【 10月新番】魔法禁書目錄Ⅲ

1001 回覆
8 Like 14 Dislike
比人綁架
成套野(123)魔法側嘅內容全部都係垃圾黎
就算科學側都係得一方通行同超電磁好睇
男主角一出黎就劇情弱智化
右手哥同基拉一樣依賴主角威能、都係咁離地、無說服力
魔法果邊都係小說好d
最少有解說
d魔法點work
會覺得動畫入面魔法側既劇情唔合理好大程度上係因為動畫唔適合解說

本來魔法側既設定就比科學側複雜 加上魔法側設定背後既神秘學知識同科學側相比起更加陌生 令到魔法側既故事需要大量解說

但係偏偏動畫好難做到細節位置既解說 重要既設定動畫有嘗試用角色對白去表達 但過長既解說又太拖時間 仲要本來第三季只有26集時間做9卷既內容 都唔好講設定細節 角色心理描寫都冇時間做喇

缺乏心理刻畫令到純動畫觀眾根本跟唔上角色既行動 連佢做緊咩都唔明 (科學側都係, 暗部混戰就係一個好好既例子) 加上細節設定既描述 令到本來就好需要解說既魔法側成為最大既受害者

最後動畫觀眾得出尼既結果: 唔明佢做緊咩->當麻跑出尼->一拳解決左件事->主角光環=無腦=唔合理

有時仲覺得製作組對魔禁既認識比讀者更差 都唔知佢地係用咩心態做動畫 仲有決定26集做完舊約嗰個快啲死撚咗佢
其實唔洗客氣 呢一季就連科學側一樣垃圾 連最基本既劇情敘事能力都冇
炮姐漫畫超好睇
運動會最尾果幕睇到我哇哇聲
天草眾人幫手
無記錯係擺陣加透過生活物件動作等暗示使出魔法 buff神裂先追到後水
但動畫無做
其實有時唔一定解說 畫面上既細節都可以表達作品設定
不過JCStaff做都冇諗過做
除咗人 全部野都用3d嘅垃圾公司就算9數啦
追緊新約
打爛個窗放催眠氣體就輕鬆捉到佢兩個
咁其實反派搞咁多野做咩野呢?
今季做得咁差 棄左
做左LA.
今晚
今集幾好睇.
個碌唔係鐵黎咩
是但la
睇完又對下一集有D期待
法國暴亂 同現實match到
今集竟然無乜崩, 處理正路左好多. 之前真係屎黎.
唔知幾多年前個大姐姐又出返場
大霸星際個搬運屋?
暗部咁精采竟然做到咁垃圾,相反英國篇似乎有啲驚喜,首兩集開個頭都okay,只期待後面唔好爛尾。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞