有冇u grad fg 得13k....人生點過好..

315 回覆
500 Like 23 Dislike
人地講緊個post講緊人生點過好 仲要比人串讀乜鬼大學
我咪話讀大學有佢既用處囉
樓主讀普通商科仲想點 如果佢想搵錢早就quit u 去做地盤啦
個post樓上樓下既人一樣搵咁上下人工 過多幾年咪又上返去
你估個個都係人中之龍一開波條路就20k
薪高糧準唔會炒人
咁有大志,一開始已經唔會考aco
Fg 13k 唔過份
唔係所有工都咁高人工 但問題係你知唔知自己想點
13k 只係一個過程 重點係你中間有無識到人或增值自己 令自己唔只值13k
行行人工都唔同 唔好成日跨界別咁比較 因為香港只著重金融行業 其他都係屎
同埋搵幾多人工同個人能力無乜關係 香港呢個咁垃圾既社會 識人好過識字 盡情埋沒你既良心 埋沒你既真性情啦 為左個幾個臭銅板
香港就係咁
做it
1年有20k
實驗研究顯示,收入財富完全係運氣,月入一千萬同一萬其實同個人能力無關,唔係你可以控制到既野
所以睇開d啦
少年你太年輕

我到左第個層次,由實力派轉科老屎忽門下
大左就明點樣明明自己冇料,又要扮到好有料,又扼到班靚幫你做野,又坐得穩個位係件好高境界既野
U grad 到現在 做左3年半野
U grad 12k
1年後16k
再1年後 21k
再1年後 27k

起薪不是重點 重點係你之後點行
it 3年已經40k
10年$0
我都覺自己個m係無料扮4條
我都係13咋,做左半年轉左工而家15
樓主同我一樣 都係垃圾商科出身 唔係讀啲乜野專科
隔離個post月入 25k重要日日條條fing
喇我當年:扣哂生活開資家用溝女

其他錢每個月扔哂落股票

13k , 三個月都4皮野
仆街d當你頭三個月唔比家用
死慳死抵
3個月儲到3皮

即係去買700
轉左做咩,15k 17grad 求指教
人工愈跳愈多
求清教路
細佬我今年FG 14.6K
佢跳point外嘅增幅咪通脹增幅
其實私人工都有
唔好計垃圾local 細firm,大公司一年3%加幅已經算少,未計升職嘅加幅
而且私人工仲有bonus,至少雙糧
29K放係今日先係assistant manager 價位,12年先去到真心算少
如果係大學生嘅,你有心去追份人工,入大公司起跳,多啲跳槽,俾12年你玩點都過哂依個價
職場多exp過你
人地放暗箭你死左好耐
你老細仲可以安然坐係度
12件後aco 頂薪隨時4萬
人地家底已經唔需要炒
連登 fg 平均50k
做邊行先?細公司正常15k,係咪唔只12個月糧?
aco 每年連通賬加10-13%
IT/bank 轉一次工加20-30%
護士reg. Nurse 起薪38000
自己計
根本就係咁
其實就好似中學考dse咁,你話難其實又可以話唔難,有成3年時間預備,一早溫嘅點到拎到個5
但對某啲人又好難,因為佢一直無預備臨考先溫,拎個3都好難
本身唔係專科畢業嘅,你如果用心plan下條career path,多啲跳出自己comfort zone去搵工
身邊大把普通人fg 13K,一樣有headhunter會搵下佢地,跳二三年已經20K
又有啲人一畢業做local firm,成個office得幾個人嗰啲,叫佢趁早搵工,佢又唔想跳出個comfort zone,咁梗係無得玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞