有冇u grad fg 得13k....人生點過好..

315 回覆
500 Like 23 Dislike
唔係考到 準備考姐
身邊有幾個朋友都係咁 出到黎做野先知私人工有幾閪
上個星期考左jre aim eo
黎緊會考入境海關
你都已經做緊相關的工,仲要問點樣入行?
FG 第一年拎13K 唔係問題。
做野醒醒目目,識同老細扭下草裙舞R下加人工,再肯轉下工既話,有沙紙,2-3年後拎2X-3XK 大有人在。如果做左好幾年人工都冇咪上升,就係你廢,唔關讀唔讀大學事。
你識用大學生呢個名函包裝自己
你做地盤都可以好有優勢
老屎忽tech
8大 18 fg
23.5k
內部有數跑,要番大陸,如果唔飲得酒建議你唔好入行。

最重要睇做咩公司,有啲公司唔靠關係係拎唔到錢,有啲公司個個爭住比錢你洗。我依啲無背景既淨係可以搵個好老細,食佢個network再自己develop
搵到好老細真係贏在起跑線。
第一份工起薪其實唔太重要
反而重要嘅係你喺第一份工學到啲咩 然後再跳
Hd grad fg 都16 17k

U grad fg得13k 肯撚定 為讀而讀
讀埋啲垃圾科 衰撚過ive

抵撚死啦 大學生
好正常
我都係商科grad
岩岩出黎係會懷疑人生
D人工會令你覺得呢個世界好痴線
我個時不停搵借口說服自己
eg : 做地盤 辛苦傷身咁
咁都安慰到自己

好老細唔係解佢會對你好定會教你做野,好老細淨係指佢做到野或者佢有network. 唔好諗住中資啲大陸人會教你做野,班禽畜牲黎
I know that feel bro
上linkedin一望,同major嗰班一大堆ibank,mt
自此之後我就決定唔上linkedin
由頭到尾都無用過LinkedIn. 唔跳槽上黎做咩
Asso仔都考到IO
個個都話起薪唔重要 但之後跳槽加人工都會睇你之前嘅人工㗎喎
一子錯 滿盤皆落索
我都係咁諗
所以雖然而家呢份工人工唔算好高
但公司名大 exposure多
所以我都揀做住先再跳
講係咁講姐
in個陣咪見真章囉
無必要以u grad定asso grad黎衡量一個人
你係有料既asso grad一樣可以揮低好多廢柴大學生
而家大把人入大學四年得過且過 拎左張沙紙就算
跳到幾多次,我覺得辛苦啲博internal promotion好過,當然要揀岩公司
呢個我都有諗過
但一來大公司未必咁多機會升
二來大公司入面我呢d小薯都係做齒輪 唔知等到幾時先有得升
不如有好既offer就諗跳
魚唔過塘唔肥
fg 20k 打字回你
家用隨心
3年前畢業得11.5k
大公司機會先多,個流失率高,你接下接下啲野黎做,好快就會變到好多野得你知或者得你識做,到時唔洗諗自己係齒輪定電池,老細會問你今年想加幾多人工。

前提係你肯挨,咩都接黎做
早就轉咗啦,做咗大半年佢嫌我 hea 炒9咗我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞