帶著腦魔去旅行-高山北陸5日pass 實戰

215 回覆
46 Like 4 Dislike
巴打我5月都會去
不過我係去程係大阪 回程係名古屋
行程應該同你差唔多 可以參考下
不過可能我唔Stay大阪 想直踩去京都 之後再玩到去名古屋
btw想問下巴打係買邊間保險?

經大阪就買高山北陸pass就岩
好似會包埋haruka出京都
臨訓前一推
起身一推
搭左45分鐘左右就返到下呂啦

成架車得我係下呂落車

明明依家有咁多溫泉酒店咁出名都得我係到落車 會唔會有伏
落左車用張pass出左閘後

行左去右手邊嘅tourist centre 問下聽日去白川鄉巴士嘅野
出返tourist centre 再右手邊有好多酒店嘅接駁巴士
我就見到我book左個架酒店嘅巴士係到 就上左去啦
唔洗10分鐘車程就到我住嘅溫泉酒店望川館

http://www.japanican.com/hk/hotel/detail/5481012/?ar=21

一落車已經有職員係門口等緊 就幫手拎左我個喼落車

同時都聽到熟悉嘅聲音 係廣東話
原來個到有個廣州黎嘅女職員

之後就去check in
book個陣因為今次旅行嘅預算唔大 冇book到有私人溫泉嘅房
但係酒店有貸切溫泉租
姐係好似租間溫泉房咁有個私人溫泉比你浸

租一次45分鐘2000幾yen左右
咁因為我book間房冇私人溫泉 又唔想去大浴堂同其他人一齊浸
就比左2000幾yen租左次啦

之後就有個職員帶我去間房
間房係地面 係主大樓隔離嘅一間屋仔
一入到房個職員就沖左杯茶比我飲 又講下架房嘅野
神奇嘅事就發生啦
拉開間房對紙門見到出門有玻璃門 有個露台仔咁
之後打開個玻璃門居然見到有個私人溫泉係到
對住個雪景同路軌 久唔久有火車經過
咪話唔正

book個陣明明冇私人溫泉 黎到居然有
好似比人upgrade左咁

之後book好左7點鐘食飯 就去左2樓食飯啦
餐飯係日本料理

有當地出名嘅用朴葉味噌整嘅飛驒牛
我唔係好好味噌個隻味 所以一般啦
之後都有飛驒牛比你燒黎食 依個就正啦
張圖嘅上方

有刺身呀 蒸蛋咁
唔好睇依到得咁少 之後仲黎多左兩個湯 再加一個蕎麥麵
仲有其他野 太多太多唔記得啦
食完仲有甜品 係柿同芒果 仲有個用cream整嘅野

飽到智障

酒店個庭園

之後返到房啲職員已好鋪好晒嘅床

坐多陣就去左我租個個溫泉浸左45分鐘

小插曲:好柒嘅事同時都發生係依45分鐘

間溫泉房有兩對門 一個大門同入溫泉嘅門
入到間房個職員同我講溫泉房對門係唔同啲
對門只要閂埋左就會自動鎖
所以你唔好漏條鎖匙係入邊而自己出左去
最好就插住條鎖匙係對門到 千祈唔好漏條鎖匙係入邊
我仲同講職員講:okok I know
個職員走左之後
我係溫泉房出邊除衫
之後就開門入去浸 帶埋條匙入溫泉房
之後發現未拎毛巾 就出返去拎
點知對門就鎖住左啦
連埋我部iphone都鎖埋入去
我就好柒咁 個職員講完走左唔夠5分鐘
就著返衫出返lobby搵個職員開返對門
之後就張條匙插住係對門
先開始浸

就返房訓教 準備聽日去白川鄉

而腦魔就訓係我個袋到

出住咁多先
一係今晚出白川鄉或者聽日
歡迎無限恥笑
行程同我之前去嘅差唔多一樣

都係去5日?

都係去5日?

去七日阿 不過冇去下呂

都係去5日?

去七日阿 不過冇去下呂

有時間我都想去多幾日 根本玩唔晒
巴打我5月都會去
不過我係去程係大阪 回程係名古屋
行程應該同你差唔多 可以參考下
不過可能我唔Stay大阪 想直踩去京都 之後再玩到去名古屋
btw想問下巴打係買邊間保險?

經大阪就買高山北陸pass就岩
好似會包埋haruka出京都

都係去5日?

去七日阿 不過冇去下呂

有機會再去我會去埋下呂

去七日阿 不過冇去下呂

有機會再去我會去埋下呂

去浸下溫泉 睇下都唔錯
上星期自駕完返黎,爽

上星期大唔大雪

大到睇唔到路,日本仔痴線,開過100
上星期自駕完返黎,爽

上星期大唔大雪

大到睇唔到路,日本仔痴線,開過100

痴線 我搭巴士 見到個司機都會左cut右cut都嚇親
早你一個星期去
高山凍撚到仆街
去長島樂園又落雪落到乜都close無得玩

留名
奶腳
早你一個星期去
高山凍撚到仆街
去長島樂園又落雪落到乜都close無得玩

咁慘 長島樂園好似好正
巴打衣著係點
奶腳

有奶空姐腳

岩岩都出左去拎最終版嘅腦魔
留名
巴打真係唔好彩
14 15號係日本冷鋒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞