林鄭:係議員通過收緊領長者綜援年齡,可以全怪我嗎?

264 回覆
353 Like 10 Dislike
老人家諗住自己唔知幾時就夠鐘,所以短視只睇眼前利益,蛇齋餅糉貪得就貪。
到我地老左都唔一定好似依家啲60 歲咁行都行唔郁
講真,資源有限,但壽命無限延長,總有一日爆煲既啦
咁即係真係唔關林鄭事
香港主流認為要自己儲錢安老,唔好依賴政府。

依家係老人綜援提升到65歲,未夠年紀可以攞失業綜援,個班人唔仲意清潔郊野公園,就另一回事。
洗鬼你建議咩,立法會d議案不嬲有曬公開記錄,任何人都可以睇到,保皇反對左幾多次全民退休保議案全部有得睇翻,但係d人唔會睇,照投民建聯咁解,最緊要有蛇羹粽平價一日團就得啦,退休保障食唔食得呀?
係香港做咁多年。年老想攞番少少
民建聯好波,全靠佢,
我地啲錢又可以有其他用途

社會分歧越黎越大 到我地呢代60歲個時 後生會話:屌你地後生個時任由你地大一輩既人投建制 cut鳩晒你地福利就岩啦 搞到社會咁亂
我唔係好明點解有人會笑班老而不抵死?
班廢老一早夠年齡攞長者綜援啦,而家受害者係班中年人姐
其實好正常
以前平均70歲死,就話政府養老人家
過多十零廿年,隨時90 歲、100 歲先死
你真係覺得正常打工仔可以喺65 歲之前揾夠之後30 年既洗費?揾唔夠就靠政府?五餅二魚咩依家
其實解決方法,一係放返班老人家去勞動市場出黎做野,一係叫啲人唔好咁長命,70 歲好去死
泛民廢撚到,要林鄭提先知係班保皇狗有份贊成,證明兩邊都係政治行先,投票前根本唔撚睇清楚個議案
德政黎

利申,焦土撚
都話要總辭杯葛立法會啦戇鳩
班政棍為左個議席,淪為統治者工具、橡皮圖章
民建聯成功爭取圖
民主黨鄺俊宇表示,全城市民都在「鬧爆」林鄭,指她帶頭不尊老,又質疑林鄭「好搞唔搞,竟然搞長者」,對於政府「關懷長者」的說法,他形容是「難聽過粗口」。林鄭指,自己沒有辦法叫停收緊措施,指是因為立法會在預算案中表示贊成。鄺俊宇質疑林鄭,不是每個長者都如她那樣老當益壯,又說「我真係恭喜你」,要求政府撤回決定。

恭喜班傻閪長者好過啦 咁支持建制派議員 宜家咪自食惡果
我上面都講 受害係以家住劏房個班人 根本投建制個班都無人會拎60綜援 個個富貴撚 受害係劏房中年戶
你又講得有道理,只係第4點唔太認同
老人都唔係個個廢既,有D講野有文有路,屌7共狗添
如果有投票紀錄,真係應該做大佢
等班投民賤聯既廢老睇吓自己做緊乜,佢地最著眼自身利益
民主黨仲請唔請淋病參加黨慶?
你個名
飯民係醒就利用呢個機會大造文宣喇
收皮啦
垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞