濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑(二)

251 回覆
27 Like 3 Dislike
之前係許醫生既診所見到樓主個情況我係有D客親

不過樓主情況咁大好轉真係比到濕疹病人好大希望

我之前試過2個中醫.頭一個完全無反應,第2個係廣華中醫既胡東流

之前係tg group見有人介紹胡醫師話佢醫濕疹好勁

一開頭個半月係有用,但慢慢之後都愈食化無反應,見佢轉左幾次藥都無用

之後我就去同事介紹既營養師用suuplment醫濕疹

依家岩岩食左一個月,我最嚴重濕疹既位置都有好大改善

係到同大家講如果中醫幫唔到你既話可以試下食supplement

同埋真係唔好用類固醇,除非你濕疹情況爛得好緊要先植得用
再次留名
樓主再一次感謝你
最初係睇左你篇文先認識到類彈呢樣野
早排比埋我媽咪睇 佢而家都對呢樣野都有初步認識
起碼明白我堅持唔用類既原因 都冇逼我繼續用

講返我而家情況先 戒左個幾月
全身都係紅皮 早幾星期背屁股出水而家全部結焦 範圍好大
而家試埋mw左兩星期
有d位冇咁紅 不過呢幾日天氣太乾皮膚勁乾好緊同痕 但都頂得住 希望快d退紅
問問樓主點睇mw 因為知你係乾燥而起濕疹
同你有冇戒埋蛋類同豆類? 睇類彈gp要戒埋小麥類食物 但我一定冇咩可能

我都會瘋狂meet走d死皮 我連焦都要勁meet
搞到又流過血出過水 好似控制唔到自己唔meet咁
我meet個時會好爽咁 even打緊機都會停一停r下meet下

我無諗過介小麥,但戒斷起初都有少食咗蛋白質,豆類就冇去戒,我覺得飲食真係唔係最大關係。當然食得健康啲對整個人嘅康復都會好啲啦,所以如果想戒口的話,食多啲菜囉,番薯真係幾好,高纖有小澱粉質。

至於搣皮,我到而家都未戒到,不過因為啲皮膚狀況好咗,相對上搣皮頻率都少左。distraction or avoidance 真係會有啲幫助㗎,少啲照鏡,做多啲其他嘢。之前我睇果個臨床心理學家建議過即使照鏡都將燈光較暗,唔好用白色燈,令自己照鏡嘅時候唔會睇得好清楚,唔好咁焦慮,咁就會少啲搣皮嘅動作。

你加油,好好留意身體狀況,總會好的。

我諗我哋個情況係有啲相似,我係一六年尾嘅時候有啲壓力,飲食非常唔健康,加上轉天氣乾燥引起濕疹。我明白你徬徨,好辛苦,但作為過來人,我可以同你講係一定會康復架,只係你依家個情況冇得急着一時要令所有嘢康復。

首先你飲食轉清淡先,正如我文章所講食番薯菜魚為主要食糧先。等身體排下毒,我嗰半年真係日日都係食呢幾樣野。

至於用藥, 其實可以諗究竟有冇需要不停去睇唔同嘅醫生同食西藥,聽你講你仲有用類固醇,用一段時間停藥佢又反彈,每次都更加嚴重,你應該留意到身體係咪真係有任何好轉,定只係因為類固醇而越嚟越嚴重。

試吓搵一個醫生去判斷下你係咪對類固醇反彈,再考慮用其他alternative 去處理自己嘅情況。

就我自己嘅經歷,我認為導致我有嚴重嘅皮膚問題真係源於任何抑壓免疫力嘅藥所導致。我建議你睇多啲戒斷類固醇嘅資料,情緒方面,盡快搵專業人士協助。你想搵人傾或者詢問有關資料都可以聯絡我。

雖然好辛苦,但唔好放棄,要相信一定會好,你需要既係適合既方法同信念。

Disharmonious@hotmail.com.hk
出水、皮膚爛其實係戒類必經階段,既然你已經冇返工,不如就忍一忍戒左類固醇啦,用幾多要還幾多
戒類後10個月已經可以好返好多,不過初期肯定係好辛苦架啦
周埋我覺得麵包餅乾呢兩樣影響比較明顯,麵包好多添加劑,又有酵母,如果真係想食可以買啲gluten free既
好明白個種絕望
我以前都係得輕微濕疹 只會出係關節位
唔理佢/搽下類都會好返
於是我就低估左呢個病 完全唔介口
餐餐食辣野 瘋狂食甜野同生冷野 生活時鐘癲倒曬
成日唔訓教 玩通宵
一直都冇事 直至上年暑假開始惡化
由只有關節位慢慢蔓延到屁股 背 腰 膊頭 大脾
但都冇咩點理佢 因為只少著衫都遮到
開始on and off既搽類
去到今年暑假因爲唔想再比濕疹困擾
於是極度依賴類固醇 每日搽幾次
癲到兩三日就用完一支100g既類固醇
結果類固醇反彈 濕疹生到全身都有 點搽都係唔好
出水出到每晚換三件衫都浸濕床單 痛到行每一步都辛苦

於是我就醒覺左 知道有類彈呢樣野就決心趁早介類
因為我唔想依賴類固醇到有一日 連幾勁既類固醇都冇用既 全身爛曬先後悔

其實你而家個情況係超似類彈
可以上網睇多d有關資料
香港都有個戒類/類固醇反彈既同路人fb gp
當中有d人情況超嚴重 一兩年都開始慢慢變返靚皮膚
所以係會好返嫁!只要比d信心自己
我而家都努力戒類當中
完全明白呢個病係嚴重影響同改變左我原本生活
當自己一個人頂唔住 可以上黎搵人傾
會舒服d 唔好自己一個人抑壓任
有好多同路人陪住你明白你!加油!
有盒carun膏 上兩個月先買
有冇巴絲想要?
用剩大概一半 唔太啱自己
同埋有樽1L死海鹽買多咗 冇用過
想要留tg 免費
我又係屁股出水 出咗兩日
結焦返唔到工, 緊晒 腳都伸唔直
多謝巴打詳盡回覆。
係食方面 我會再自律啲,我成世人最鍾意就係食

的確有,間住咁用,一隻獅子頭有抗生素的...
但再睇西醫真係有用?唔係都係開類固醇,免疫制濟果啲?
我之前睇仁安,佢就話呢啲係基因問題無得搞。

介類固醇既資料我有睇過呀
我捱唔過呢段日子...
情緒方面既專業人士係咪會收好貴?呢家都未必可以大花金錢,始終西醫既野都幾千幾千咁去

我曾經有相過會好,但呢排真係頂唔住,望唔到出口
我覺得自己好廢,永遠頂唔住呢種痛苦,啲水泡出親都忍唔到手整到穿晒出晒水,爛既最多支撐幾日就忍唔住揸藥膏

其實最大問題係我太鍾意食,成日口痕,就會想食野...
多謝你巴打,你現在情況如何?
點解要受啲咁既苦,一爛晒出水既時候,晚晚都訓唔到,暈暈沌沌訓到又會唔自覺咁R爛晒,真係地獄黎

我好掛住以前正常既生活,原來果時已經好幸福
我好想好番
出水既時候都冇咩可以做到 等佢出曬為止
有d人會搽zinc oxide cream 有助收水 不過我未試過
好左而家都結曬焦 係有時痕我忍唔到手r甩左會出少少
I know that feel 特別係腳關節位
痛到伸唔直腳 行路都勁痛
要彎腳行到成隻異型咁
我戒左一個幾月
全身紅皮 感恩塊臉除左甩皮同有d泛紅外唔太嚴重
最差係個背同屁股 出水結焦r損曬
已經開始有d慣左身體而家既狀況
知道類彈要好長時間先會慢慢好
都調整緊自己心態唔好太focus係皮膚上
做下其他野分散自己注意 呢兩星期感覺都ok
呢兩晚都比較算係訓到教

我初時都成日諗點解會變成咁 以前行得走得食得玩得 點解而家變到咩都唔做得 街唔想出 鍾意食既野冇得食 皮膚又爛曬 日日都會喊 好想放棄 自殺諗頭都有過

但當頂唔順既時候 我會比自己大喊一場 搵家人朋友呻 喊完發洩完冷靜落黎其實諗返我唔捨得屋企人 萬一真係走左佢地會好傷心 同埋我睇左唔少同路人佢地跌完落地獄係會慢慢上返天堂 皮膚狀態都會慢慢康復 咁我就會有返希望同目標
既然以前我地都係一個正常人 我信我地有一日都會好返 而家係暫時唔食得想食既野姐 好返個日就會食得返 至少我地呢刻仲有手有腳街得郁得係到存在緊 其實都好好 所以要堅持住比d決心 加油!

我而家中西醫都有睇 西醫只會拎抗敏感藥 純粹用黎止下痕 雖然都會好痕 但有時食完都會叫訓到下教
出水個度有人話可以用zinc oxide cream用黎收水
但我未試過
另外我都係勁胃食既人 以前每日珍奶一罐可樂餐餐辣野隔日打邊爐 而家最多只能食下雞同豬 真係好難頂
有時真係頂唔住咪比自己食下粒糖 真係好想飲下甜野會飲鮮橙汁/有味維他命水
不過最好當然介口要介得好清 但介到咁上下一段時間 我會算獎勵下自己食粒糖開心下 壓力又冇咁大
感謝巴打回覆。
其實都有人同過我講, 至少你塊面無溶溶爛爛, 都好值得感恩
或者真係要努力學習係唔同方面向好既果一邊睇。
我上半身, 盤骨果啲位好差
慢慢呢家連打機都唔想打, 唔知係無野玩, 定連個興趣都無埋。

果種落差真係好痛苦, 希望我地有日都可以變番正常人, 健健康康。
ZINC OXIDE CREAM有無話係咩牌子?
呢家我用緊ELIDEL, 但好貴... PHYSIOGEL都唔平
抗敏藥我已經無晒效 , 所以呢家希望中醫有幫助。

真係, 為食既人要介到咁清真係 不過因為咁而比太大壓力自己都未必係好事黎既, 但自己要知道任何野都要有限制, 特別係呢家既特別時期...
好明白個種絕望
唔理佢/搽下類都會好返
成日唔訓教 玩通宵

因為我唔想依賴類固醇到有一日 連幾勁既類固醇都冇用既 全身爛曬先後悔

可以上網睇多d有關資料
我而家都努力戒類當中
點解要受啲咁既苦,一爛晒出水既時候,晚晚都訓唔到,暈暈沌沌訓到又會唔自覺咁R爛晒,真係地獄黎

我好想好番
我戒左一個幾月
呢兩晚都比較算係訓到教

我初時都成日諗點解會變成咁 以前行得走得食得玩得 點解而家變到咩都唔做得 街唔想出 鍾意食既野冇得食 皮膚又爛曬 日日都會喊 好想放棄 自殺諗頭都有過

但當頂唔順既時候 我會比自己大喊一場 搵家人朋友呻 喊完發洩完冷靜落黎其實諗返我唔捨得屋企人 萬一真係走左佢地會好傷心 同埋我睇左唔少同路人佢地跌完落地獄係會慢慢上返天堂 皮膚狀態都會慢慢康復 咁我就會有返希望同目標
既然以前我地都係一個正常人 我信我地有一日都會好返 而家係暫時唔食得想食既野姐 好返個日就會食得返 至少我地呢刻仲有手有腳街得郁得係到存在緊 其實都好好 所以要堅持住比d決心 加油!

我而家中西醫都有睇 西醫只會拎抗敏感藥 純粹用黎止下痕 雖然都會好痕 但有時食完都會叫訓到下教
出水個度有人話可以用zinc oxide cream用黎收水
但我未試過
另外我都係勁胃食既人 以前每日珍奶一罐可樂餐餐辣野隔日打邊爐 而家最多只能食下雞同豬 真係好難頂
有時真係頂唔住咪比自己食下粒糖 真係好想飲下甜野會飲鮮橙汁/有味維他命水
不過最好當然介口要介得好清 但介到咁上下一段時間 我會算獎勵下自己食粒糖開心下 壓力又冇咁大
感謝巴打回覆。
慢慢呢家連打機都唔想打, 唔知係無野玩, 定連個興趣都無埋。

果種落差真係好痛苦, 希望我地有日都可以變番正常人, 健健康康。
呢家我用緊ELIDEL, 但好貴... PHYSIOGEL都唔平

真係, 為食既人要介到咁清真係 不過因為咁而比太大壓力自己都未必係好事黎既, 但自己要知道任何野都要有限制, 特別係呢家既特別時期...

Elidel?

Lee 隻?
好明白個種絕望
唔理佢/搽下類都會好返
成日唔訓教 玩通宵

可以上網睇多d有關資料
我而家都努力戒類當中

我好想好番
我戒左一個幾月
呢兩晚都比較算係訓到教

但我未試過
感謝巴打回覆。

Elidel都係免疫抑制劑黎,同protopic 一樣架,都係會抑制免疫系統。對皮膚損害真係成疑,但對我黎講就係導致我上癮同反彈既藥物之一。

你真係需要了解多d自己用緊咩藥物,效用如何,停藥有無反彈跡象。我唔夠膽話lee堆藥唔work,身邊都有人有急性濕疹用類固醇 protopic or Elidel 改善左,但事實係有d人如我同你及lee度既巴絲打一樣,用完停藥嚴重反彈上癮。

好似樓上所講,你用幾耐用幾多去壓抑個免疫系統,之後真係要歸還架,仲係喺更痛苦既程度去歸還。

我明白你好擔心好唔開心點解以前可以正常生活,而家就彷彿連稍為郁動身體都痛,沖涼都劇痛,睡眠休息都不能夠咁。我地真係理解你既痛楚。

熊啤啤渣古講得好岩,情緒發洩好重要,喊又好同人傾又好,要比機會自己宣洩,之後就可以有capacity 去了解同路人既經歷,建立返「總會康復」lee個信念。

飲食你將來好返就能夠食咩都得,而家當作係自身學習節儉同減少慾望(口腹之慾)既機會,當作係一種修行。即使我今日好返8成,會食返蝦蟹牛肉生冷野同零食,我都唔會食太多,因為曾經既痛楚辛苦會提醒我滿足口腹之慾唔係最重要。

總之你就看待食得清淡係一個學習同體驗既過程,就唔會睇得咁重架喇。

我覺得你一定要好好留意自己既情緒,喺lee度訴苦又好,專業人士傾又好。唔好怕煩到人,至少lee度既同路人會明白你支持你。
lm
看來你心中的痛苦,已令你覺得生無可戀...人生之中往往有很多重要的決定,而自殺肯定是人一生中最矛盾、最痛苦,也是最重大的決定。我相信,自殺不是你想選擇的,更不是你唯一的選擇,只不過你所面對的困境和痛苦好像超越了你所能應付的,是嗎?

無論你將會如何打算你的前路,我也希望你不要將困擾藏在心裡,好像氣球裡積存的壓力一樣。你不如停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。那裡有一些與自殺有關的人與事,你可以隨心看看(http://www.help4suicide.com.hk/myth_showlist.php)。 你更可以進入網站內的『Chat窿』((星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
巴打 係上圖果一隻。
咁大獲都係免疫抑制劑黎...醫生完全無同我講,純粹話唔係類固醇,wtf , 我仲用得咁放心,唉

真係好頭痛,好似用乜都死 唔用又死
睇黎呢家除左保濕既野,真係盡量小啲揸咁重藥性既野了,不過巴打之前講過physiogel都唔係咁好?如果推介天然啲既保濕用品,有無邊種好...

真係好痛,其實我知道自己呢家無乜壓力唔應該咁擔心
但每當諗起夜晚既時段,如果沖涼的話,會帶黎既痛苦,就會慢慢擔心好多野。

嗯嗯,我會嘗試同屋企人傾多啲,今朝我都有同呀媽講下呢家既情況,希望可以捱得過。

明白,我都好深切理解到自己係食方面既慾望係幾大
但都覺得自己好傻,咁都控制唔到。
不過其實有啲野唔食開就慢慢會慣,好似零食咁,呢家已經無左果種癮。
同埋年頭身體出事,連食都食唔到既情況都試過,呢家比以前已經識諗左啲既。

明白,真係好多謝巴打唔怕我煩,肯打咁多字。
希望呢到所有同路人都有走出困境既一日。
Zinc oxide 我都唔知邊隻好用 因為我未用過
有d人睇醫生叫佢開 純用黎消炎收水

我之前睇個醫生都係開左類固醇藥膏比我
但冇同我講 話只係消炎止痕
後尾我媽睇完個藥膏名同我講係含有類固醇(佢係護士) 再上網自己check 問返個醫生先肯同我講係含輕微類 勁衰 所以而家我都會自己上網check下隻藥先食

如果沖涼真係唔舒服 可以試下隔日沖
我而家開始埋mw(Moisturizer withdrawal)
發覺沖涼會每令我勁唔舒服 好痛好痕又勁乾
於是我而家轉左隔日沖 之後用生理鹽水洗出水既傷口 舒服好多

識同屋企人傾係好事 踏出左一步
家人永遠都係強勁既避風港
我除左孩童時期冇再係屋企人面前喊過
初時爆個時驚到係家人面前大爆喊 喊到成個細路咁
有家人安慰理解 會好好多
所以唔駛怕 放心同家人傾
條路唔駛自己一個人行 有好多人陪你支持你
如果可以試下慢慢唔好再用類/免疫抑制劑
btw有冇人係瘡形濕疹?

類似咁
皮膚會一粒粒/撻撻突起,過一兩日變紅點/破損,就好似比蚊咬咁
btw有冇人係瘡形濕疹?

類似咁
皮膚會一粒粒/撻撻突起,過一兩日變紅點/破損,就好似比蚊咬咁

我有部分係咁。
不過又無比西醫specifically 診斷過係瘡形濕疹。
我都係唔理佢,等佢自己好。

exacly係你咁樣!
個樣唔係一般D人有既一撻撻, 又冇出水, 好似毛囊炎咁
不過夜晚訓個時好痕, 平日冇乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞