你哋個強積金呢一年蝕緊幾錢?

377 回覆
40 Like 6 Dislike
其實hsbc俾人話差個原因係乜

因為HSBC 市佔最高,所以首選唱衰佢,拉佢d客
我做sales既 如果唱衰東亞都唔會多左客黎搵我

都有道理,睇數據hsbc MPF 都唔算特別柒
題外話 其實hsbc除左分行多人到爆外,其他各樣服務都幾好。Hsbc app完勝其他銀行app

窮撚表示用匯豐係Keep住全面理財總值
幾千蚊
人地講緊上年,個個就囉咁多年出黎講

聽吓都好,睇吓長線咩基金同調配方法可以跑贏
無咗六萬

前兩年賺落的,上年蝕q晒...

上面個永明acct早兩年開始run,當時升得好勇猛,之後上年輸到極都未倒蝕

呢個咩app尼?btw 永明咁撚勁既

Planto

我都用緊呢個
呢排個市又似係升咁,係咪應該調多啲去股票基金
賺左一倍

轉基金要一兩日先得,睇定啲好

長期投資, 唔洗太注重 小小價位 跌市通常轉晒保守, 搵間基金管理費平既。 減小支出,之後等個市好轉先 再轉去自己心水基金。
其實有無得自己選擇mpf 公司

例如我hsbc 出糧,要每個月都"課金"咁轉去其他mpf 公司先得?

如果供緊既果間 mpf 每一年(月歷年計)
自己供果部份可以轉一次 (一定係全數)去自己鐘意既mpf公司。 但黎緊供款都會繼續供返舊既mpf公司。

但最多一個月咪供1500 所以一般都儲埋1-2年先再轉

轉基金大部分係4點前轉係即日
美股係計當晚收市
港股都係計收市
無知一問 點先算蝕?
假設我每月供$1500 連埋僱主部分
一年即係有$36000係戶口
係咪好簡單低過$36000就叫蝕
定你地會計埋啲咩通脹?
無知一問 點先算蝕?
定你地會計埋啲咩通脹?

追唔上通脹 已經叫蝕
其實想問mpf 如果自己另外放錢落去有冇扣稅?同可以拿返出黎?
其實想問mpf 如果自己另外放錢落去有冇扣稅?同可以拿返出黎?

黎緊會有得扣稅, 但扣稅既話 就要65歲先拎得返出黎。

如果就咁自願性供款,就可以拎返出黎。但無得扣稅。

黎緊應該會多左人 拎黎扣稅, 起碼交小d稅先
無知一問 點先算蝕?
定你地會計埋啲咩通脹?

追唔上通脹 已經叫蝕

咁平時張statement點先睇得出?
係咪要自己計?
如果係 要去邊度搵相關資訊
唔該
今年8000 全高風險

例如我hsbc 出糧,要每個月都"課金"咁轉去其他mpf 公司先得?

自己供果部份可以轉一次 (一定係全數)去自己鐘意既mpf公司。 但黎緊供款都會繼續供返舊既mpf公司。

邊供信得過
無知一問 點先算蝕?
定你地會計埋啲咩通脹?

追唔上通脹 已經叫蝕

係咪要自己計?
唔該

會有show出黎 賺蝕,再唔係自己計下都計到

關於mpf 既大路資訊 就上積金局網,有齊晒。

如果我識答都可以盡量答。

大貓做緊, 但唔想做生意 太忙。
追唔上通脹 已經叫蝕

係咪要自己計?
唔該

就係張statement show 賺架
以我頭先個case就係會有多過$36000係戶口
所以想知咁係咪就叫賺咗?
通脹又要點樣include埋?

感激不盡

邊供信得過

想問咩? 而家不嬲都可以 轉走現職自己供款儲落既mpf 姐係自己果5%,僱主果邊無得轉走

如果有投資開 小額自願性供下 儲下錢都ok,手續費佣金 無股票一買一賣咁多, 形式上有d似月供股票。

邊供信得過

想問咩? 而家不嬲都可以 轉走現職自己供款儲落既mpf 姐係自己果5%,僱主果邊無得轉走

如果有投資開 小額自願性供下 儲下錢都ok,手續費佣金 無股票一買一賣咁多, 形式上有d似月供股票。

i mean 邊間手續費食少d?
hsbc?
係咪要自己計?
唔該

就係張statement show 賺架
以我頭先個case就係會有多過$36000係戶口
所以想知咁係咪就叫賺咗?
通脹又要點樣include埋?

感激不盡

通脹一般預 3% 一年,但因為你每個月供3000 (兩邊加埋), 而唔係年頭已經有36000。

所以多過36000 起碼叫無蝕左本身供既錢先,追唔追到通脹就自已再計。 反正起碼要同定期個利率(預2.5%增長左右) 打個和先。
輸唔夠1%
邊供信得過

i mean 邊間手續費食少d?
hsbc?

暫時 hsbc 既保守基金 收0.75%, 市場上都無邊間咁平。

其他基金要再睇, 隻隻都有小小分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞