點解馬勒當拿係球王??? (同比利同級 仲高於大哨施丹?)

148 回覆
17 Like 77 Dislike
先講比利
踢四屆 三奪世界盃
雖然有一次係 踢一場後受傷 靠隊友攞翻黎
冇拎世界盃既嗰屆 又係被踢傷 結果靠唔到隊友拎盃
(唔係既話四奪個朵都

再講 大哨
17歲拎世界盃 雖然係後備0上場 靠隊友拎翻黎
但 20歲世界足球先生
98年因唔知咩事而決賽冇曬態
02年靠走線而贏世界盃(除咗德英 佢係打比利時 土耳其)(btw 炒中國4:0好開心
但如果98拎埋冠軍真係會又三奪世界盃
(成事的話,三奪世盃中又有一屆係0參與,似曾相識
不過,至少依家兩次入世盃決賽,兩奪世界盃啦

拖舟又係
98年成功第一次帶法國拎世界盃 終完偶像柏天尼之夢
決賽兩個角球頭鎚定勝局
00年歐國盃大放異采
06助攻亨利
只係決賽用頭有點不智
但起碼都有球王味

馬勒當拿憑咩叫同比利同級 而高於大哨 施丹?

佢響86一人帶起阿根廷奪冠
(施丹 大哨唔算? 羅馬里奧 甚至依家魔迪都係一人帶入決賽啦)
佢90年完全下滑 你話c朗美斯都巔峰足10年啦
佢有冇? 得一屆世界盃 而且90年又輸翻俾西德

你話佢帶拿玻里拎兩屆意甲冠軍
有幾勁呀
當時都仲未有小世界盃
正如依家包皮響法甲帶不知名拎兩次法甲冠軍姐 咁叫同比利大哨施丹同LV??
頂多未卡卡細哨級數
係當時吹大咗定點?

論技術
佢唔會世界第一
施丹大細哨之類 即使當年都有柏天尼薛高

論打英格蘭一扭五
佢自己都話 如果唔係英格蘭
佢一早過第三個就技術性犯規整停佢啦
英格蘭過於君子姐

係唔係
當年開始有電視轉播
而咁啱馬勒當拿巔峰
先開始吹佢係球王
放暑假啦咩?啲小學雞又出動
你check 下世界杯幾時香港有直播先啦
人身攻擊對我來說係可以接受
但請先用理據 用觀點收我皮再攻擊
係啦係啦 你好叻 隔住鐵閘睇人地屋企部電視機睇波ok?

講點解咁勁先啦
82 年已經有世界杯直播
係 但係老馬82最叻得張紅牌
真心吹大左
一個球員係咪球王淨係睇拎咩盃咁撚戇鳩
佢86好似5入球+5助攻,嗰時公認爭球係佢同柏天尼,一個拿玻里一個祖雲,過咗86年世盃,呼聲已經偏向老馬,之後仲要帶二線隊拿玻里拎意甲同埋好似歐協。
除咗86世界盃
佢出名真係得拿玻里
但當時又唔興歐聯(含金量唔高,而且仲好似歐聯輸俾當時皇馬)
歐洲足球先生又只限歐洲人
你睇過哂佢地咁多個踢波?
你有數據咩,只係講拎幾多次世盃叫數據?
你話帶起成隊都無比過入球助攻等數據
仲有薛高
但得一屆86咋喎
咁82羅斯夠一人狂入波帶意大利贏世盃啦
拿玻里拎意甲兩屆係勁 仲要原本係護級隊(當李城咁睇啦)

佢技術係好 但有咩理由高到同比利同級 而比98 02 甚至之後啲巨星仲要高級數?
用盃黎講,費托都係球王,連拎歐國同世界盃
理據呀 唔係數據囉好唔好
姐係俾理由我 而唔係齋人身攻擊咁解
當然有數據我會開心啲
打弱旅刷數據另計
比利踢既都係本土聯賽,無係主流聯賽踢過,呢點輸比好多球王
但羅斯唔可以帶拿玻里拎兩次意甲,仲要佢狂入波都唔及老馬5+5咁癲,仲未計個人球技比較。
小白 沙維 villa
俾人捧上神枱唔通唔係因為咁?
馬甸尼可以答到你,佢對過曬top fit 大哨,施丹。但當記者問佢最難攪係邊個,佢嘅答案係肥馬。我相信佢已經完滿咁解簽左你嘅問題
所以話唔係睇盃成績,盃好重要,但只睇盃就變到普巴咁:林伯有世盃咩
球員既魅力都重要,唔好講球王、稱得上傳奇既,好似告魯夫打出全能足球,碧根鮑華創立自由人呢個位,都係佢地成為傳奇既原因
所以我冇講過佢入波千球依樣野 有好重水分
但老馬得踢意甲弱隊依樣野可以講
而且當時唔興轉會
雖則巴塞踢過 但當時又重傷過又同隊友唔夾 根本踢唔到落去
咁得一個意甲又算主流咩

(真心想知 無意冒犯
又黎呢啲post
好心啦
你要比就用返佢個時代既人同事去比
拎以後既去計
有咩好計
剩係世界盃決賽周既參與球隊數都唔一樣啦
球例又唔一樣
咁都有得比
當然比利個年代早,巴西人要去踢歐洲聯賽唔容易、但唔同年代就難比較、每個年代都要有個icon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞