帶著腦魔去旅行-高山北陸5日pass 實戰

215 回覆
46 Like 4 Dislike
黎緊2月去
黎緊2月去

幾多景睇 不過唔知係未杜如風個d介紹過 都好多香港人
Day 2 (名古屋-高山-下呂)

依一日我冇記錯嘅話 高山嘅溫度係-7至-12度
身為標準連登仔 嘅我衣著係
一件最普通嘅heattech打底 裇衫 厚褸 同一件大褸 4件衫
下身就只係一條長褲 一對襪 同一對timberland
對我黎講都夠暖

前一晚用張pass book好左今日8點43分去飛驒古川嘅車飛
一早去Lawson買個飯團同關東煮上車食

Check返沉日更細嘅A319都飛到 UO A320都飛唔到 睇唔透

同時都睇下沉日delay個班機飛唔飛到

原本8點43開車 11:15就會到
沿途都好大雪架車都停低左幾次 因為停低過幾次架車都開始delay
不過沿途嘅風景都幾靚

去到12點左右先到高山
本身我就聽住歌 見到去到高山 姐係好快就到飛驒古川啦
點知坐多陣見有職員行埋黎話:NONONONO Get Off
我就比張飛佢睇指住飛驒古川

佢:NONONO NO train
原來係太大雪 架車淨係去到高山 去唔到飛驒古川啦
原本仲諗住比腦魔睇下你的名字個個車站同行下白壁土藏街再返高山

咁算啦 就好快咁執晒啲野落車唔好阻住人

只好怪自己唔好彩
下次再去飛驒古川啦
出住咁多先 夜少少就講高山
多謝咁多位嘅留言同支持
支持
留名
10月中先去完北陸
留名等睇飛驒牛
留名等睇飛驒牛

佢要出黎啦
冇得飛驒古川唔緊要
都仲叫有得行下高山
高山有古街成條街都好似以前嘅日本咁木建築

行行下入左間賣紀念品暖下先
見到有賣你的名字嘅file

唔知點解張相影到好暗

仲有係套戲入邊個隻飛驒牛公仔

出返黎就有啲肚餓行去宮川朝市個邊睇下有冇野食

咩地攤就冇啦 路面鋪頭就有幾間

叫左個飛驒牛串燒

好好味 有牛味得黎 又唔係太肥 正 冇平時啲和牛咁肥

又買左個飛驒牛可樂餅食

好好味 可能係我好鍾意食可樂餅

題外話:上年5月我由京都搭新幹線去東京個陣 都買左個可樂餅 但係太飽係架車到冇食到 過左差唔多3個鐘返到東京間酒店先食都覺得個可樂餅好好味
支持

留名
10月中先去完北陸

我都冇時間去富山個邊 金澤都係係車站附近行下算
下次再去過
之後再行返去中橋(紅橋個邊)

途中影左幾張相比大家幻想下究竟有幾大雪搞到我去唔到飛驒古川

行到去紅橋附近

紅橋隔離就好似係高山市政紀念館
個到嘅樹都裝左雪托
圖中拉住“棵”樹個舊野

係為左唔好比啲雪太重壓爛“棵”樹而裝上去 好似吊橋咁吊住佢

跟住就到紅橋啦

見到紅橋望出去個景咁靚腦魔都要影返張相

腦魔:都唔係好凍姐 洗咩著衫姐 企到雪到都冇問題啦

之後就繼續行下古街

之後入左間賣手工藝嘅鋪頭

入邊有個🙈🙉🙊嘅野好得意

我都忍唔住買左返香港

之後就繼續行 就見到杜如風介紹個間飛驒牛壽司
我買個陣冇人排隊
買完之後間鋪就變左準備中

左邊係有隻蛋嘅軍艦 中間係生薑豉油味 右邊係鹽味

真係好好味 我都唔識形容 都係唔算好肥 但係有平時食和牛嘅味道

之後見時間都去到3點半
攰攰地就諗住早啲返高山站坐下
等一陣就搭原本book好左4點32分個班車返下呂嘅溫泉酒店

返到高山站大約3點50分左右

上去入閘口見上一班車3點35分因為delay未走
反正都早左到高山站 黎緊我搭4點32分個班車都會delay落去
就急急腳咁上左3點35分個班車返下呂啦
早啲返酒店休息浸下溫泉好過
出住咁多先
大家多啲留言
問下問題
比下意見
一齊討論
巴打我而家都係名古屋
聽日會去下呂
但係唔用pass(因為我要用6日,所以最短果程另外買就算)
想問下係咪係返拎pass果個詢問處隔離counter 卜jr位的?
上星期自駕完返黎,爽
支持
巴打我而家都係名古屋
聽日會去下呂
但係唔用pass(因為我要用6日,所以最短果程另外買就算)
想問下係咪係返拎pass果個詢問處隔離counter 卜jr位的?

係 要過返平時買飛個位book
上星期自駕完返黎,爽

上星期大唔大雪
支持

聽日再出埋下呂溫泉酒店
再睇下出唔出到白川鄉

預告定白川鄉有好多腦魔寫真
補多張高山大雪圖大家睇下
巴打我5月都會去
不過我係去程係大阪 回程係名古屋
行程應該同你差唔多 可以參考下
不過可能我唔Stay大阪 想直踩去京都 之後再玩到去名古屋
btw想問下巴打係買邊間保險?
巴打我5月都會去
不過我係去程係大阪 回程係名古屋
行程應該同你差唔多 可以參考下
不過可能我唔Stay大阪 想直踩去京都 之後再玩到去名古屋
btw想問下巴打係買邊間保險?

我citi 卡買嘅
一用張卡黎買機票就係咁send 啲保險比我
係蘇世黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞