公廁名Jayden只有香港人改:2018最受歡迎BB英文名排行榜

317 回覆
21 Like 120 Dislike
咪係囉 人地啲英文做母語嘅人都唔講究
做乜要係度講咩義大利文翻譯做英文先可以用
你闡釋得好好,而家我同人爭辯果陣識反駁了
我用例子答你
我扮講笑問果個 Giovanni
可唔可以叫你做 Johnny
反正都一樣,短啲方便啲
佢一頭霧水
無人話唔可以。唔適合姐
唔適合嘅原因就係因為我地唔係嗰個語言地區嘅人?
連改個名都俾人批鬥嘅依家
唔係批鬥
係真係好怪
你見到個英國人叫Bei Tak Smith 你都會問佢有冇中國人父母啦
咁話唔定人地父母好鍾意中國文化呢
所以改咗個chinese style嘅名
唔通改個名做Lee都係Chinese咩
屌lee係英國本身有既姓同名
同中國李姓純粹撞音
所以咪話唔係唔得囉
只不過怪姐
至少我估叫Bei Tak 嘅英國人唔多過100個
人地見到都一定會好奇你點解用bei tak唔用Peter
同樣道理
你叫Mateo 唔係唔得
但人地一定會好奇你點解冇拉丁/西班牙背景會用mateo唔用matthew
點解用咩名都要同人解釋
如果人地真係好奇嘅話就會直接問嗰個人㗎啦
唔通改啲實冇死嘅名就代表正常咩
全街都係Peter Mary咁咪冇曬改名嘅意義囉
My name is Mateo
好似錫克教徒多數叫阿星(Singh)一樣
Singh 係錫克教徒 default 名
The vampire diaries 都有個叫Elijah
叫 Xavier 太中二病
15係乜撚野

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞