點解馬勒當拿係球王??? (同比利同級 仲高於大哨施丹?)

148 回覆
17 Like 77 Dislike
你咪撚鳩噏啦
羅馬里奧九八年踢唔到係因為佢傷鳩左

九七年佢拍朗拿度係好撚柒勁

即係羅馬里奧自視過高一回事
但佢都係巴西歷史上最強嘅前鋒之一
咁其實柏天尼入波多過好多前鋒
咁講啦
當年歐洲賽有三隻杯
杯賽冠軍杯仲有足協杯個影響力唔會比當時歐聯差太遠
而且拿玻里89年都拎過一次足協杯
佢哋喺歐洲嘅戰鬥力絕對唔差

當時只有聯賽冠軍先可以參加歐聯
排第234位都去晒打足協杯

而且同期都係米蘭拎歐聯
但係國內都係會輸比拿玻里
咁咪證明當時拿玻里都係頂級球隊囉
羅馬里奧缺陣的背後
如果說02年世界盃斯科拉里不帶羅馬里奧,是因為36歲的他已經沒有了狀態,那麼98年身體方面還尚可的羅馬里奧為何不帶?當然那一年的官方說法是羅馬里奧賽前有傷在身,所以沒有入選最後的大名單。但是時候羅馬里奧卻在公開場合宣稱自己沒有傷,按時了和扎加洛之間的「私人問題」。羅馬里奧的脾氣大家都知道,在哪兒都會和教練發生不愉快的,98年的巴西隊固然強大,但是不排除球隊內的派系鬥爭。顯然羅馬里奧缺陣的背後,折射出了那屆世界盃巴西隊的更衣室矛盾,或許這才能更合理的解釋那年決賽巴西隊全體不在狀態的主要原因。

不和已經係揚到出曬面
佢想踢世界盃梗係話自己無傷
而且就算佢真係無傷 啱啱好返狀態唔到 唔帶佢去好正常
你就吹撚到佢周圍撩事鬥非又咩朗拿度頂佢唔順
發覺你都幾鍾意鳩UP
大細哨明明都大大聲自認係跟羅馬里奧學嘢 當佢Mentor, 吹撚到唔順 真正大師兄黎
其實當年隊米蘭買人仲癲過PSG曼城
根本係佢地手上拎到意甲
已經好撚勁
羅馬里奧是訓練時肌肉拉傷缺席的,這是經過他召開的新聞發布會證實的,在新聞發布會上,這條桀驁不馴的獨狼淚流滿面。

據我猜測,羅馬里奧的受傷應該源於自己的夜生活無度。出於對世界杯的嚮往,一向懶散的羅馬里奧加大了自己的訓練量,導致受傷。內鬥的可能不大,獨狼的淚水表達的是自責而不是憤怒。

扎加洛不是個以鐵腕著稱的教練,相反,他對球星有著一種天然的偏愛。不選擇羅馬里奧還有一個重要原因...........

-----------------------------

羅馬里奧向來不喜歡“鍛煉”,他打球純粹靠天賦。

怎麼98年突然心血來潮.......

加上

名單入面加多個佢根本就冇問題
你話做吉祥物又好 做大師兄俾經驗都好

否則決賽點會換唔到羅馬里奧上場
羅馬里奧世界杯前確實受傷了,但是不嚴重四分之一還是半決賽就能上場了,但是主帥就是不帶他,按照羅馬里奧的說法是,主帥對他有偏見,後來還在自己開的飯店,衛生間門口掛了主帥的照片

你點解釋佢響自己餐廳廁所門口掛薩加奴張相
仔細d望下都知純球技老馬前冇古人 後僅有美斯
亨利之前法國入球紀錄保持者

歐國杯決賽周入球紀錄保持者 (朗好似仲未破 )

仲有拎過唔知兩定三屆意甲神射手
牙朗踢左四屆 21場波 入左9球
柏天尼一屆踢五場波都係9球
睇呢個post真係睇到燥
我都唔明點解大家過咗咁多版都仍然可以同呢條友認真討論落去

根本人地講咩point佢都係覺得老馬唔夠料做球王
淨係講一個例子
佢自己一開波話老馬唔夠戰績做球王,
有人駁佢老馬一夫當關帶弱旅奪意甲,
佢就話只係弱旅造就咗老馬
公佢贏字你輸
正如上邊手足話齋,前設太大bias(老馬唔係球王料),大家列咩point都係曬鳩氣

而家講左咁多個point出嚟,直頭spin左去講羅馬尼奧,我睇兩睇,又係唔理其他人講咩,自己係咁講自己觀點果隻
羅馬里奧係超撚級天才 不嬲都唔練波 晚晚開p 劈酒個啲黎 其實真係好撚癲 職業球員黎講
Careca當時球壇地位咪大約而家既阿古路咁上下
9192果季無左老馬都係佢carry napoli上到第4
同美斯一樣 球迷認為識扭波就係球王
小花一個國際大賽冠軍都無 唔明憑咩叫球王
告魯夫同碧根鮑華做領隊都有成就
嗰陣Zola都出埋來
後尾拿玻里無錢就賣曬佢地
一直到Hamsik 卡雲尼呢代先翻生
其實都廢撚事再覆佢
淨係睇到#1最尾講包皮嗰段我唔明點解有人正經覆佢添啦
擺明係玩野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞