[本地足球] 2018/19 港超聯及香港隊討論區 (54)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
睇左2分鐘先認到卓耀國
根據提示,應該仲有一個係踢緊凱景
10年前已經係mk格
雷文迪
講真,佢哋除咗好運,喺啲傳送嗰度做得幾好,嗰華人教練啲調整好有作用。

呢單野....
呢單野雙方球隊加埋球證都係on9. 自己簽完張野, 球證交番資料上賽會, 賽會一定唔會受理
友賽 標準流浪 2:2 傑志
今日上午在將軍澳訓練中心友賽約戰上屆港超三冠王傑志,雙方打成2:2平手。
上半場18分鐘角球開出,鍾昇霖接應抽射地波死角入網打開記錄,20分鐘盧卡斯替傑志追平1:1,25分鐘大眼仔黃展鴻40碼遠射死角掛網,替標準流浪再度領先2:1,40分鐘丹尼突破越位單刀追成2:2,下半場雙方再無入球,卒之2:2打成平手完場,Super
將軍澳足總足球訓練中心
TKO FA football training center
18min Goal 鍾昇霖 Rangers
20min Goal 盧卡斯 Kitchee
25min Goal 黃展鴻 Rangers
40min Goal 丹尼 Kitchee

Next Match賽事資訊:
-----------------------
9 Dec 2018 13:30
標準流浪 vs 愉園
蒲崗村道公園#1人造草
大眼 重要港隊未 做丹尼後備
友賽 標準流浪 2:2 傑志
今日上午在將軍澳訓練中心友賽約戰上屆港超三冠王傑志,雙方打成2:2平手。
上半場18分鐘角球開出,鍾昇霖接應抽射地波死角入網打開記錄,20分鐘盧卡斯替傑志追平1:1,25分鐘大眼仔黃展鴻40碼遠射死角掛網,替標準流浪再度領先2:1,40分鐘丹尼突破越位單刀追成2:2,下半場雙方再無入球,卒之2:2打成平手完場,Super
將軍澳足總足球訓練中心
TKO FA football training center
18min Goal 鍾昇霖 Rangers
20min Goal 盧卡斯 Kitchee
25min Goal 黃展鴻 Rangers
40min Goal 丹尼 Kitchee

Next Match賽事資訊:
9 Dec 2018 13:30
標準流浪 vs 愉園
蒲崗村道公園#1人造草
大眼 重港隊未 做丹尼後備
我淨係認得個場係我谷!
oldnews?
https://www.hkfa.com/ch/load_page/6
與球會有聯繫之董事(任期由2015年至19年)已經冇左某人了
#CandyOut
今年對凱景中場孫銘謙而言,無論是學業或足球事業,均提升了一個層次。球場上獲首次出戰港超的機會,儘管於理工大學修讀精神健康護理學課程,令其操練量及上陣機會打折扣,但「孫銘」仍感激恩師馮凱文給他機會,讓自己不斷進步。

圖/文:何彥霆

孫銘謙跟馮凱文的師徒關係,要追溯至他仍是小學生的年代,雖然去季獲邀出戰港甲,但「孫銘」來到港超的層次後,仍要從頭適應︰「我讀小學5、6年級嗰陣 ,喺一啲地區球隊銜接上港隊梯隊時,『馮Sir』已經開始教我,當時佢教緊拔萃,後來我入咗去讀亦畀佢選入校隊,到依家就合作咗咁多年。今季踢港超感覺爭好遠,自己同職業水平都仲有段距離,老實講要加把勁。不過都想有個平台,畀自己睇吓能力去到邊度,係咪可以喺呢個層次嘅水平一樣適應到。」

雖然凱景今季尚未打開勝利之門,但「孫銘」認為球會願意提供球員發展的空間,意義遠比所得的賽果更大︰「其實球隊始終都有好多好似自己咁嘅年輕球員喺度,好似『智謙』(廖智謙)都係讀緊書,我哋有時要上堂練唔足波,冇得踢正選都合理嘅,但最重要係球隊肯畀機會我哋。始終落到場嘅實戰經驗,我哋一定會吸收得更多,就算球隊目前成績唔算太理想,大家都好珍惜上陣機會,特別今季好多隊實力比較平均,我認為係好事嚟,多啲球隊競爭,大家都會一齊進步。今年除咗對自己嚟講係好重要,同時都想幫到馮Sir,為球隊踢番一啲成績出嚟。」

學界年代曾協助拔萃男書院奪冠的「孫銘」,曾代表港隊U17對曼聯U16青年軍的友賽力壓一眾小紅魔,當選賽事MVP,但他並未因此自滿︰「雖然自己之前可能喺學界或者青年賽事有啲成績,但其實我都知自己狀態比較飄忽,希望透過專業訓練令自己更穩定,特別喺時間管理上做好啲,休息要充分,飲食方面亦會多加注意,千祈唔可以病。」

港超的競爭水平令「孫銘」有所提升外,他亦從一班前輩身上獲益不少︰「安基斯經常都提點我 ,練波時好似一個大哥咁督促住我哋,我哋班年輕球員見到佢咁勤力,都好自然會落力做好啲。此外金東進都係我哋學習對象 ,就算佢踢過世界盃都好,份人完全冇架子。
今夏加盟和富大埔的鄭子森,早於17歲便跟理文流浪簽下首份職業球員合約,但當時要兼顧學業,未能出席球隊所有訓練,自然影響上陣機會。去季效力理文經過菁英盃的洗禮後,加上今年正式告別校園 ,「森仔」希望能夠在伯樂「堅Sir」(李志堅)指導下,在球員生涯上有所突破!

圖/文:何彥霆

認清弱點首要改善體能
早於12歲跟朋友一起參加葵青區區隊的鄭子森,17歲那年獲理文流浪垂青,但要待至去季效力理文才迎來職業球員生涯的「處子戰」。一向對自己有信心的「森仔」,坦承上季菁英盃賽事令他看清自己弱點︰「當年17歲簽咗第1份職業合約,但都未有機會上場,到上年轉咗去理文,開始喺菁英盃搵到機會,不過嗰時仲係邊讀邊踢,唔係全職,所以訓練量冇其他球員咁多,但4場菁英盃都獲正選上陣兼踢足。其實踢落去就覺得自己係有信心去踢,教練亦畀咗好多簡單指示我,覺得最不足係喺體能上,踢到80分鐘左右體能就開始下降,有啲抽筋迹象,呢方面要落多啲工夫。」

問到今季轉投「綠戰士」主因,「森仔」直指是對主教練李志堅的足球理念有所認同︰「『堅Sir』同我傾咗好多未來計劃同展望 ,傾咗一兩個鐘,同埋見到『堅Sir』帶起咗好多球員,例如黃威、『嘉耀』(李嘉耀)、『大佬』(梁冠聰)、『樂仔』(陳俊樂)等,我好信任『堅Sir』,始終踢波最想遇到一個伯樂,希望佢帶領我去成長,追隨一班師兄嘅步伐,好似佢哋咁入選港隊。」

爭取多上場及首個士哥
鄭子森今季曾先後在高級組銀牌賽及菁英盃後備上陣,在球隊下半季需應付亞協盃戰線下,「森仔」決心定下目標︰「我對足球嘅熱誠大過身邊所有人,亦好想不斷進步,唔想停留原地。上年計埋聯賽後備總共出咗5次場,今年希望呢個數字可以雙倍,同埋攞到首個職業入球。」雖然「森仔」承認自己喜愛盤扭,但他透露從隊友身上學會在悅目足球和進攻效率中取得平衡︰「伊高沙托尼係香港數一數二嘅外援,無論扭波同射術都一流,佢臨場判斷真係好快,可以扭過對手入波之餘,亦製造到機會畀隊友,好值得我學習。」
專欄輪住嚟 無條件支持凱景
12月04日(二) 23:47
近日很多人來對筆者說:「你這樣無條件支持凱景足球會,真是難能可貴喔。」說來慚愧,其實也說不上是無條件支持,起碼「MMTS亞洲」的商標是確確實實正正印在球衣上。
如果要說筆者真正無條件支持的一隊球隊,我想那隊會是「阿仙奴」,為了他,我會不惜工本安裝收費電視,換大電視,錢以外,還要出力,追看北倫敦打吡、歐霸盃,甚至出錢出力花數萬元飛到英國實地支持,我想很多球迷讀者跟我有同樣的經驗吧。
但一說到本地足球,很多球迷都沒有甚麼大的感覺,甚至從來沒有接觸過。想一下,我們會花數百元一個月安裝收費電視,會徹夜不眠地追逐曼市打吡、西班牙國家打吡,數萬元參加那些睇波團,但卻不曾花數十元到本地球場現場支持,而這些球員正正就是最需要香港人支持。
為什麼我們能對外國球隊作無條件支持,反而屬於我們和下一代的本地足球,又不聞不問?到底是有支持者水平才會提高,還是水平提高先有支持者?筆者沒有答案。

筆者只希望大家看完本文後一起反思一下,作為一個香港球迷,我們是不是應該為香港足球盡一分力?

MMTS亞洲
凱景足球會榮譽會長
伍明輝
oldnews

佢好似11月頭已經辭左職
香港人就應該無條件支持香港波
傑志連垃隊都贏唔到...
傑志下季甲組見
傑志快將個 亞冠/亞協 位 讓俾垃隊
應該讓畀畜力
問到今季轉投「綠戰士」主因,「森仔」直指是對主教練李志堅的足球理念有所認同︰「『堅Sir』同我傾咗好多未來計劃同展望 ,傾咗一兩個鐘,同埋見到『堅Sir』帶起咗好多球員,例如黃威、『嘉耀』(李嘉耀)、『大佬』(梁冠聰)、『樂仔』(陳俊樂)等,我好信任『堅Sir』,始終踢波最想遇到一個伯樂,希望佢帶領我去成長,追隨一班師兄嘅步伐,好似佢哋咁入選港隊。」

樂仔唔係av堅帶起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞