有冇巴絲報左教大EdUHK Non-JUPAS ?

1001 回覆
16 Like 23 Dislike
當年hkuspace
yr1 3.5x 3.7x 有得見
巴打個陣幾耐之前
你報左咩科
12年 Psy
好多科year 1走都要 Chinese requirement
不過你報左就得啦

你報左edu 咩科
當年嘅師兄
你最尾year 1有冇走到

我讀soc sci,不過冇報psy
其實讀BEdu 嘅科
除左做老師之外
有冇咩其他出路

BEdu 嘅科係咪都可以當普通degree 咁
喺出面揾工

我個問題比較奇怪
希望有巴打絲打答到我
報左general studies n Eng (Primary)
有冇interview 既機會
唔熟呢科
幫你推下
general studies 應該有機會

Eng 你dse 拎3可能抆小小
你有冇考ielts
身邊有人Asso year1升Bed
無full cert,衰英文

VA定MU嘅Double degree?
報試下,拎個機會都好。
面試分3part

考樂理,都係intervals個啲。
有聆聽部分,揀返佢彈跟咩,寫返段錄音其中有咩樂器。
有啲啲歷史知識,對返邊個作品係邊個作家。

彈奏,睇你咩樂器。

面試,問你點解想入,仲意邊個作曲家,點解之類。
仲未考
我係hkcc讀英文 唔知有冇幫助。。
我反而唔知jupas情況
佢上年問我仲意邊個Composer
因為我audition其中一首喺彈Bach嘅作品,我就話仲意佢 話仲意佢夠有挑戰 個陣我講完都覺得自己gg
但都可能個老師聽好多人答案都係Beethoven, Tchaikovsky,覺得我有新意
我最後收到ddmu offer
加油呀!誠意真喺好緊要!
3.2幾
BEd 只係多左個教師資格,其他無咩唔同

真係要講既,咪課程設計係極教育向,出面請人可能會問你做咩唔教書之類
你咩instrument?
有得in嘅!有無報埋CACMU或是BME
二胡無記錯我呢年都有幾個!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞