濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑(二)

251 回覆
27 Like 3 Dislike
唔係咁的
Sorry我唔識放相上來

咁樣?
似呀似呀

冇咁紅嘅係近呢幾日
見到都覺得好心痛。一定要加油,好好留意身體狀況同情緒。
我都差返
天氣又會影響,真係長期抗戰,好磨滅人的意志力。唯有咁諗:每次差完,又會再好D,好似恒指,每次跌完,升得更高。同自己講:好平安又過到今日,互勉之
你仲有用類固醇?
寶膚靈其實都有好少量類固醇
想問下有冇人係食中藥好番?
你地食係無間斷日日食? 如果有時中間停左幾日至一星期會唔會好大影響?

日日食仲要聽人講親都係斷年去計。。。真係太大經濟負擔但如果一停就會冇用嘅咁真係食黎都嘥氣

窮人有呢啲長期病都係等死,西醫冇方法 ,中醫又要搵到個唔會dum症+"夾"+試好耐先知有冇用,冇用=倒錢落海+嘥時間+重頭黎過,不如自殺算
我就過去大半年都冇再食中藥。不過之前食嘅時候我都係去佛教醫院中醫部,或者香港大學中醫研究中心去睇中醫,幾日藥費都係大概$300內,我覺得個價錢都可以接受。

坊間有啲好出名嘅中醫收好貴,我都睇過,但我覺得冇咩分別,睇返佢哋啲藥單來來去去都係嗰啲藥材。
但係成日聽人講通常都係要食好耐先話有效果? (其實呢D根本冇辦法challenge 佢, 唔似西醫一食就見效, 時間拉長好左衰左都唔知係唔係關中藥事, 衰左就可以話係發緊長黎, 任佢up)
而家睇緊個個每日藥一劑分兩次食, 每日藥大約$80
如果食足30日=$2400一個月, 一年已經接近3萬.......
但唔食, 真係已經唔知仲有咩方法, 好灰
想問下burning feeling係咪係類固醇戒斷時一定會出現?
我又唔知係咪必然會出現,不過好多患者都有,我都有,紅腫充血就會有類似感覺。但相信個個都唔同。
各位類戒鬥士,最近好嗎?我仔情況都係咁上下,紅,腫,脫皮,出水,痕。情緒都起起伏伏,我都一樣。今日佢又痕到跳舞,全身甩皮屑,話唔戒喇好辛苦。於是又去睇之前睇過的醫生。我同仔講,我地都堅持咗幾個月,佢已經好叻仔。如果真係太辛苦,用返西藥啦唯有。我同醫生交待咗戒類固醇事件後,醫生都係果句,食抗生素+口服類固醇。仲建議我打針,但支針好貴要過萬一支。我表明唔想食類固醇之後,醫生話我可以問下其他醫生意見,又寫咗封入院信比我,冇開藥,比咗診金就走了。阿仔都冇哂心機。。。。。
嗰支針係唔係生物製濟?
如果係嘅唔止一支,係要1年打幾次,再逐年減少,不過唔知要打幾多年
有人話可斷尾又有人話係keep住好長時間但唔一定斷,副作用少
不過美國fda都未批,未有正式認可實驗成效
所以上面啲嘢我都係道聽途說
如果係類固醇針就算啦根本係害死人
藥膏都搞成咁仲打入體內,分分鐘啲器官都搞壞埋
我用精油幫男友紓緩咗好多
配方唔難,都容易做
不過新手真一開波就要洗好多錢買材料
醫生係話要兩個月打一支,最少打半年。佢應該知道我負擔唔起所以冇詳細講支針係咩料。不過藝人張穎康佢有銀屑病,佢專頁有講,而家佢打緊一種針。可以控制病情,我估係同一隻。天氣濕濕熱熱,對濕疹人來講好辛苦
請問你前文提過,傷口用鹽水清洗之後,塗消毒藥膏,藥膏是醫生處方的藥嗎?還是在藥房可以買到的?謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞