作買賣,識睇回報同買咩資產咪得囉
上年8月 蝕幾萬後一直freeze
公司由hsbc轉去sunlife後大約9個月又轉去principal (即sunlife供咗9個月+轉入舊錢)hsbc時大約都overall 賺8-12% in total, 到sunlife轉去principal 時公司俾我地自願保留Sunlife account, 只將新供款去principal
到上年6月為止sunlife 係+199k 不過到8月跌咗5萬蚊轉唔切parking fund,由8月到而家一直freeze住個戶口無郁過
我廿年來只蝕過2,3年錢
我之前轉得好密直到上年8月一直freeze到而家,睇唔透
Unit price係已扣手續費架啦
你買賣睇unit price 升咗=賺咗
咁驚,啱啱先download planta
咩results
講真 sunlife, manulife, 東亞 3 間算係最易賺錢
你唔睇實咩都死,睇實咩都賺,不過hsbc真係好差
我轉永明前係hsbc, overall賺8-12%
永明係年半賺了原本30%不過最後蝕返 得返廿幾%
有點興趣...揀咩基金
咁你賺少好多好多好多
唔知點解show +26.5% only
開戶時明明只係43萬左右
柒咗無留意show公司名就post了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞