IT 討論區(53)i-vtXX 巴打請勿走J數 x 2

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
多人轉IT,更多人頂唔順由IT轉走
想請問各位師兄 如果有4至5 間有大有細嘅公司嘅intern經驗( part time + summer) FG應該叫幾多錢?因為唔係幾知行情 想請教下
28k
請問打code個啲呢?
因為我之前做個啲都係打開code 都係software engineering intern, developer intern 呢啲title 但因為都係拎緊幾百蚊一日嘅intern價 所以咩都唔知
禁其實我寫高啲 啲閪hr係咪都會壓價 因為我驚我寫得高跟住佢連show都唔show我
28k
又撚狗人
BTW, 你fg apply 咩post先
樓上果d helpdesk同programmer又唔同
請問打code個啲呢?
因為我之前做個啲都係打開code 都係software engineering intern, developer intern 呢啲title 但因為都係拎緊幾百蚊一日嘅intern價 所以咩都唔知
坦白講 以我既理解 沒有公價 只有自己fight到咩價 所謂fg價都係一個range內 maybe 12k-25k
個個人際遇唔同 睇你自己accept到幾多
我就覺得作為fg唔好太短視 有14-16k都照殺 呢行有d exp再揾就跳得好快

如果佢個名係真又返過4-5份intern,你咁樣同迫死啲非三大/ivy/hd仔無分別

computer science唔似啲吹水BBA,好少人咁勤力返intern,真係有retain到嘢嘅開哩個價完全做爛市。

HKU CS median around 20K,UST CS做過3份full time intern嘅5%都無,睇數據做人的話嗌20K up完全唔過份。

BTW報大公司、由佢跟自己個既定嘅salary range開價咪算。
資料咁少好難估價
至少講下你成績, 能力, 想做邊範, 同經驗
28k
又撚狗人
BTW, 你fg apply 咩post先
樓上果d helpdesk同programmer又唔同
請問打code個啲呢?
坦白講 以我既理解 沒有公價 只有自己fight到咩價 所謂fg價都係一個range內 maybe 12k-25k
個個人際遇唔同 睇你自己accept到幾多
我就覺得作為fg唔好太短視 有14-16k都照殺 呢行有d exp再揾就跳得好快

Expected salary特登寫低完全就係無自信嘅表現,同話畀人知自己都覺得自己唔掂無分別,何解要咁做

當然你真係覺得自己無料嘅就另計,雖然我都係覺得自揭底牌好戇鳩
認同,所以我都加咗句"真係有retain到嘢嘅",學到嘢、show到出嚟,問你唔會口mak mak無嘢講嘅其實叫高啲都無嘢好驚。
做乜叫人開14~16K,真係做爛市喎

畀啲data做參考
HKU CS FG median 2017我記得好似係19K
而UST係18K, polyu係17K
坦白講
依家啲大公司 pay scale 唔岩 IT 狗
以前互聯網無咁發達
資訊無咁流通
你擁有知識就值錢
咁做得多年就應該知多啲野既

依家資訊咁發達
知識Google就有
值錢在於分析同點樣 apply 啲 technology
而呢方面既 mind set
唔係話做左幾多年就有
好睇個人修為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞