IT 討論區(53)i-vtXX 巴打請勿走J數 x 2

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
hea住做finance

寫幾句python 又一day
Yes
然後就由我去執返靚啲野
yes,住公屋攞綜援又贏
毒撚一自卑如同發窮惡
本身都想架 但驚做完兩年加完人工再嗌高會嗌唔到 話晒呢到學既野同出面都有d唔同 自己平時又少自學
呢樣真,你呢邊唔洗寫曲,係輸蝕d,出面d qa/tester好多都要寫下script
係 就算係寫都係寫下shell script效便自己做野 算唔上係automation automated test又唔使我地寫 做完兩年人工係唔算差 但走唔走得番出去嗌平手/更高係一個問題 出面qa多數係automation 果邊

如果搵ba/project 果邊 人工可能比人壓到更痴線 所以我都唔知而家走定夠兩年先走好
基本上轉工係咪都係睇工作經驗而唔會再理讀書時候既GPA?
有冇巴打分享下轉工轉埋LANGUAGE既經驗?
望一望jobsdb好多合心水既都係require .NET C#
雖然我HD個陣都係寫C#,但畢業第一份工到而家已經寫左3年JAVA
但人工加得多唔多先
轉lang都有得加咁多
我想轉lang就次次都比人壓價
In人嘅如果係Managerial Grade而又耐冇睇code ,又或冇睇過code,就好易俾人呃到

就呢點而言programming language同literal language 一樣,讀寫好緊要

而家4字頭嘅ITM好多都係technical / software engineering knowledge停留喺最淺層嘅practical level。
莫講話CS 1字頭 Course 嘅algo / data structure,即使係”practical” 啲嘅design pattern / coding practice / project management 都唔掂,淨識捽期
個社會無左我地PM根本run唔到,靠香港班垃X圾嘅低級P/AP/SA香港根本無出路

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=27943139

話緊你地呀班毒j呀 日日寫爛曲
我想管大型project,最好團隊有20人以上,甘方便我調配人手。
係咪i巴走過去做假膠引戰呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞