林鄭:係議員通過收緊領長者綜援年齡,可以全怪我嗎?

264 回覆
353 Like 10 Dislike
我就唔會睇依D正負評既野黎打飛機
十萬正評唔代表我有道理
你就道理我都會認同
絕對支持cut晒廢老一切福利 唔慳d點填海?支持填海就要身體力行 反對即係搞事 反中亂港人人得而誅之
林鄭又無錯喎 不過狗咬狗
啱啊, 我成日都同屋企2件講香港資金俾哂大陸, 填海又係益中國
佢地唔撚信我啊, 話我陰謀論啊
一見到新聞講收緊長者政策, 我第一句就話"抵死啦! 投民賤聯!"
聲都冇得聲啊佢地
不過佢地都唔會醒架啦
其實退休保障無辦法唔改 人越黎越長命成本越黎越高仲要香港係低稅地方

除非加税或者減其他支出不過又有第二樣野嘈

問題係點解香港人交咁少稅都儲唔到錢

靠子女供養同政府福利過世真係好撚落後
生活開支高
點儲
share咗去廢老group未
所以咪話佢無方向去搞哂成件事

cut完之後60歲打後嗰班未必有野做未必有儲蓄點頂 嫩嗰班人工低生活成本高點儲

砍掉重練仲易呢個垃圾制度

講到尾又係人口太多但係稅收無按人口上升同埋房地產太貴搞到乜柒都貴
其實你有咩錯覺令你覺得今日班後生仔無受緊

點解D野好似調轉左黎講
長輩圖呢
搵次個八婆出黎唔好發晦氣好無
廢老:乜唔係提高長者綜援生果金金額安排嗎?
林鄭同民建搞左一場戲,有埋對白
搵人整返張投票結果
痴下街招
全票過咁濟
林鄭今次真心德政
啲錢寧願攞黎明日大愚填海或者索性到落海,都好過比廢老
拍拍拍
林鄭識玩
一鋪炒起建制同廢老仲可以保得到65+民望
廢老為左食餐飯投票比建制派

跟住後生你反政府就屌人亂港

而家淋病推個咁嘅政策出嚟

班建制a隊b隊投票通過

而家又開記者會屌政府叫政府收回議案

神又係你鬼又係你
成單嘢真係好撚好笑
睇新聞話原來成份財政預算案入面得其中一頁嘅兩部份有提及 一句起兩句止
有撚用咩
獻世派會出嚟同你死過
驗屍咁驗,全票通過
《領取長者綜援的合資格年齡由60歲提高至65歲》
民主派投票取態:

贊成:
莫乃光、李國麟、梁繼昌

棄權:
葉建源、涂謹申、胡志偉、黃碧雲、尹兆堅、林卓廷、許智峯、鄺俊宇

冇投票:
張超雄、楊岳橋(同梁家傑去咗美國食牛扒兼且叫美國喺中美貿易戰唔好取消香港獨立關稅區及香港關係法)、邵家臻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞