[盡量live] 14日關西東海坐到上北海道 坐到patpat痛鐵道遊

660 回覆
23 Like 33 Dislike
Day 1 名古屋

落左車 寫住JR棟野就係個館

入場費 1000yen
張飛仲可以攞黎抽駕駛新幹線同做乘務員體驗 (好似係)
一日有幾個session 可以抽
最後當然係抽唔中

入到去 放左幾架新幹線
行入架車入面 其實無咩特別野睇
車頭唔比行入去 位都唔比坐

轉入去中央廣場有更多車
最顯眼就係由0系display 到而家JR東海用緊佢地最新嘅N700

當然唔少得其他老屎忽車

展版都有介紹以前未有新幹線嘅時候
東京去大阪要坐7-8個鐘
1964年開嘅時候縮短到4個鐘
然後去到而家嘅2小時26分鐘

仲有以前有食堂嘅車display

以為好闊

點知原來都好迫下

仲有d展版係講下點應對地震 提升速度 個d technical 野

樓上主要係interactive zone
有唔同嘅體驗區

呢個係一個show 曬成個JR東海由東京去到大阪嘅火車同城市模型 仲有模擬日頭同夜晚嘅燈光

有一part 仲有介紹磁浮列車
而呢項技術會apply落去遲d 2027年通車嘅中央新幹線
預計到時東京去大阪只係需要67分鐘

場區仲有一個模擬列車
模擬坐磁浮嘅感覺
時速可以高達500km/hr

係個到FI ng 下fing下就fing 左個半鐘
雖然有少少細
但係d展品同display 都幾有心思

搭車番名古屋架車都係多人到仆街
加上架車又焗
企係到係咁恰著 恰到差d仆係地下

仲有享受新幹線嗰種速度感 飛機俾唔到嗰種感覺

不過你大阪過東京拎 pass 無得搭 nozomi 係會爭緊啲

等我睇下大阪果幾日會唔會撞到樓主
So fucking trueeeeeee

HIKARI 真係少好多車
少車唔緊要
停埋啲無人上落嘅站但又晒咗時間先致命
識得揀HIKARI既班次可以畀到近似NOZOMI既體驗

BTW HIKARI停得個D都唔算細站
頭先個架好似淨係停左 浜松 靜岡 然後已經係三島
有一款係名古屋後直飛小田原
ひかり5XX
重有隻名古屋直飛京都
所以識得揀都可以有Nozomi體驗
我今日都係5xx:((
Day 1 名古屋

去到4點鐘真係太眼訓屌唔住
但係杯野無咩咖啡味 好似飲緊苦茶咁

太攰所以番酒店checkin 順便擺低d野
間房都幾大
有梳化又有台
開曬2個gip都仲有位

跟住又出去行街
搭地下鐵東山線 去到榮

穿過曬成個JR站終於搵到邊到可以去到東山線

其實呢到個setting 都幾似札幌
又係有座塔
然後又有個長方形嘅公園

由 榮 站一直向南行
中間有好多百貨公司
向東行會有好多大型品牌 名店 同藥妝店

行下行下黎到名古屋出名嘅夜景 Oasis 21
呢到唔算多人 都有d遊客打下卡

影左一陣feel到自己食風食到個人疆疆地

個地方都幾岩情侶拍拖
但係咁凍咁大風呢d天氣真係不宜久留

同埋第二日要去河口湖
所以就去左uniqlo 買heat tech 打底

見到呢到應該全世界都想屌我
但係認真覺得日本嘅薩莉亞真係高汁好多
仲要同香港都係差唔多價錢
Drink bars 款式又多

但係屌 呢間薩莉亞真係無之前食個幾間咁好食

上面個排中間個碗期間限定嘅洋蔥湯好正

食完番歸就攤抖準備訓覺
第二日要0615起身
坐完凌晨機又6點起身
尋晚10點幾就訓左
所以今日其實都幾精神
Day 2 富士山河口湖

0615起身
7點都未夠就落去食早餐
無計啦 因為老人家要預多d時間比佢地慢活

以商務酒店黎講 算幾多野食
質數算係咁架啦

食飽飽出發!

0835先上新幹線
趁呢半個鐘無野做去劃定之後2日要用嘅指定席先

係連續搭左2日嘅HIKARI 510 之後2日都係搭呢架
姐係每日都係0835上車

搭去三島要大約1.5個鐘
之後再轉富士急行巴士去河口湖

天氣預報係話大大個太陽
但係個天都好陰下wor

落車後即刻狗衝去搭巴士 因為得15分鐘做transit
走到之後發現我仆街啦
原來要買飛先 因為我真係好少搭呢d巴士

我承認無咩做功課 但係上網真係好少人會講咁樣去河口湖

之後即刻9秒9衝去買飛
架車1010開 個陣已經1003

好彩counter 個嬸嬸都算快手
我講話要買埋round trip 佢都好快明我想點 仲聽得明我想邊日幾點
Round trip 要 ard 4400 yen 一個人

幾經辛苦 終於衝到上車

好不安 層雲keep住都係咁厚

喂?說好了的太陽呢

可能頭先新幹線訓左一陣 係架巴士到就訓唔著

搭到就黎落車嘅時候
終於見到成個富士山
呢個樣算合格啦

1145落車 果然好多遊客
大部份都係排河口湖個架周遊巴士

但係由於坐左3個鐘車 已經唔想再坐
我地就行去河口湖

行去纜車站 大約要10-15分鐘
大約1公里

沿途係一個人都無 應係去曬搭車

個天好似清番d

過埋呢間Lawson 河口湖就係你左面

等陣再打 而家day 3 就到靜岡
樓主本身生活夠規律先捱到呢d玩命trip
呢個係咪compliment
期待冬天稚內
黎宇都宮搵我
長住日本?
好快啦
大風又凍到仆街
三月就搬 不過唔延誤你
就係貪佢夠荒蕪
Day 2 富士山河口湖

係河口湖呀

上番大路繼續向前行就會見到纜車站入口

唔算多人
可能因為星期一 又唔係紅葉旺季

D人咁岩塞滿曬一架車
迫到呢

唔係企最前但係都影到靚相
個天再清d就好啦

本身預左10/11/12 黎河口湖
今日係最好天嘅一日 所以先簡今日黎

目測 唔算多香港人

上觀景台再睇

Hea左30分鐘左右就落山 買手信同食野

本身諗住食一間山下叫 山彥嘅舖頭
點知行到去close 左
Google search 見d野好似幾好味

之前上網search 見到有網介紹一間叫河口湖莊嘅食堂都唔錯 有個叫做山梨縣嘅烏冬/面條

門口都有寫住好famous 結果走左入去食

屌佢老母 都幾難食下
食落去覺得腥溫溫
D拉面烏冬食左幾啖都已經唔係好想食

我老豆話 係香港搵間都好食過佢

記住間野叫做河口湖莊 唔好去中伏

食完已經2點幾
係時候準備回程
搭3點幾嘅巴士番三島

睇到富士山又無落雨 開心子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞