IT 討論區(53)i-vtXX 巴打請勿走J數 x 2

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
賣衫既IT爆煲
已經爆左啦
乜都唔識 想試下轉行做it
https://lihkg.com/thread/966293/page/1
唔是
想請教下 C++要熟練到甚麼程度先可以做到junior post (想做finance 個邊)
有無一個小小 checklist 可以做個比較 麻煩唒
你意思係 做野時會用好多 algo? 所以algo得 熟隻language 只係時間問題,所以照請? 同埋多口問句, 巴打係咪外資公司?
問到咁複雜都出到4個offer,睇黎都幾多尖子報你果間
其實...好基本...
我估應該都30k up如果FG 個要求高都好正常
我打錯左字 係language唔係太好
巴打係咪熟讀唒Scott Meyers d書?
無睇過
好似有本放書架裝飾
可唔可以分享少少點樣C++去到比人請既程度? 係咪要做好多side project??定參加coding contest??
唔敢講點樣去到比人請既程度 無見識過其他公司

我自己熟c++ 係因為
一黎我比賽用c++
比賽既特點係你會想寫簡煉既code 因爲易記易打 慣左亦都易讀
所以好多pointer operation同semantics會熟
二黎我其中一個研究方向係programming language
成日會諗c++語法上有咩好同唔好
三黎我試過自己寫win32既oop wrapper
用左好多奇怪skill去optimize runtime

我諗 主要係要你唔止將語言當做用到就算既工具 仲要去諗呢件工具襯唔襯手
諗理想中最襯手既工具應該要係點 而唔係由眾多工具中將就一件子似最襯手
我會向呢個方向學習 多謝巴打
其實FG係咪一定要做vendor練功先
功周圍幾時都有得練 返工請以人工為目標
唔好諗學野 有心學幾時都學得 放工玩自己project囉
放工攰唔想玩? 無熱誠就唔需要學

講咁多 想強調既係 唔好做爛巿去垃圾start up丫唔該
成日都聽有人吹話去咩startup / vendor 學野先
我心諗:屌, 人生唔係要享受架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞