IT 討論區(54)班agent狗咁可憐呀,揾唔到人要上連登揾,冇生意比人炒未?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
12k一定係假😒😒
我 by contract,我估佢自己直接請狗有 23 - 24K
又唔係既
睇自己個人做化姐
我都係support做到itm都50k
degree都係後來先讀
不過就真係唔可以做vendor架喇
一定要搵是但一間大既FI去做
FI大把pos高人工
做vendor就算9數啦,一世低人工
雖然話inhouse寫垃圾code
vendor寫既野連code都不如
個重點係vendor係真係出唔起錢
我識個大佬,超級無敵勁,乜L都識轉數又快,做到senior sdm係JXS先得四皮幾野
另一個廢柴,普通local sdm,但係一間賣保險既FI度做,一個月五皮幾野,所識既野連一個helpdesk都不如
再講返vendor,有個fd又係超級無敵勁,又係咩都識轉數快,做IXM既sdm都係得就黎40k
咁你就知道vendor同inhouse(fi) 爭幾遠啦
乜7都唔識都可以50k同你識飛都係得40k
vendor=揼曲工廠
百幾粒一個project
下面班狗仔收果十零k
project煞科果時
個個去收哂bonus食自助餐慶祝
班tech狗番屋企打飛機睇毒漫
近來班agent成日介紹D 要求與我技能不符的工作黎,
近來個市差佢地等錢開飯 ?
咁後生應該做咩
其實好過唔出名既垃圾inhouse 轉工講個名有人識
pxxw咩來 唔識喎
佢哋無生意就被人炒
咪鳩match囉
有家底人脈 => 呃政府創科 funding 創業搞 startup

有大志 => 做 Startup code 狗攞經驗,有機會就著草

冇大志純為人工 => 入 bank / 政府,做幾年升 SA 撚狗

PCCW => 退休冇錢開飯先做
咁你屬於邊類
Support 位講到 DevOps 不突止仲話冇 OT 年年派個幾月 bonus 皇恩浩蕩
但係出8日假
退休等投胎
如果我要食大量SSRI
應該做邊類
隔離post 講保險講到興恰恰 各位IT狗轉去做保險見客咪唔使食藥
咁 IFC 天台起屋啦
多1日假喎仲唔狗衝?
呢度IT9幾多日大假

利伸 18日AL
咁多日仲唔請返日找J數
唔係點呃傻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞