你哋個強積金呢一年蝕緊幾錢?

377 回覆
40 Like 6 Dislike
由最高位計
跌咗6-7%
本來恆指三萬三果陣賺緊十萬
而家就賺緊七萬
淨係計最近一年
1月尾睇果時就蝕10%左右
2月果時轉左D基金
而家有賺
黎緊應該會再轉下佢
強積金去年錄得負9.3%回報

積金局發表《強積金制度2018年投資表現》報告,指去年市場表現十分波動,經扣除費用及收費後,強積金制度年度回報為負9.3%。

股票基金、混合資產基金、保證基金、債券基金及貨幣市場基金(不包括強積金保守基金)均錄得負回報,分別為負13%、負10.3%、負1.5%、負1.1%及負0.2%。而貨幣市場基金(強積金保守基金)是唯一錄得正回報的基金類別,錄正回報0.6%。

俗稱「懶人基金」的預設投資成分基金,核心累積基金及65歲後基金的回報分別為負6.1%及負1.6%。自2017年4月推出以來,兩者的累積回報分別為2.9%及2.1%。

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1444761/
傻的嗎
我幫襯收0.8 %嘅robo advisor 買etf唔好
咩robo advisor
同上年同一個月比剩係多左一千蚊
+1
上年蝕撚咗萬六
要計計 應該係賺緊 今年就賺緊8.3%
win 55%

永明得香港勁, 無咩歐美基金, 亞洲市差無位走
咁多人輸? 有無攪錯呀
永明丶M記丶紅A都唔錯呀 MPF
供左幾多年?
富達
10年
垃圾... 得罪講句~ 富達先係王道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞