【10月新番】JoJo的奇妙冒險 黃金之風(2)

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
都唔係既 其實部部都好係咁不過第5部特別嚴重姐
利申未睇第8部
第五部死人死得最多 話晒都講黑社會
佢地啲覺悟好正
第六部夠係全部監躉
但係好似傷得冇第五部咁嚴重
其實剩係講heal人嗰方面 @@@好似係咁多部入面第二廢嘅healer
救人救得好慢
咪就係因為你下面講,heal得好慢
https://youtu.be/Yz4e6i_3S6I
話說大家有冇睇過呢個好撚正
d作畫又差返…
依兩集講真有少少失望...
三個人比人感覺好撚多口水好distracting,
觀眾未進入晒個環境感受種緊張就下一幕
畫面少少問題
第三部波波傷完轉個頭就好返
JOJO入面角色中槍傷刀傷打到損手損腳成面血=輕傷,下一集好返
承太郎無論輕傷重傷都要噴血

今個月初去咗大阪的JOJO展
個人覺得係堅感動,同埋比我想像中仲多野睇
會場有日、英同少量中文(殘體)文字解說
入場有部語音機我簡咗英文
聽個解說再睇佢啲原畫同插圖,有另一番感受

大阪果本無錯係Dio封面
好期待,我明年去睇
好想去

JOJO的奇妙解說啊嘛 佢風格之一
當jojo都要學火影 op咁出回憶
其實使唔使講返佢哋暫時查到啲咩 真係咁複雜咩
嗰陣個編輯剩係話波紋做唔到落去 叫佢諗下其他系統
替身係荒木自己諗出嚟
我覺得荒木個風格點解咁特別
係因為荒木取材用材好多時都係蜻蜓點水,唔深究太多
係邊本時尚雜誌睇到正野就放落去,去個邊個地方旅行/睇過咩科普書就直接放入去
所以令到本漫畫好多元化 背景又唔會限死左佢只可以講忍者/海賊咁,背景係全球,所以可以加埋好多真實既背景,好吸引

荒木就係放棄左日常系既對話,放棄左解說角色行為(會再講)/不合理行為
點解 角色會擺POSE? 無得解,唔需要深究, 純粹見到雜誌鐘意咪放落黎
點解JO3第二男主角花京院 要做佢RERORERO 醜化佢? 無人深究 唔需要深究 因為呢個係JOJO (如果佐助做左一次, 成套火影唔洗睇落去)
點解JO4 BOSS 要加戀手設定落去? 無解, 但已經刻左係讀者心目中, 吉良吉影除左勁仲鐘意手
點解JO5 布姐第一集 做左D咁變態既野 奶JO5 面, 都可以無人理?
點解JO5成套都咁GAY但 角色唔會"吐槽" 仲認真地一臉GAY樣? 因為係JOJO

所以JOJO認真得黎 又做到咁多MEME 又令讀者鐘意真係好正
JO3,4有冇回憶?
可能唔夠經費 ?
仲未有新op?
Btw. 劇透加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞