[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (19)

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
其實係Vintage / used clothes 嘅分別
我覺得有曆史有story嘅先可以叫true vintage, 其他二手衫嘅叫used clothes
上面覆過啦 反正我中心句係想講多人接觸都係好事
位巴打個point係古著=二手,Vintage係無定義
我有睇到:
咁你入左一件衫或者褸 如果覺得襯平時style係唔match而又好想著嘅 再入其他野配撘係一件好出奇嘅事咩?

但barbour真係唔係要襯country style/古著架嘛, 襯成身H&M都可以好睇. 女裝望下Kate, Natelie Portman果D, 男裝就google: https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEA_enJP802JP802&biw=1920&bih=938&tbm=isch&sa=1&ei=HPs3XMjXDYmZ8gXmgqyAAg&q=barbour+jacket+men+style&oq=barbour+jacket+men+style&gs_l=img.3...210745.212090..212235...1.0..0.156.1190.0j8......1....1..gws-wiz-img.......35i39j0i19j0i7i30i19j0i8i30i19.qPj52lkVzaY

反而搞到成身古風襯barbour仲難入屋
agger

古著係日本嘅term, 就係等於二手衫.

https://www.ragtag.jp/ 我成日去ragtag買野, 佢定都開宗明義叫古著, 但入面唔一定得vintage衫.
所以咪話實有人襯到 但假設你襯唔到,咪要轉style
就算唔係barbour係法工, sack jacket 我一樣咁講
就係留意到有呢個誤解所以先回下姐
唔岩聽咪潛水囉
好耐無入嚟 一入就見到好嘢
就係等你share咋巴打
留名睇圖
冇野好share
你地買衫多過我買飯
咁你咩衫買咗襯唔到平時嘅style都係轉架啦...

只係見你第一句就assume barbour襯古風多數好睇過fast fashion先講兩句, 反而調轉先係majority barbour好versatile, 最緊要係啱身.
我前設係著潮牌 你前設係白tee窄牛
買唔買都可以share 冇衝突
已經買左件sack jacket 同shirt 日本orgueil有我碼好感動
有呀 同30L一樣
今次帶邊部
a7riii
影多啲靚相
rich
潮牌都可以襯到既,睇下人地外國d fashion week 其實好多mix and match
都係咁影
我問到件牛仔sack jacket 後面B同D既分别
B 係舊版無洗水 D係新版做左洗水
同以後買既都係得D
日日都去原宿

無所謂啦,其實件褸洗完仲靚
alden 405 ( 淺啡 original 果隻) 除左牛仔褲同 chino 可以點襯?army green pants 襯唔襯到呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞