北角嚴重交通意外(2)

493 回覆
235 Like 4 Dislike
上年中秋有一單
When parking on a slope (of which there are many in San Francisco), your vehicle’s front wheels should be angled such that if the brakes should fail, the vehicle would roll into the curb and not onto the street.

消防話當時冇拉手掣亦無可厚非,因為佢地只係報導第一現場所見。

但我相信司機係有拉手掣,原因上面好多巴打已經解釋咗。
我認為係司機大力關門個下震鬆咗手掣威也。亦即係司機拉手掣拉得唔夠緊,關門震盪力令手掣彈開咗....
應該就係 R 左, 但係個靠波箱唔係頂得幾耐.
結果一閂門個撞擊突破左臨界咪流前再不停加速. (有手波自己可以試下向前再入 R 其實係入到但會掃牙)
Handbrake 威吔有無斷個消防一試有無拉 Handbrake 就知.

司機一時犯錯 (可能年紀大) 結果醞釀悲劇. 講真真係整撚定又會咁都撞到入條巷源路無同其他車大撞. 係街真係唔好玩電話同有咩伊郁要叫其他人走. 柒係幾秒但真係救到人就一世.
坦克車就得 講野都唔撚用腦
呢樣要抄人地
要立法先得

違泊之餘要抄多樣
筆試有寫要扭向斜路
但真正嘅路試冇要求考生做呢個動作

我自己考忠義街
斜路停車泊車都冇扭照 pass
我有問師傅
佢哋真係話唔洗
只要拉手掣停定就得
不如你講埋做有咩地方啦!

ps:青衣我知唔洗講啦
北區,蓮塘隧道啱啱先出事

香港好似真係好少見會扭
笑住黎報警??
咁細粒你都咁肯定人地係笑緊
驗眼啦柒頭皮
我覺得你先要驗眼驗腦啊柒頭皮

如果你眼力同判斷力真係好既話,你結論應該係佢有可能笑有可能唔係笑,但你就一口咬定人地一定係笑
真係on撚9 擺明就係講緊如果的士入咗彎之後睇下會唔會頂得住 你班柒頭就話係盲屌 邊撚到有屌個司機唔擋呀on99
2邊咀角向上戚加埋露牙,屌你老尾仲要兜
坐巴士經過鴉蘭街 好似見到有人比中港旅遊巴撞呢排真係多災多難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞