有冇u grad fg 得13k....人生點過好..

315 回覆
500 Like 23 Dislike
希望好似巴打你咁講啦 承你貴言
挨就唔會點挨怕既 今年先grad 番左呢份工五個月
文職工作 又唔會點ot 所以辛苦極都有限
而家惟有每樣上面assign落黎既工作都盡量做好啦
雖然有時都會撞板/錯d低級野
Fg 50k
7年前12k
你試下做地盤啦咁 有26k呀
其實冇得咁比較
U grad 13k雖然真係低左d
但你頭幾年肯跳既話刷到20零30k絕對唔難
你同一早出黎做野果d比
佢地賣勞力一開始好高 揸巴士都20k啦
但好多捱更抵夜 周身勞損先換到返黎
加上可能做10年都係依個人工
我都有定期update
間唔中都會有d headhunt pm我
不過諗住再做下先諗跳唔跳
所以多數connect左先
做1-2年儲下經驗好正常
知自己條path想點就得 唔好淨係睇到依一刻
最忌就係見到人地人工高過自己跟住又眼紅覺得自己廢
地盤有工會年年加人工 而家最低人工既電燈大工都1400$
當24日都33600 當1年$501年凍薪咁加上去 10年後已經$1700 都40800了
利申 16k文員仔 15fg
不要ff了。
ff d咩 呢個係事實黎
今年50歲嘅地盤佬,佢當年個fresh grad嘅同學宜家係高薪厚職Manager/Director。
不要ff了 你套用返而家呢個現實
大學生每年都出緊3萬幾人 未計回流個d傻西
高薪厚職既 當60k up既係
應該有10%既 你覺得呢3萬人入面個個都成為到呢10%?
特別係而家先grad既 位就人地上曬 野就自己做矖
你咁講,無人撈茶餐廳啦。個個做地盤啦,年年幾倍通漲咁加人工喎,無ceiling咁喎。
毒撚係人脈你要知
你咁嘅心態上黎問得,真係淨係值 13k 嘅。
做地盤做夠再讀書又得
做乜睇唔開依家讀
13k
做咗兩年20k多少少
大把fg變到唔fresh都係13k
fg好正常呀 上左手過下塘就多錢ga啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞