一人一件影響你好深既事

155 回覆
0 Like 0 Dislike
同ex分手
贏左場游水
初戀
讀小學嗰時爭啲比老豆斬死
同最好嗰班朋友炒咗
最信任嘅朋友同仇人而家做好朋友

不過已經無感覺
只會唔會再相信人
見到佢地仲覺得佢地啲友情幾好
好愛ex 但比佢打過 最後明白到要搵一個愛自己既人 自己幾愛都無用
留名聽故
老母中風
由細湊大我ge婆婆過身
雖然過左好多年
但周不時都會諗起自己因為好小事而錯過左同佢最後的晚餐,就好內疚,從此好珍惜同屋企人相處
發現對朋友真心 其實佢地都唔會係真心咁對你 仲會無視你
而加對人都唔會再咁真心
讀小學嗰時爭啲比老豆斬死

uncle做咩咁衝動
俾一個口口聲聲話愛我 暗戀左我幾年嘅人戴帽
long d黎 臨走個晚大家喊到仆街
離開好似三個月都無就偷食
當初係因為我發佢脾氣 冷戰 條八婆乘虛而入
之後半年 佢搵返我 我又未放低到佢又一齊返
但條刺一路都蚊唔返 佢之後又要返返去讀書
一小事嘈交就搵返呢件事黎講 跟住又成日懷疑佢偷食 明明佢已經日日同我skype都驚呢驚路

點解我好似識你
原本覺得全世界d老師都係教畜,但中四到中六個班主任改變左我好多,個阿嬸好撚正直,成日屌鳩我,assignment又係唔撚係都搵位扣我分,其實都係想教我點為之認真做野、點樣做一個好人,多得佢我先會想做老師,一個可以透過身教影響人既老師
呢2件事都同我媽有關可能好長 但呢d都係我自己嘅經歷

1, 由細到大都唔係啊媽湊大 所以大家嘅關係都係好疏離但係中二,三嘅時候我好想同佢修補關係 我係母親節個時我行左成日為左買左包花生糖俾佢食 因為佢食開個隻花生糖係車仔檔 所以唔係固定一個位去賣 點知買完一番到屋企送俾佢 佢竟然話唔要扔曬落垃圾桶 呢件事之後我好怕送野俾人 我好怕會俾人嫌棄

2, 以前我媽係d大商場做sales 所以細個嘅時候一放暑假就好想去搵佢放工之後一齊去食野行街 但個時嘅我又肥又多暗瘡 每次同啊媽講我想去接佢放工 佢就會好大反應叫我千其唔好去搵佢 佢話我會影衰佢 因為咁我覺得自己好醜樣幾年都唔敢照鏡連街都唔敢岀 (當時得11,12歲)

巴打第一件事令我諗起小學個陣一件差唔多既事 試過親手整母親節禮物送俾阿媽 點知佢無反應之餘仲要將份禮物放係婆婆屋企一個唔起眼既角落 到而家佢仲要唔肯俾我上佢屋企
而加對人都唔會再咁真心

年年幫佢地慶祝生日,但到我生日連祝福都無句,又無可能唔知
因為ig post左同另一班fd慶祝既相,係想俾佢地知,你兄弟我生日呀,提提你地呀喂~但都係無,有個甚至見到個post之後留左言,但都係講其他野。 你當我小學雞都好,當我乞生日快樂都好。而我就只係覺得越重視既人,可能你越祈望佢地講d乜,做d乜,知你生日,佢地會幫你簡單慶祝,食餐飯都好,但原來係唔會做d乜。直接無視,果下心入面既落差。真大。
連做左半年野相識既同事都有心過佢地,食餐生日飯。呢班識左就四年都無人有任何表示,我就年年都傻仔咁mark低同記得佢地生日,次次都第一個係gp講生日快樂,當提下同gp既其他人話佢地聽有人生日,再幫生日果位慶祝

不過好彩另一班fd係就算我唔講,都會係記得我生日既人,而且由中學識起都就十年,到宜家都係好fd
但前面果班就讀大專識,明明去一齊經歷過好多野下,但原來只係表面野,可能純粹係咁岩佢地想有人陪,而我又岀現左

可能有人會覺得朋友唔係話幫你慶祝生日就係好朋友既,但我既諗法就同我quote 呢位巴打一樣,總之以為人點對我,我點對人,好心淡
初中同男仔好fd俾人話
跟住搞到自己好男仔頭先無再俾人話
不過照係同男仔fd
而加對人都唔會再咁真心

因為ig post左同另一班fd慶祝既相,係想俾佢地知,你兄弟我生日呀,提提你地呀喂~但都係無,有個甚至見到個post之後留左言,但都係講其他野。 你當我小學雞都好,當我乞生日快樂都好。而我就只係覺得越重視既人,可能你越祈望佢地講d乜,做d乜,知你生日,佢地會幫你簡單慶祝,食餐飯都好,但原來係唔會做d乜。直接無視,果下心入面既落差。真大。
連做左半年野相識既同事都有心過佢地,食餐生日飯。呢班識左就四年都無人有任何表示,我就年年都傻仔咁mark低同記得佢地生日,次次都第一個係gp講生日快樂,當提下同gp既其他人話佢地聽有人生日,再幫生日果位慶祝

不過好彩另一班fd係就算我唔講,都會係記得我生日既人,而且由中學識起都就十年,到宜家都係好fd
但前面果班就讀大專識,明明去一齊經歷過好多野下,但原來只係表面野,可能純粹係咁岩佢地想有人陪,而我又岀現左

可能有人會覺得朋友唔係話幫你慶祝生日就係好朋友既,但我既諗法就同我quote 呢位巴打一樣,總之以為人點對我,我點對人,好心淡

另一班fd我就會越來越珍惜,呢一班就鏡子效應算
曾經俾ex搵人嚟我公司嘈我
仲恐嚇我話搞我丫媽
我怕,所以俾佢上我屋企攞返啲嘢,點知佢係洗劫
自此我發誓邊個恐嚇我就⋯⋯
自殺死唔去
小學個陣我仲未識處理好情緒結果做左啲野搞到半班人怕左我 同埋個陣最八婆既野都做曬咁滯
上到中學因為好討厭咁樣既自己 所以自摺
直到而家雖然無咁摺 但係同人建立關係個陣總係會步步為營 好驚自己言行會傷到人
啱啱分左手
識左好耐而好close嘅fd原來一直唔中意我
而加對人都唔會再咁真心

另一班fd我就會越來越珍惜,呢一班就鏡子效應算

之前我都係咁
仲俾個朋友話“你送啲咁嘅嘢俾佢把撚丫?(一隻figure)”
我真係好痛心,乜送生日禮物唔係講心意嫁咩?乜原來要講有乜用嫁?咁不如送錢?
比初戀飛
學識呢世唔好再全心全意去愛同相信一個女人
同埋將愛情放去金錢成就事業之下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞