濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑(二)

251 回覆
27 Like 3 Dislike
想問玩巴打如果反緊彈其間
有細菌感染啲手指好多濃粒係咪真係睇西醫細啲?
好驚啲金黃葡萄球菌
有冇發燒?
如果水泡有膿再加發燒有機會細菌感染
冇發燒,今日起身係突然啲手指生哂濃粒咁

如果停哂所有抑制免疫系統嘅藥的話,皮膚出膿瘡或任何細菌感染嘅症狀,照道理身體都會有免疫系統去癒合,醫生會開外用殺菌藥膏,即係外用抗生素去除殺菌。但如果好似我之前成隻腳都係,就應該食口服抗生素。所以如果你認為自己有細菌感染,去睇一睇醫生,普通科醫生都得。拎一啲外用殺菌藥膏。我之前係咁樣處理嘅。
問:嚴重出水、流血,甚至細菌感染怎麼辦?要先用類固醇抑制嗎?
答:如有嚴重細菌感染情況(起很多濃胞、潰爛、甚至輕微發燒)應求醫,但專業皮膚科醫生並不會在上述情況處方類固醇或免疫抑制劑,因為免疫系統會被壓抑,細菌會增長得更快。我的經驗是,醫生會要求停止所有抑制免疫系統的藥物,並會處方外用殺菌藥膏和口服抗生素。至於普遍的出水和因抓損而出血的情況,我都是不用任何藥物,只靠用生理鹽水(可在藥房買細枝裝)清潔和定時保濕,待身體自然而癒。

問:有沒有做過敏感測試,有避開敏感源嗎?
答:(以下是我的個人查證及理解,並不是專業醫療知識,請自行判斷)關於敏感測試,外間有兩種,ige和igg,最普遍的是前者,是即時性敏感,我也是做這種。就像我有濕疹之後,進食蝦蟹及接觸貓狗塵蟎就會敏感(患濕疹前無如此情況),我的ige指數亦的確檢測到對蝦蟹敏感。至於會不會是false positive (即患者身體免疫系統過度刺激,即使身體在濕疹前從來無類似敏感徵狀,仍很大機會驗測到對不同物質敏感),其實無從判斷。因為並不能確定是體質突然改變而對蝦敏感,從而令濕疹惡化。還是因爲濕疹而令體質敏感度上升,引起對蝦的敏感度上升,cause and effect 並不清晰。所以我無理會是否false positive ,總之我就將所有報告所寫的敏感食物再加中醫或坊間常理指的濕毒熱食物都戒掉。(但貓毛敏感源並沒有避開,因家有養貓)。我的敏感測試做了大約2千元,尖沙咀的化驗所,普通科醫生就可以專介。

問:那有沒有做過igg敏感測試?
答:(以下是我的個人查證及理解,並不是專業醫療知識,請自行判斷)近年很多人說的igg測試是延遲性過敏,他們質疑傳統即時性過敏不準確,因為有些物質身體接觸後會隔一段時間才有敏感徵狀出現。一個測試可以測差不多近百種食物。我沒有做這個測試,

因有醫學文獻及本港皮膚科醫生指出igg測試無clinical support ,此類測試曾驗測出某些人對大部分物質都敏感,而事實並不是;亦試過驗測到某些人對某種物質無任何敏感,但事實卻是那種食物會敏感到令其致命。在網上找igg test reliability就有很多文章質疑其真確性。以下是香港皮膚科醫生在新聞中講述igg的不可信性。(所以我無做,有興趣患者可以research再作決定,價錢我在連登見過人講約3至4千元)

https://allergy-test.com.hk/ige-test.html
IgE測試是唯一被廣泛應用的過敏測試,以下為香港過敏科醫學會對體內過敏測試指引的總結,IgE 是一種被廣泛應用的過敏測試,IgG在食物過敏診斷方面是沒有臨床價值,醫療專業人員亦不建議使用。

http://allergy-test.com.hk
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20170712/56946196
家長勿亂帶子女做食物過敏測試 誤信結果隨時出事 | 即時新聞 | 要聞 | 20170712莊俊賢(左)及鄔揚源提醒家長食物過敏測試結果只能夠作為參考。(袁嘉詠攝)(蘋果日報)
我都想做敏感測試
上網睇過有好多間,唔知邊間先適合
想要巴打去個間化驗所資料
係咪一定要經醫生轉介先可以驗?

我已經唔記得我間化驗所個名,淨係記得係尖沙咀。我係搵普通科醫生轉介嘅,你搵個普通科醫生同佢講想驗身佢都應該會幫你寫紙。

不過如果你係處於類固醇反彈時期,其實做任何敏感測試都冇咩用(false positive ,可以參考下我個post嘅簡略講解)就算做都要做ige,igg無clinical support 。
但係外用殺菌藥膏冇類固醇?
同埋係咪有抗生素都食咗先?
好驚啲金黃葡萄球菌
有冇發燒?

如果停哂所有抑制免疫系統嘅藥的話,皮膚出膿瘡或任何細菌感染嘅症狀,照道理身體都會有免疫系統去癒合,醫生會開外用殺菌藥膏,即係外用抗生素去除殺菌。但如果好似我之前成隻腳都係,就應該食口服抗生素。所以如果你認為自己有細菌感染,去睇一睇醫生,普通科醫生都得。拎一啲外用殺菌藥膏。我之前係咁樣處理嘅。

如果係普通殺菌藥膏照道理應該就無類固醇,但有d殺菌藥膏都可能含抗生素及類固醇(用以同時殺菌及抑制免疫系統)。所以問清楚醫生,叫佢開純粹外用抗生素。

至於口服抗生素,唔好亂咁自己食,用藥dosage同duration你自己點決定喎 ,等醫生判斷喇。
即係都係唯有等醫生點幫手?
好驚啲金黃葡萄球菌
有冇發燒?

如果係普通殺菌藥膏照道理應該就無類固醇,但有d殺菌藥膏都可能含抗生素及類固醇(用以同時殺菌及抑制免疫系統)。所以問清楚醫生,叫佢開純粹外用抗生素。

至於口服抗生素,唔好亂咁自己食,用藥dosage同duration你自己點決定喎 ,等醫生判斷喇。

我果時係會每次睇醫生(皮膚科或普通科都好)都會叫佢開多小小無類固醇既殺菌藥膏(因為睇過n次醫生,發現每次有細菌感染或膿瘡,其實佢地既處理手法都係停哂所有抑制免疫系統既藥,並處方殺菌藥膏,如果嚴重就會處方口服抗生素,然後叫我休息,等d細菌被消滅或控制後,身體免疫同自癒能力會慢慢令傷口癒合),如果非太嚴重,我都會自己查藥膏殺菌就算,但試過成腳都係,我就會睇醫生比佢判斷要食幾耐抗生素同食幾重。最嚴果次係食左3星期,頭一個星期無返工。(果時食緊口服免疫抑制劑所致)
但係有冇最尾補返益生菌?因為食完抗生素都要補充返?
我上次睇醫生話我葡萄菌,其實我都驚驚地
同埋抗生素返唔到架咩?
mw係咩產品黎?
睇相真係好左好多
恭喜
mw係指唔搽任何潤膚膏

我果時係會每次睇醫生(皮膚科或普通科都好)都會叫佢開多小小無類固醇既殺菌藥膏(因為睇過n次醫生,發現每次有細菌感染或膿瘡,其實佢地既處理手法都係停哂所有抑制免疫系統既藥,並處方殺菌藥膏,如果嚴重就會處方口服抗生素,然後叫我休息,等d細菌被消滅或控制後,身體免疫同自癒能力會慢慢令傷口癒合),如果非太嚴重,我都會自己查藥膏殺菌就算,但試過成腳都係,我就會睇醫生比佢判斷要食幾耐抗生素同食幾重。最嚴果次係食左3星期,頭一個星期無返工。(果時食緊口服免疫抑制劑所致)
但係有冇最尾補返益生菌?因為食完抗生素都要補充返?
我上次睇醫生話我葡萄菌,其實我都驚驚地
同埋抗生素返唔到架咩?

有食益生菌。

返唔到工係因為細菌感染太嚴重,同有發燒,所以食好重抗生素同要喺屋企休息。
類風濕用啲免疫抑制藥會唔會一樣反彈
食開消炎但呢排嚴重咗 醫生叫我轉抑制藥
想問股癬係咪同濕疹果類差唔多 大腿內側有一邊成年幾都冇好轉 查左好耐類固醇 應該有少少上癮 番工要經常著西褲 唔知有冇影響 換過孖煙通成效不多 應該點算好
癬唔同濕疹wor
癬係真菌感染
搽類固醇冇用嫁 去睇醫生吧
近呢兩個月開始戒類, 早兩個星期開始手腳都勁起濕疹 (平時對手係冇乜), 連瞓都瞓唔好
呢幾日開始試下MW (因為一搽cream就又紅又痕), 剩係搽carun油稍為潤下,但對手乾到好似扯住d肉咁, 好想R但唔敢, 唔想再R到流晒血
可以點算?
係咪應該去睇醫生?
當你介類後 頭半年發覺愈起愈多濕疹
甚至之前唔會有濕疹/冇搽過類固醇既位都起新濕疹
就係其中一個類固醇上癮/反彈既症狀

介類條路好難行 一定要做資料搜集同心理準備
唔係話介就介 亦唔代表唔搽類固醇就等於介
如果真係下定決心介 去睇醫生都冇咩用
因為剩係識比類固醇你
香港有個介類fb gp 落定決心既可以申請入gp
入面好多資料

Mw頭一星期係好難頂 只有忍 身體會好乾
試下隔日沖涼 會舒服d 加油
感謝先,到時問問醫生先
巴打我早幾日睇多次西醫
我叫佢類轉抗生素藥膏消炎殺菌加一個月抗生素口服
因為金黃葡萄球菌
但係,我想問下我有用死海鹽沖涼
但係啲搽完啲抗生素藥膏都係咁出水,點處理好?
同埋抗生素照食咗先?
同埋係咪應該絆紗布包住啲傷口先?
同埋我想問下搽完啲藥膚都有水出係咪即係其實反彈緊?
因為我有試過搽保濕都有出水
如果全身已經淨番面及小腿有事, 其他地方都已經滿晒濕疹咁嚴重
其實係唔係都可以先搽類固醇止住佢先再之後搵其他療法?
因為由7月到而家, 係先由心口>背>肚>肩>手臂>大脾, 不斷蔓延(雞皮狀既濕疹, 所以以上部位係全布滿.......變左隻怪物咁....)
好似咁:

嚴重既時候更加係好似咁:

好驚再唔止住佢就落埋小腿上埋面.........
已經睇過幾個西醫都一定係話搽類固醇, 但曾經搽過幾次(每次一星期-10日左右), 之後都係起番出黎, 但唔知係唔係有幫到減緩蔓延....
中醫亦睇過3個都係冇個有效, 飲完D藥都係冇分別或好似仲差左
真係好大壓力, 每日都好擔心, 睇住成身個範圍越黎越大........
個樣唔似一般濕疹但極似D毛囊角化, 真係成身都係+痕, 但所有西醫都話係濕疹....
如果全身已經淨番面及小腿
btw已經有試大麻籽油, 死海鹽水, 好多唔同既保濕cream
冇感覺到係食完D乜就會特別發得勁, 但有盡量清淡/戒口

黎緊再試埋益生菌, 換屋企濾水器, 勤D洗被舖
未做過致敏test因為問題間化驗所話食中藥有甘草呢個成份既話要停藥幾星期先可以去驗

呢兩幅比較似......
唔好意思咁多位係度貼D咁核突既圖.....但全身都就黎變成咁樣都唔知可以點算......
另外想問下巴打其實對死海鹽敏感情況係會點?
而且啲手指24小時咁出水算唔算金黃葡萄球菌?
頭一個專科話係
而我今日睇咗普通科佢都話係有傷口入咗啲菌咁
都係抗生素同洗傷口嘅藥同啲消腫藥
但係,我暫時都係食緊專科一個月嗰啲抗生素同抗生素消膏
同埋我想問下寶樹堂嘅复方樟腦乳膏
有冇類固醇?因為我睇到網上啲人又話有
一啲人又話但你又唔好用咁多
因為有時夜晚唔知做咩有啲皮膚位置好似風爛咁俾蚊咬嘅腫同痕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞