有冇巴絲報左教大EdUHK Non-JUPAS ?

1001 回覆
16 Like 23 Dislike
想清楚呀你,想教書入呢科好大機畢業no offer
唔好怪我咁講,你智力正常,gpa 唔係2.66都唔過既,正常都收
基本上有2.7一定有interview,我仲好記得in個陣要去班房等,等interview 啲人多到飛起,就算分時間in都冇位坐
個陣in sf,得我同幾條友仔傻下傻下等入房interview ,個陣搞笑到係教員室到in
依句真,但有offer就好過其他行業好多
如果想返母校(band2尾)教會唔會好難
其實有啲難,因為好多三大既人爭,小學既話競爭會細小小,所以我個陣都reject咗offer
講真,邊行都係,識人好過識字,你母校睇你既,你OU都比返去做啦

你無任何關係,就咁比學歷既,band one學校唔使諗,除非你個BEd GPA夠過,有學業或學業以外既成就啦, 我係識人教大畢業教名校,本地人黎,但佢(地)既成就好撚癲

咩都無就咁比大學既教大係好蝕

你有呢個覺悟先好,唔好一心以為畢業就30k
想問下師兄
我hkcc 讀 marketing
Cgpa 3.37 Ielts 6.0
報左Global and Hong Kong Studies
想知穩唔穩陣?
如果唔穩陣架話仲有咩科係比較易入?
尤其係中學,其餘大學好多唔係讀bed既都會讀個master入中學教,教大係依方面真係會輸蝕少少
一定有interview ,有冇offer就睇interview 表現
想穩陣啲報多科
有冇好推介?
Btw thx a lot ching
師兄應該同行?

不過又樂觀睇,教大正名同張仁良好針對性商業化手段去搞(同唔同意佢既做法就另一件事),教大係中學既印象係好左既
Hi
sem break 有咩搞
你想好穩陣可以報吓sf,基本上interview 冇得罪professor 都會有offer
我諗佢嘅意思係本身讀sf ,報ugc 學位
仲讀緊書不過唔係讀bed,讀緊個科一定搵到食不過ot o到傻 有諗過做唔掂再讀返個master睇吓入唔入到中學教書 自己其實好鍾意做老師,不過奈何依行競爭太大,所以先冇將依行放係首選,因為真係驚到時搵唔到教席
中學既,呢三四年好入行,個市開始好,之後就仆直
如果做唔掂依家讀緊個科既野,讀返個master入行有冇得諗
你咩科先,而家無PGDE係好難入行既
master太多人,基本上得直資會考慮下
Bba呀,我有frd讀engine 出黎做咗兩年野頂唔順都讀返個master入咗band3教,佢都叫我如果撈唔掂可以試一試跟佢條跆行
bba 咁應該都係行企會財 呢條路

你朋友易行D既,因為STEM
想問下巴打
hkcc文科sem1 gpa 3.6 有冇機會有interview?
你炒中文?
你報左咩科
Dse 點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞