[盡量live] 14日關西東海坐到上北海道 坐到patpat痛鐵道遊

660 回覆
23 Like 33 Dislike
癡線 你係做代購?
日日拎住個20kg gip 跑 +上/落樓梯都係咁
趕時間係無野做唔到
Day 11 網走 札幌

過左條橋發現原來無意中我去到網走湖
本身見好似好偏僻同唔知結左冰未
所以無打算黎

但係其實都無咩時間剩 都係影下相打下卡就算
愈行過去D積雪就愈深 行到過去又要行番過黎 都係算數

睇下D腳印

好 番去等車 走左架車我就食屎架啦

開頭仲好On9諗左一陣 究竟邊面上車
望左好耐先見到個牌

1200極速番到酒店攞gip
再極速過對面7仔買lunch
再極速急步行番去車站
真係少D腳骨力都唔店

好啦 要番去大都市 結束呢幾日嘅北海道鄉郊之旅
經旭川再轉車番札幌 需時大約5個鐘

見到呢張Poster 先發覺我去左咁多大站都無買到呢張紀念車飛

lunchhhhhh~

已經唔記得第幾杯

最鍾意曬錢買呢D野

明明今朝好天到爆炸
轉個頭又忽現間天陰陰 仲愈落愈大雪
架車果然無改錯名 真係大雪4號

成程車都無咩點訓 雖然眼訓到想死
D時間攞曬黎Plan後2日行程點樣 夠唔夠時間搭車

Keep住落雪 個天愈黎愈黑

最後個半鐘!

番到黎札幌 又係落雪
仲記得第一次見到落雪會好興奮
而家每次見到就會講 '屌 又落雪'
仲要拖住個gip就想打人

直行幾個街口就到酒店啦
一晚連早餐$400到啦

呢個價錢黎講都算唔錯呀
Day 11 札幌

係酒店放低D野 抖左陣
就搭電車去藻岩山睇夜景

見到係循環線
無check 邊邊方向快D 就上左車
結果dull左個大圈
真係好眼訓 唔係好知自己做緊咩

無意中發現原來電車係有上山纜車割引券!
即刻攞番張先!

唔係市中心嘅話 D雪係會誇張少少

我究竟係癡左邊條線
著對穿Lone嘅波鞋出街
見天氣話-1度 以為暖左 無著夠衫出街
感覺好似仲凍過尋晚係網走

一落車又落雪 我唔想又淋雪呀屌

本身諗住行過去纜車站
最後都係搭shuttle過去

好野 平左200yen!

第一程係大車 有幾個日本人
2個台灣人(好似)同埋我毒撚一個

上去個時都還可以
雖然個天唔算好清

第二程 要轉細車
沿途見到嘅全部都係佈滿曬雪嘅樹枝 好恐佈

癡撚線 上到去咩都睇唔到嘅

本身見個幾個日本人開10秒倒數影相
本身唔覺意差D行過
佢地仲好nice叫我不如一齊影
之後又幫我影 (雖然個日係矇到咩都睇唔到)
呢張應該係呢個禮拜獨遊唯一一張有人幫我揸機嘅相

吹風吹左10分鐘
真係屌唔住 完全唔夠衫保暖
即刻入番室內
完全係覺得自己倒左1500yen落海

好貼心 一入到去就有暖飲機
我覺得呢隻牌子無咁好飲

我究竟影緊D咩。。

落番山 全世界係電車站等車都係打冷震
真係好大風

番到薄野 第一次夜晚踏足呢個紅燈區
明明好撚凍 但係D人都要出黎DULL客

過馬路又係一大難題
D馬路全部都結曬冰
每分鐘都聽到SIN 呔聲

終於去食飯 已經10點幾
我餓到有D躁底已經
今晚食湯咖喱

結論唔好食 酸味好重
仲要唔平下
點解今晚好似做咩都撞板架

食飽飯無野做 去左一陣round 1 行下

癡撚線 雪糕都有得吊

屌 終於明點解咁撚凍
原來feels like -11度
夜晚行番酒店條路見到全世界都係打住冷震咁行

好啦 訓先
真係好攰
Day12會chill D
拖住個咁重既GIP行雪地真係好想死
我上次上岩藻山大雪到咩都睇唔到
雪糕都係賣百幾yen
咁夾雪糕咪好唔抵
買入場卷支持下jr北海道
對比稚內第一晚真係小兒科
但係趕時間又係第二種玩法
心諗好伏呀
同埋我覺得都唔係好靚姐
佢有大桶吊
但係其實都係好ON9
一場黎到玩下嘛
我出完17日遊記,返嚟再睇都未埋尾
Push
真係睇極都未完
係咪我太長氣
Day 12 札幌

連續第三餐酒店早餐
無咩人 環境幾好
第一次試呢個北海道乳酸飲料 原來都幾好飲

呢幾日實在太chur啦
所以今日遲左開始行程
9點食早餐 10點開始行程

第一站 札幌電視塔
其實6月黎過 但係我覺得點都要冬天去多一次嘅!

其實都真係幾貴
除左想影大通公園個景之外
其實都無咩好睇

原本天氣預報話今日會有雲
都好好彩

終於上到黎睇到冬天嘅札幌
難得仲要好好天
仲記得上次黎係天陰陰

第二站係円山公園同北海道神宮
搭地鐵幾個站就到

落左地鐵 u turn 就見到公園

北海道咩地方影相都好 有雪地就好似有自動美肌功能
係呢到都自拍左幾個字

影夠左直去 行唔駛5分鐘就係北海道神宮啦

有雪嘅神社真係第一次見

北海道嘅雪景 真係每一個人影都係postcard

洗過幾次手 到而家洗手都係好cap

每次旅行都有機會參拜
但係都係行完就算
可能今次自己一個人去
好想入鄉隨俗 扔錢拜一拜

指定動作

好好彩呀

咁就係到hea 左一個鐘啦
係最chill 嘅一日
入機場了?
我兩次去北海道神宮都係1月3
好高汁真係
未 因為我係買左大阪來回機票
所以我要係day 14前番到大阪
仲要唔係好多人咁
Day 12 札幌

[年尾放假好得閒 快D埋埋個尾先]

行完北海道神宮就搭地鐵番市中心
其實都好凍下架wor
條女係咩料

尋晚食完飯去左round1 行左個圈 本身諗住黎打下機
但係太攰 所以決定今日先黎

目測好似幾好玩咁 但係玩左一舖覺得其實有D無聊

完全係毒撚模式 走去玩電車GO
雖然之前玩過一次 但係其實都係亂玩

屌 真係可以再垃圾D

之後再玩左一舖 距離係唔夠1米 但係delay 左20幾秒....

玩左成1000 yen 發覺好似太多
走左去薄野附近嘅7仔印postcard
點解日頭紅燈區都仲有人拉客架

未撚訓醒
明明呢張毒撚野只係想印比自己留念
點解我會印左咁多張出黎。。。。

印完都好肚餓啦已經 因為都1點幾
就行番去札幌站食飯

成日都以為2個地方好近
其實行成10個街口都未到 仲要係會sin腳嘅地面
不過都好嘅 食咁多都要做多D運動消化下
唔係番香港減10世都減唔番

之前其實bookmark 左札幌站JR plaza 嘅 2間餐廳
但係今日已經係係札幌最後一日
加上好懶又好肚餓嘅關係
我決定呢個下晝淨係食野 唔去小樽啦

諗住都成2點 又係平日 唔係好使等位啦
點知。。。
回转寿司根室花丸 話要等起碼1個鐘
我諗我應該會餓死。。。

咁我照拎左張飛先
個mon一大堆日文字唔知up mud 9
我估都係好似元氣個D問你留唔留電話 有位會打比你D FD
咁就算我有電話no. 打比我都聽唔明啦
所以我咩都無比到 淨係要左張飛

然後過同層嘅十勝豚丼睇睇
屌 又要排隊 不過係少好多人嘅
排左20分鐘到就入得去

係門口見到師傅燒嘅時候 係會用風筒一路燒一路吹
都幾得意

有得食啦 842 yen 平過又大碗過丼丼屋好多

因為實在太肚餓 一碗豚丼係唔會夠飽嘅
所以我就去番根室花丸睇下排到未
點知原來過左 又要再排過
不過當抖下消化下都好 應該無咁快又食得落第二餐

攞過張飛再等多45分鐘
日本唔似香港食譚仔 無得一個人優先入座
逐個逐個no. 叫 真係有排叫

終於有得食
望落都覺得好高質呀!
平時唔係好食蟹都好想試下
個蟹真係好鮮甜 不過都要成400幾yen...

環境幾好 令到你好想食多D
D師傅好有氣氛
係香港食回转寿司淨係會聯想到明將同爭鮮
但係其實係可以食得好高級!

食左幾碟壽司忽然想食D熱野
就拎左個炸薯角...
其實薯角都好高質 咁大份都係130yen。。。

莫非呢個就係根室名產 花咲蟹 (9 up mode)

最後埋單盛惠2200yen
即係2餐lunch 加埋食左3000 yen有多

食飽係個商場行左一個鐘
就出事啦 見咩都大減價 買下買下就買左成18000 yen
但係買左一對鞋 一條片帶 一個clutch 一條tie 其實真心抵玩

番酒店攞gip (又行左幾個街口)
又番番黎札幌站啦

電視台直播拍野

前後5日嘅北海道之旅咁就完左
由函館坐車上札幌再上稚內
落去旭川再去網走
網走再番札幌
好充實好好玩 雖然真係好攰

又係搭到懷疑人生嘅特急北斗
今晚會搭到落函館再轉北海道新幹線落青森訓一晚
聽日就會再落東京

頭先嘅戰利品

走之前點都要買多盒奶飲 好平又好飲
仲有2晚就走 趁搭車無野做就開始寫postcard

又係新函館北斗站
架車delay左少少
d職員叫我地快D上車

全日最後一班新幹線

成卡得我同另一個男人
想講東北 北海道新幹線真係最舒服!

番到黎本州 有D落寞嘅感覺

已經11點鐘
仲要轉奧羽本線去青森站

點解青森無行程都要黎青森?
就係因為佢呀!

係青森先有機會見到佢地所有款嘅蘋果汁
太攰 聽日走之前先大手購入

全車加埋都無10個人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞