(外國撚) 腳車二選一

237 回覆
3 Like 19 Dislike
我都咁話
操控好過civic
實測仲慳油啲
但明明上網寫係civic 慳啲
2016 mazda 3 vs 2018 civic lx

19 多左好多野食油左 官方油耗都寫多左
同埋應該就快同價
俾而家啲人瘋狂吹奏
而家渣緊Civic Hatchback EX, 唔係專業車撚,自問幾滿意
CVT由靜止到加速上去係有d慢,不過自問唔係渣車係市區飛所以冇問題,而且佢有Sports mode,由紅燈入highway踩到底真係分分鐘可以上天堂
唔敢踩盡太耐,但係本身底盤低dd加闊新少少整體感覺唔飄
如果唔係一心好快想賣車,唔好要太低trim,揀中trim有太多upgrade令你覺得架車唔cheap
Civic Hatchback 有好處係全部英國廠做,信心好似高d,不過有人插d油漆造工好差,事實上我部門角位係有粒漆突左出黎,dealer幫我免費整左

Ps上年出車時我都係考慮Mazda 3 hatchback 1516,因為都型仔,而且同價位Mazda 3 可以上touring 連位都皮埋成價車即刻高級哂,最後係考慮左Honda 呢間公司本身呢d機械工程係勁爆(例如電單車,小型工業機械車等等),同埋英國廠造就揀左honda,但係如果當時我係揀左Mazda我諗我一樣咁鍾意
錯字錯到離哂罩改改

而家渣緊Civic Hatchback EX, 我唔係專業車撚,自問幾滿意
CVT由靜止到加速上去係有d慢,不過我唔係渣車係市區飛所以我覺得問題不大,而且佢有Sports mode,由紅燈入highway踩到底加速衝真係feel到可以上天堂 我唔敢踩盡太耐,但係本身底盤低dd加闊身少少整體感覺唔飄
如果唔係一心好快想賣車,唔好買太低trim,揀中trim會有好多upgrade令你覺得架車唔cheap
Civic Hatchback 有好處係英國廠出,信心好似高d,不過有人插d油漆造工好差,事實上我部車有隻門角位係有粒漆突左出黎,dealer幫我免費整左

Ps上年出車時我都有考慮Mazda 3 hatchback, 都1516,因為都幾型仔,而且同價位Mazda 3 可以上touring, upgrade 好到連位都上埋皮,成價車即刻高級哂,最後係考慮左Honda 呢間公司本身機械工程係勁爆(例如電單車,小型工業機械車等等),同埋英國廠造,係Honda 用黎搶歐洲用家,就揀左honda,但係如果當時我係揀左Mazda我諗我一樣咁鍾意
唔敢講Mazda 壞話,但耐用程度又點點睇? mazda vs Honda?
剛剛見到19 Corolla Hatchback, 好型喎!相信同Civic 難分高下!係馬力細啲!
同你相反,好唔鐘意corolla既外型,同civic比感覺冇咁sporty
thx巴打
19年出咗諗住買,考慮緊exl/touring
想玩棍仔真係可以留意下Si or RSX, 本身部車問題唔大, 呢度好多人都講漏左好唔少車入唔到 OR 3 l/6波彈返出黎, 除左呢樣問題不大。

仲可以諗諗IS250, TSX, ILX, Corolla XRS, mazda 3 都係唔錯入門棍仔腳車。
兩部都正,我覺得1516既話就去試渣,用自己主觀感覺鍾意邊架多d啦,主觀野解釋唔到亦唔係數據可以解釋
RSX 年份高,里數高好多開始生銹,入波彈只係聽過二波有呢個情況,有冇多啲相關資料?
Touring 套黑Lin 好靚!
Civic 直頭aggressive look! 不過有啲人覺得重口味,但一諗起英國制真係J死人!
就係鐘意佢個look, 加埋HFP package型到癲
sorry 潛咗幾日水
我係移民 所以知期應該唔會賣車
都係耐用為住
Hatchback 原本咩都唔加已經好型
sorry 潛咗幾日水
我係移民 所以期應該唔會賣車
都係耐用為
要耐用就唔好買韓國車,一架Civic 、Corolla 行到三十萬公里係好少事, 你會悶到想換車

屋企以前架odessey行到三十五萬,最後因為屋企回流先俾咗親戚用,早兩年佢地仲揸緊!
RSX 05-06 年有好多仲好靚仔, 不過要靚仔又要低miles真比難搵, 就算搵到都唔值個價。 呢幾年感覺個價開始底左,但仍然企得好硬。

Honda 5 speed問題通常係高轉難入3 波, 自己玩過唔少RSX都有呢個問題, 有時入身一次掃clutch, 第二次先入到。 似係通病,果陣玩開clubrsx成日有人講。。。

6 Speed好似Si, Type S, Accord V6就聽人講話會揸揸下6 波彈返出黎。 自己冇咩玩過新Si, 答你唔到。
新款skyactive反而食油左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞