[數撚圍爐區] What is Mathematics? (4)

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
大學讀個courses啫
大家開心咪得囉
讀咗一個學期,都唔會咩都唔識
而讀完好耐之後,都唔會記得好多架啦
咁認真做乜鳩
i mean grad school application果陣
佢地連基本表達點做一題數的能力都無
你改下佢地d卷就知咩事
有reference letter
有research record架嘛
唔得咪畀個Internal test
再唔係咪interview 整個oral test囉
何必喺讀書個陣搞到大家都咁唔開心

其實讀得難 唔係問題
係個配套教學同練習要做得好呀
唔好咩都賴落 大學生要自學個度

自學係自己花時間學自己有興趣既野
依家D教授自己垃圾唔做好自己分內事
搞到學生要浪費自己時間去追
仲美其名話咩 大學要自學
真係屌出聲

以寫proof為例
教授上堂講到一舊舊
你好難expect學生自己無師自通可以解得好好
最後屈到個答案畀你已經唔錯

而且大學D數學書真係好有問題
好多都無solutions
咁學生自己點操練同模仿呀
exercises難度高過examples咁多
(俄佬D書呢方面相對好D)
呢幾年唔知做咩多左好多人想讀數學系
搞到 d elementary course 冇哂位
某 lecturer 比今年 reg 佢個科既人數嚇親
都唔知數學系有咩咁吸引
同data science machine learning 好hit有關?
好人好姐non major 仲要嚟掂math
agger
呢個post好熱鬧
開始多人
多得我上個post尾燈一燈
讀完ug都想睇下數,有冇咩書介紹,唔好太難
Algebra analysis geomtry都ok, applied 都可以
之前學過咩數學?
Algebra(1), dg, functional, real analysis, pde, topology
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞