[數撚圍爐區] What is Mathematics? (4)

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
其實點解外國有啲u嘅math 係 BA ?
有咩問題
HKU好耐之前都係BA
有D就同時有BA同BSc不過我唔知有咩分別
就係唔知有咩分別先問
之前 r/statistics有人討論過ma vs ms in stat
好似話ma冇咁多proof,apply到就得
ms就多啲proof
唔知係咪差唔多原理
http://fin-digest.blogspot.com/2016/07/blog-post_93.html?m=1

當年港大的數學系,以高舉數學的嚴謹邏輯為主流:Set Theory,Peano axioms on natural numbers,Point Set Topology,Linear Algebra,Mathematical Analysis,甚至 Homological Algebra等,都以抽象的公理系統為本,當年我就沉迷於如何由公理推出定理,對較有實用價值的統計學、甚至連主修的物理學都缺乏興趣,其後更萌生了轉院的念頭。原來當年的理學院不可以全修數學,要全修數學,就要轉到文學院唸所謂的「九張數」,意即要考過九張數學科的考卷,才能拿到一個數學文學士的名銜。

讀者可能有點奇怪,為什麼在文學院才能全修數學?原來這是英國大學的傳統,數學內涵被視為文學作品,有其鑑賞價值。當年我就真的從理學院轉到文學院,加入唸「九張數」的行列。

好靜
why
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞