我敢講,冇人可以贏到張衛健做嘅孫悟空

239 回覆
810 Like 48 Dislike
其實佢拍過兩個版本嘅孫悟空,好多人都話鍾意金句嗰個係好有本土未味,但其實嗰套係同大陸合拍
真係tvb本土嗰套係冇咁多金句
宜家梅過梅菜呢
句野解釋擺明係粗口,編劇自作聰明以為班老豆聽唔明,普通人一聽就知係乜
tvb呢D垃圾真係短視到仆街
黎生個樣根本就做唔到正經
佢係台灣拍個d唔計?
蒙大同其實唔覺廢
星爺死忠表示: 係

佢演繹個種精靈鬼馬都唔係星爺演開個種
我覺得孫悟空就係要咁演
方世玉同方天謬都係因為有佢先睇亞視
如果六小齡童都做唔到張衛建更加做唔到 up幾句急口令搞港式gag就好有氣場?根本你睇完香港嗰套西遊記都唔原著西遊記up乜 但大陸嗰套就得
個套仲有林志穎
好靚仔
呢個真 不過child登有幾多人睇過六小齡童版都成問題 睇完六小齡童版本再睇香港d西遊記真係好尷尬 香港d西遊記好似拍緊大陸雷劇咁 9唔搭8
哦 咁你慢慢做井底之蛙對住香港嗰幾套不知所謂既西遊記打飛機啦
我挑 up幾句金句就叫拍得好 不如睇家好月圓啦 唔洗驚荷媽喺大廳我夠記得啦 咁係咪拍得好過西遊記 所謂獨特性角色魅力都係因為香港回憶先附加上去 單純比較邊個可以體現原著孫悟空呢個腳色 張衛健可以收皮 睇完都唔知原著up乜
咁拍西遊記可以跟原著拍,亦可以以意創造,你鍾意重現到原著扮馬騮似嘅演法,唔代表要屌張衛健有原創性嘅角色演法,百貨應百客
孫悟空黎講 李連杰唔知邊套戲都扮過
佢做得好好睇 又打得 唔係鳩fing下支棍
其實張衛健一開波係抄星爺, 呢個大部份人都知. 演譯方式亦係星爺個隻一個人carry 成套戲既人.

我諗唯一分別, 係呢個時代可以用佢多左中二病既體質. 90年代唔識咁形容佢.
方天謬呢套我仲記得果時讀書暑假番大陸,身方個個親戚朋友食飯果時開電視睇呢套,仲要大陸本身都多電視台,幾個電視台播,套劇勁收得紅到痴線,仲記得dicky係白痴同聰明仔狂轉換果種演技,令我印象極深刻。但之後亞視買左來播,但香港又無乜點講呢套劇。

Btw dicky剃頭同tvb出走事件,其實youtube有talk show,好似係演藝學院搞,好多年前,佢talk show入面好詳細講過,有興趣大家自己serach 張衛健talk show啦,有好多part
細個睇西遊記佢地成日唸心經,聽得多聽到背埋「觀自在菩薩」段經文。
不過佢而家信耶蘇 唔知佢會唔會因為宗教問題唔再拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞