[盡量live] 14日關西東海坐到上北海道 坐到patpat痛鐵道遊

660 回覆
23 Like 33 Dislike
上網search 搭到去三島再轉巴士
是日精選 雞risotto 同咖哩魚蛋撈面
我聽得完者個下真係呆撚左

我簡左雞risotto
個樣真係有d衰...
不過味道係ok嘅

隔離位嬸嬸就要左個撈面

然後話說佢食個冷面個陣無落汁
開頭諗住個人口味呢d野唔好理人地啦
點知轉個頭佢食豆腐花個陣想開包汁倒落佢
我呆左一呆 然後同佢講番
原來佢以為係糖水....

原本0530 land 但係0430 captain 已經話提早land
個天仲係黑到飛起

最後我全程訓左半個鐘
希望今日唔好死
係全機場第一班機
出到lobby 都只係0530
無咩人表示好正

行到去關西空港站
未見過個ticket office 係無人排隊

太肚餓 食住d野先

要去名古屋 首先坐haruka 去新大阪

全卡車都無人 又無遊客正
LM
LM
等睇表演
唔買14日全國pass?
就係用緊14日全國pass
lm
我反而想知佢重有幾多時間可以去小樽
1.5鐘
可能睇下個日好唔好天
或者可能改到day 12 下晝先去小樽
咁day 8 就可以有3個鐘係札幌
行去運河影相走人?
其實真係純粹想睇冬天嘅運河
等睇樓主坐坐下後悔 大阪坐到稚內慘過做雞
尋日早樓主幾個字搭07:42班haruka
自由席啲香港人好嘈
成日話淨係搭車果啲真係好煩

根本日本搭鐵道本身都係景點,望下出面風景不知幾正
宜家係話緊樓主個行程太趕,唔係話鐵道遊本身唔好
因為西日本嘅pass全部都只包自由席haha
我已經好努力cut走d地方
Day8真心痴線,上次由札幌落東京都已經坐到想死,你仲要即日東京上稚內
其實我覺得唔算趕

但小心呢個時間北海道落雪會delay,一delay你就GG

北海道玩鉄道遊淨係敢夏天玩
點解要咁搭
大阪去函館ANA/HAL遊客機票5400yem
之後你咪買北海道PASS搭飽佢
不過好似下個禮拜去天氣會無咁凍
咁我頭7日都要用pass Ma
14日pass 抵d嘅
同埋東京上稚內都會比飛機時間限制左
下晝去到 天黑都係無咩野做
Day 1 名古屋

搭到去新大阪 再轉東海道新幹線去名古屋
因為全國pass唔可以搭Nozomi
所以要搭hikari
班次會疏好多 所以一定要夾好時間

幾日後再見啦大阪

10點幾到名古屋 酒店係太閣通口
呢邊相對靜d 地標係big cam

去酒店放低行李先

今朝係咁咦食左d野 好快又覺得肚餓
想試下名古屋出名嘅 買咖啡送早餐
上網search 見到星乃
就決定不如去個到食個pancake

行番去另一邊叫櫻嘅出口
見到呢棟好artistic 嘅物體
後尾發現原來棟野就係我要去個棟

星期日去 1100都已經要等一等位

Pancake 出爐
盛惠680 yen 唔貴
幾夠熱 咁嘅價錢唔好expect 會好fluffy
不過一個人食真係有d飽

食完就去第一個景點 磁浮鐵道館

搭臨海鐵道搭到尾站就去到 大約25分鐘

第一次去名古屋自由行
仲要拖住3老 搵左一陣終於搵到個閘口

上到車發現 癡線點解可以咁full
成晚無訓過底下又要企足全程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞