澳洲留學生討論區4

1001 回覆
10 Like 12 Dislike
Pr人?
諗緊ha會唔會請返poly grad既先嘛
依家apply左medical imaging master
本身仲要冇related bachelor
驚冇人請
未,但准備申請
你間學校ranking又高過佢你又係外國讀書
點都有優勢啦
唔返香港做?
香港賺多啲喎
要知道讀書唔一定包生仔(揾到工),但讀專科可以令你揾工時容易有方向,仲要睇你能力同果科既前景
例如我讀physio,如果我第日返香港 ha係傾向請返poly u, so what, 我澳洲有經驗,澳洲物理治療認受性高過香港,pathway又多(private practice, community,home visit, aged care, hospital...)我唔會特別擔心。

但所有野既大前提係你要中意果科,如果only 向錢or前景看,好難做落去
你都係Physio? 澳洲生活舒服好多,住又大得閒揸下車,但我拎咗pr會睇下點,想儲夠經驗自己做老細
Accountant
點解一定傾向poly?
根本唔住college係唔會識到交心fd
有冇巴打試過差幾分合格 搵tutor佢會加返幾分比你
Final year 有科好炆水 仲未出成績 晚晚都訓唔著
都話睇你有冇full attendance
絲打邊間?我身邊好多人都起碼distinction wam 先搵到 actuarial grad job

Ps unsw actuarial grad
巴打 你話聽講過 可唔可以講黎聽下係點
我有full attendance 但唔知佢地會唔會幫
Internal一出成績係fail嘅話 佢地會直接去睇你attendance 有full嘅會盡量幫你拉到50 pass咁樣 但當然係你差好少分先會幫你 你真係驚你可以去揾定tutor叫佢幫你留意下
唔怪哂 上次問左個tutor 佢話未有成績 又唔敢煩住佢
唯有等成績出
朋友友未grad就有人請,不過佢好做得野
[/member] 有冇usyd tg grp? [/member]
巴打 岩岩好51分 合格左 好感動
唔洗遲畢業
諗緊UNSW

Distinction揾到工嘅主要都係citizen/ pr?Non-local係咪無工開?
如果無Distinction,通常grad job係揾咩?
佢哋都係abc 為主, 其實係澳洲大部分大公司都specify要pr, 所以non-local 係搵工方面都好多阻滯。如果無distinction, 或者諗下data analyst or risk management個方面
UWS 讀OT 好唔好😢 問過agent如果係大城市讀OT都好難留低😢
check下uws ot係唔係個world ot organisation裏面,如果係,香港就多數認可。至於留唔留到就睇移民政策點改,ot移民比起其他科已經好好
大city就咩科都難留㗎喇 一係你講到最top一係就讀完去其他地方做野
想問下deakin 既OT好唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞