IT 討論區(53)i-vtXX 巴打請勿走J數 x 2

1001 回覆
0 Like 0 Dislike

純P仔 冇16/17k 一定唔做
agent:打工唔係淨睇份糧
果度13k好多野學架
佢 api 有 bug,要等佢 fix,佢覆咗啦
搵agent
巴打想去外國咩
想,香港冇前途,main 垃圾

我而家都係搵 startup 做
cyber security 都要識寫 code 㗎喎
IT audit 呢就要等你有工作經驗先高返人工㗎啫
勁嘅大陸佬一早過撚咗外國或者入咗 BAT,過得嚟廢港。。。

我係腦細嘅話寧願請香港 / 台灣佬
唔係識開個 Acunetix 就做得㗎咩
介紹佢地食SSRI
一邊食SSRI一邊underpaid 打曲
你做 code 狗做得耐自然要食㗎啦,唔洗介紹

人哋做 ibanker trader 都一日一粒保持情緒穩定
其實大陸it好多勁人, 真係勁果班係哂外國+傳統大公司
走黎接香港project果d已經係二線
當年接觸過一個,quality 同香港差唔多,同佢傾偈佢仲笑香港個科學園仲差過深圳嗰個

不過都聽過啲公司廉價 remote 啲大陸仔,通常只係 main 到簡單嘢。

一分錢,一分貨,你當人水魚,你估人哋唔知
ibanker trader trade既係money
it佬trade既係life
以生命換工作
識啫
咁你頹做識吹水都得添
人地咁好心改自己名去提醒你 ,唔好浪費人地一片苦心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞