屌你老母 上車除底個背囊係咪真係咁難

387 回覆
249 Like 1864 Dislike
叫佢哋放地下又話地下污糟
港鐵個地下算十分乾淨
外國地鐵成地垃圾香口膠硬塊
仲有老鼠通街走
唔放啦,反正你地咪又係係呢到得把口
連登自私狗多到
一啲都唔出奇
人多放底背囊你玩野呀 你試下咁做
人地要上車就識得改變自己解決問題
你要上車就要求人地為你改變去解決問題
你正一自私撚黎
放地下仲煩明明 特別你要移位 要彎腰仲撞得勁
其實係人口密集 收工放工時間又全港一樣 冇位先係最大問題
所以其實同19政府一樣
呢個係解決產生問題嘅人/物
而唔係解決問題

當然呢個topic可以話係舒緩到少少嘅方法
如果cut9咗廢老繁忙時間2蚊
如果冇咁多自由行
如果
見到D正評負評就知宜家個香港變成點
上車入𨋢都會除 驚撞到人唔好意思
地鐵少人既一野擺埋落地下 唔洗拎住不知幾爽
樓主搭邊條線多?等我揹個75L出嚟頂鳩你先
想send個whatsapp都唔得
你䌓忙時間上到車先講啦
點解繁忙時間上唔到車?
咪因為你咁嘅撚樣死逼爛逼導致閂唔到門
如果唔係就好快有下一班車疏導人流嘅
狗鐵就諗盡辦法增加繁忙時間班次
你就諗盡辦法降低班次效率
仲有咩賴?
點解上唔到都講得出
你試下放工係石硤尾上車
睇下你上唔上到
仲有同一架車上多啲人唔係增加效率咩(如果大家合作)
你試下逼中環月台,紅綫金鐘先ok?
點解人明顯多過綠綫太子,但由開門到開車時間大家一樣?
你可以留意下人多同格硬上車嘅分別
難道西裝友就唔孭袋或者唔逼上車?
但事實係佢地有意識盡量唔阻住列車開車
再留意下紅綫轉綠綫返觀塘班阿叔係點樣撞上車?
你咁撞咁逼法就當然閂唔到門嘅
個個都末日方舟心態仲使開車?
總有人要唔逼/落返車/再逼入啲先開到車嘅
係咪想逼到200%載客量先滿意?
結論:同放唔放低袋\載客量根本無關係,影響嘅係衝門\逼門嘅人
石硤尾死迫爛迫好正常
唔咁做根本無可能上到車
講到得自己逼過金鐘九龍塘咁
衝門唔比架車開既人擺明係有問題
但有時見到架車有幾個背囊食左幾個人位
除落嚟就可以上多幾個人
咁咪增加效率囉
會拎住放腳背上面
有啲大背囊其實好阻住
咁個撚個塞住係門口 個撚個等下一班咪得囉 屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞