[數撚圍爐區] What is Mathematics? (4)

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
無追post
想問下樓主覺得 咩數最實用

以前讀過analysis algebra都已經唔記得曬
當然axiomatic個種thinking 同埋 mathematical maturity都仲算對依家有影響既
其實唔好話proof-based個d
就算係computational的calculus同埋linear algebra都已經唔記得7788
calculus齋記得 optimisation相關個d
Linear algebra 仲記得少少matrix manipulation

prob/stat可能已經係最記得(但其實markov chain, martingale個d已經忘記曬)

依家諗返起唯一有d後悔係當時無讀過 combinatorics
同埋 唔認真學d softwares
數學? 有咩用? 食得架
讀數最好學programming可以轉行做IT狗
近排可以再學下machine learning, data science轉行
要講就肯定stat+programming最實用
(mul var) calculus+differential eqn就睇field啦
OR呀, optimization呀, 呢D specific field都會用到

我剩係識咁多咋... 其餘唔comment
基本上你都講哂
math = 食得架?
所以學定d non-math 但係有math底有着數的野, 例如stat, programming呢D

我個人覺得hku對minor math既人唔係太friendly
因為D basic course好多人9教
唔知而家仲係咪我個時既人馬啦
17A在linear algebra I教matrix theory個D野
mul cal個時係收皮翁呢隻教畜
algebra I個時prof lu係會考試問你what is your favorite theorem
當然YK lau, YM chan呢D都係認真教既
但真心好多伏
"what is your favorite theorem"無咩問題ge, 當搞下笑
我聽聽埋埋HKU Math 真係好似19咁
無呀, complex在exchange個時讀咗, 返到來台灣吳又搶咗來教
一路聽人講佢教得好好, 但一路都無機會讀
btw D prof d 花名咁搞笑ge
math人係比較中意講D insider joke
唔叫下花名唔安樂咁
我以前果間好似無呢個習慣
咁mathematical maturity 都可以當提升IQ既
識咗之後睇好多其他科既書都會快咗
佢好多廢話但你睇得明佢條formula同applications好多時候就get到佢個ideas
Mark埋先
cym
其實係香港讀所以先垃圾
教學質素差
但同學又多NDS
搞到爛grade

去英美讀
教授起碼講得清楚
功課配套個D做足
同學又ON99幫你墊底
好Grade你自然又讀得開心

最後畢業高GPA自然grad school大把選擇
或者出黎做野都被認可
其實外國個教育質數唔係好得好多 都有鳩教或者1999個問題
NDS又好似唔太關事, 係間學校同prof ge policy問題
grade...美國grade inflation得太緊要, 個撚個都3.7+...
grad school appliation主要都係睇connection
淨係英文表達能力
Notes完整程度
教學熱忱都差幾皮
甚至可以話完全唔係一個級數

當然外國都有鳩教
始終數學毒L表達差係全球通病
但比例低過香港好多
求其一間普通院校都教得好好多(Analysis我當時係網上聽Harvey Mudd College個間既lectures)
MIT OCW個D就更不在話下

同學大部分都蠢 (尤其intro courses)
high level courses醒既都唔少
但教授普遍派grades
讀得開心又高分
但派grade個問題係分唔到個學生識唔識
真係識的又A, 唔識的都A
望住我而家D學生有D拎A果D...我心諗...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞