帶著腦魔去旅行-高山北陸5日pass 實戰

215 回覆
46 Like 4 Dislike
由於我見到之前有位巴打去福岡拎住隻腦魔去日本好得意好搞笑
搞到我都想帶隻腦魔一齊去旅行
出發前幾日我就問係連登賣腦魔吊飾個位葉榮添巴打睇下仲有冇啲錯版腦魔比我拎埋去旅行先
因為我買個隻正式版要15號先到而我就14號出發
交收個陣添巴仲叫我記得幫腦魔影多啲相放上黎,所以我就決定寫依篇遊記
同咁多位巴絲打分享下腦魔係依5日嘅體驗
可惜嘅係依5日短短嘅旅程可以話係多災多難同十分之唔好彩

全部相由 iphone 7 同問屋企人借嘅rx1r影

住宿:名古屋airbnb 一日
https://www.airbnb.com.hk/rooms/13839157
下呂溫泉溫店(望川館)
http://www.japanican.com/hk/hotel/detail/5481012/?ar=21
大阪airbnb 兩日
https://www.airbnb.com.hk/rooms/15028068

Pass係kkday買905蚊
(包左我9成嘅交通費 係冇名古屋同大阪市內同下呂去高山巴士)
電話卡:studio A 6日無限無限速個隻 220蚊

Day 1 (14/1/17) 香港-名古屋
Day 2 (15/1/17) 名古屋-高山-下呂
Day 3 (16/1/17) 下呂-白川鄉-金澤-大阪
Day 4 (17/1/17) 大阪-京都
Day 5 (18/1/17) 大阪-香港
個幾條link出唔到等我試多次先
由於我見到之前有位巴打去福岡拎住隻腦魔去日本好得意好搞笑
搞到我都想帶隻腦魔一齊去旅行
出發前幾日我就問係連登賣腦魔吊飾個位葉榮添巴打睇下仲有冇啲錯版腦魔比我拎埋去旅行先
因為我買個隻正式版要15號先到而我就14號出發
交收個陣添巴仲叫我記得幫腦魔影多啲相放上黎,所以我就決定寫依篇遊記
同咁多位巴絲打分享下腦魔係依5日嘅體驗
可惜嘅係依5日短短嘅旅程可以話係多災多難同十分之唔好彩

全部相由 iphone 7 同問屋企人借嘅rx1r影

住宿:名古屋airbnb 一日
https://www.airbnb.com.hk/rooms/13839157
下呂溫泉溫店(望川館)
http://www.japanican.com/hk/hotel/detail/5481012/?ar=21
大阪airbnb 兩日
https://www.airbnb.com.hk/rooms/15028068

Pass係kkday買905蚊
(包左我9成嘅交通費 係冇名古屋同大阪市內同下呂去高山巴士)
電話卡:studio A 6日無限無限速個隻 220蚊

Day 1 (14/1/17) 香港-名古屋
Day 2 (15/1/17) 名古屋-高山-下呂
Day 3 (16/1/17) 下呂-白川鄉-金澤-大阪
Day 4 (17/1/17) 大阪-京都
Day 5 (18/1/17) 大阪-香港
第一日:
一朝早(凌晨5點)小腦魔就同大腦魔係屋企講

因為小腦魔要準備出發去機場踏上佢嘅日本之旅
去到機場係T2 check in 左就行返去T1 食個早餐就準備入禁區等上機
7點3左右腦魔黎到機場524閘口等上UO656 8點15分依班機
腦魔都好開心咁做港女同個水牌影下相咁
點知到左7點50分左右,突然聽到廣播:「香港快運UO656班機將會延誤到明天」
個一刻心諗:會唔會聽錯呀 臨飛前半個鐘都冇同我講delay到聽日
唔係掛 玩野咩
點知個廣播都重複左依次 又見到係閘口附近嘅人都行埋去問啲地勤發生咩事 地勤話個邊天氣問題好大雪個機長都係岩岩先決定飛唔到
之後就開左兩個選擇一係就等聽日再飛或者轉飛第2到
我就即刻問下轉飛大阪點有冇位
個地勤話其實今日飛大阪個班都overbook你想要都可以幫你後補睇下有冇位
個刻心諗 :唔係掛咁點搞airbnb同之後個晚酒店都book好左點搞
我就即刻同airbnb個host話班機delay到聽日今日未必黎到
個host都好好人咁話真係黎唔到就幫你轉聽日免費比你住。
之後就企係閘口到聽下有咩最新消息
之後等到9點旅遊保險條hotline開 問清楚點賠法 有咩option比我
個保險就每6個鐘300蚊 同埋你係6個鐘後可以轉第2班機第2間airline去同一個地方最多可以有5000蚊claim到
咁就即刻跟UO個地勤講上去拎返d寄艙行李,再走上去唔同嘅航空公司counter問下有冇機位去名古屋。
之後去到ANA嘅counter問 2點35有班機去名古屋而價錢係4900蚊 不過見佢起飛時間岩岩好過左保險好得賠個6個鐘又係5000蚊內都唔理啦狗沖啦
有得去就得
個陣問個職員問佢用咩機飛
因為我覺得UO飛唔到都係因為佢地用A320機細飛唔到姐
佢話737 我都驚驚地
737 未又係同a320差唔多會唔會都飛唔到
問個職員有冇機會delay或者取消 佢又話冇收到依個通知
咁買完飛check in埋都係10點 仲有4個鐘,唯有入禁區飲個茶坐下,辛苦左成朝終於有得休息下。
就係咁終於可以試下比巴打吹奏左咁耐嘅ANA係點啦
腦魔都由奶HK Express港女空姐嘅腳
轉左去奶ANA日本空姐嘅腳

今日出住咁多先 希望咁多位巴絲打鐘意
第一日仲未完 希望咁多位巴絲打留下名 繼續睇小腦魔去日本嘅遊記
留名 好正
好得意
起身推一推先
腦魔都上到飛機坐好啦

過左冇幾耐就開始派野飲
腦魔緊係要襯啲空姐忙緊嘅時侯奶佢地嘅腳啦

我都拎返罐Perrier飲下同埋ANA派嘅小食唔似CX永遠都係花生
而係好似米餅咁嘅小食好過CX好多啦

飲完罐野飲冇耐就開始派飛機餐
傳說中ANA嘅飛機餐真係好正

有魚嘅茄汁長通粉

炸雞飯

大家都有火腿同芝士做前菜
仲有個綠茶蕎麥麵咁嘅野 依個係淋左啲 但係都係好味

食完收埋野派多次野飲 3個半鐘嘅機程都就完

臨降落個陣架機係咁左右拋黎拋去 好似過山車咁
不過最後都安全降落名古屋中部機場
快快手過完關 就去左搭名鐵40分鐘左右就出返名古屋站

幾經辛苦終於安全黎到名古屋
去到名古屋個host同我講你都好好彩見到落雪嘅名古屋
因為依到一年都係落一兩次雪

我同佢講返原本班機delay到聽日
我都即刻搵到方法黎依到先係最好彩

返airbnb到放低啲行李先
由名古屋站行過去10分鐘左右都唔算好遠
同埋間airbnb係住宅區黎都好靜

依間airbnb係一間兩層半嘅屋黎
地下係有個廚房仔 廁所 沖涼房咁
緊住上一層樓梯就有一張雙人床同一張枱仔
再上多半層係個閣樓到就有多張雙人床咁
由於間屋要係咁上樓梯 拎住大喼就比較麻煩
最大嘅問題係間屋唔知係未唔夠電
開住間房個暖氣同沖涼房個暖氣再加熱水爐就會無啦啦斷一斷電
所有野要重新開過 沖沖下涼要行出去開返個熱水爐先有熱死 凍死了

放低晒啲野就行返出名古屋站換返個pass

一出airbnb見到個host留低個架單車

比係香港買左個張換領卷同passport比佢就ok

同埋張pass包4次指定席
我就係香港寫定要坐邊幾班指定席
佢都好快出到指定席嘅飛比我

原本諗住去名古屋港個水族館到睇下魚
再出榮行下街 去pokemon center 買下pokemon
依家delay搞到冇得行

只好出去榮個Oasis 21影下相 同去驚安之殿堂行下
好急之下唔記得拎部相機
下邊嘅相係用iphone7影

利申:唔識影相同執相 所以成個post嘅相都係亂影同冇執過

Oasis 21成隻飛碟咁又識變色 隔離又有名古屋電視塔
就上去個空中花園影下相

見到有人係個空中花園砌左兩隻雪人覺得幾得意 就影下佢地

唔知係未名古屋好少落雪
去到都見到唔少人冼親 踩單車都會跌親
最後行埋驚安之殿堂買返隻手套 準備聽日去高山個陣用
就返去啦

腦魔都準備訓教啦

Day 1 完
出住咁多先 希望咁多位巴絲打鍾意睇
依次係我第一次寫遊記 有咩意見可以留言同我講返
輕輕一推
好得意

腦魔緊係得意

多謝
冇人睇再推 今晚開始講Day 2
繼續打 唔準停
繼續打 唔準停

打緊 今晚就有Day 2睇
多謝支持腦魔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞