點解馬勒當拿係球王??? (同比利同級 仲高於大哨施丹?)

148 回覆
17 Like 77 Dislike
比利我接受
但只係唔明老馬點解可以同佢齊名
而唔係好撚勁既人
我個post都只係想搵翻當年睇過老馬啲波既人
去睇點解會上到咁高既位置姐

正如啲人到時質疑C朗美斯
我地一樣會拎翻依家啲比賽去解答
咩六冠王
咩三連冠歐聯一樣

正如啲人話咩3R 咩施丹勁一樣
卡拉卡當年都同老馬一樣響86入五粒喎
係連尼加入六粒做神射手
好似係
利申 煲得幾場86世盃
我反而唔明比利有乜勁
樓主做乜呀
人地答你一樣野
你又話:唔係喎...然後又spin去另一個topic硬要證明自己岩
無限loop
浪費咁多個師兄真心教你野
86一人拎世盃5入球5助攻
意甲一人carry拿玻里打低意甲二奪意甲
鼓勵阿根廷國民士氣
贏英格蘭鼓舞人心
令唔識波既人識馬勒當拿 識足球

同埋 各花入各眼 唔同時代唔同踢法

仲有冇miss?
有條大概十年前唔記得邊個球皇講左樣大家都好認同既野

比利同老馬定義足球

美欺同屍柒將科學帶到足球同發揚光大
睇完球王片就會明
大佬 條友對住下下收山腳照衝嫁
又唔會假摔 倒掛又準
Ferrara當時係後生但佢兩奪意甲都已經係正選
真正太後生無機會蒲頭嗰個係蘇拿

再者Careca點會只係一個普通巴西前鋒
國家隊入到30球 一屆意假入19粒
只係之後走埋啲羅馬里奧白必圖出來更強

拿玻里係有幾個邊緣國腳 自然係成績好先入到去 肥馬係隊波核心毫無疑問 只係我數得出呢啲全部喺國家隊都佔左個位置絕非靠肥馬關係啦
Alemao careca做得外援點會係靠痴
假摔
偉大嘅地方係在於 佢係最先將華麗嘅技術融入於實際用途嘅其中一個人 而係嗰批人入面 佢係最搶眼最勁嘅

而當時係冇乜人諗到做到d 所謂嘅成名技

屁馬出名rainbow flick勁 到今時今日都仲用緊 搞到俾人屌佢唔尊重
拖舟嘅拖舟轉身出晒名
迪馬利亞嘅rabona係近年頂級聯實用得比較純熟嘅一個人

但呢d skill moves 唔係近呢廿年先有

除咗rainbow flick 我頭先條片證明老馬係嗰個年代已經識拖舟轉身同rabona

咁d人成日講嘅拖舟轉身唔通係拖舟諗先架咩

冇以前d人做開 呢d skill moves 好可能拖舟係唔會識用個轉身 大哨未必識step over

你學踢波咪又係上youtube睇人點step over rainbow flick roulette 逐步學

好可能呢d 招數都唔係老馬諗出嚟 但佢係嗰個年代將街波招數完美咁融入去大場比賽上面 一定令人驚嘆

更何況佢真正勁嘅唔在於呢d skill moves 係佢本身嘅球感 靠自身球感嘅天份再加佢嘅靈感 佢淨係一邊跑一邊的粒波都過撚晒班人

啫係等於武俠小說最勁嗰d人 無招勝有招
當時巴甲就等於歐洲聯賽,點會唔係主流聯賽?
老馬勁既真係一人帶起成隊波, 人人話碧咸傳波準?真係都未見過老碼傳波仲撚勁, 準撚到只要前鋒肯走, 佢就傳到落佢地最靚既位, 罰球又靚撚到絕, 速度快既球員都無可能打到佢果d年紀先收山, 就係因為有腳法有技術先中前都佢玩晒
所以美斯似你地所講既球王
識嘢ching
要真係有睇過先講得出同feel 到,ching 有料
人人都會話佢個代睇既球員最勁
其實佢入果10球,依家都無乜幾個球員做到
你咁講,係前設已經有bias 覺得佢唔夠班。
因果問題。。邊有如果乜如果乜

如果佢去左祖記,連贏10屆意甲呢? 邊有得咁講
睇過佢 整場90 分鐘個啲 波都癡唔定 表現同發揮都唔係下下有佳作 死扭又多 美斯一定好過佢
個個年代既巴西波 唔係差其他國家太過遠 始終足球王國
唔係大哨咩
講足球 係都大細哨啦 影響力最強 最代表性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞