[硬件撚]討論硬件知識、砌機list、解答問題集中貼(126)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
係到
佢話想你upgrade下自已 家陣罷工
想問開機間唔中會5短音,要拆底板電池reset 先開得返機,有時又會死機變黑畫面,係咪底板就死?
半年前砌左機,想升一升條女
唔好問我果時條List點黎

Intel i7 8700
ASRock Z370 pro4 ATX
DDR4 2666 8GB * 2
256GB PM961 SSD
3TB HHD
RX560
Cooler Master MWE Bronze 550W ATX

近排想upgrade張display card, 用緊隻 2K 60Hz moon
如果唔轉隻牛,最盡可以用到邊張display card (想玩 3A game, 2K 60Hz)
如果有得唔轉隻牛做到就最好
如果要轉既話,有冇邊隻推薦

唔該咁多位巴打
1070ti
CM牛
rmx750-2

but
ram咩事2666配z370?
睇下底板說明書5短嗶聲係咩意思先

多數都係鬆RAM 鬆 display card,試下重插先
重裝左windows開得返
但開機速度慢左好多
仲要load呢個畫面
以前唔洗
果時唔識野...係咪正常會配多D?

我果2條ram係
Kingston HyperX FURY 2666
唔超
2080TI都夠力(8700 under 100w)

慢慢到哂先砌
ram換埋做3200
主人有盒玩喇
咬啦!咬爛佢d 線
對電腦知識係零,但部電腦用左接訓10年,最近想換
想睇住悠二個List 黎砌, 但我想用d細d機箱, 但又唔係佢果隻
轉做橫放Cooler Master MasterBox Q300L / SilverStone GD09, 將個MON 放上面
所以想搵巴打幫下忙, 睇下有咩要執執
其實本身主要係用黎BT, 之後將D 字幕嵌落D 戲度
想部機可以同時處理好多野, 開住達哥黎聽+睇YOUTUBE片+BT+用MKVToolNixGUI 合字幕
同埋想過戲落外置HARD DISK時可以快D
筆直7500

已有HDD Western Digital 3.5" WD Red NAS Hard Drive 2TB - WD20EFRX(之前唔識野買落)

CPU AMD Ryzen™ 5 2600 Zen+
Motherboard ASUS PRIME A320M-K
RAM ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16 ( Samsung B-Die )
Display Card ASUS GeForce® DUAL GTX 1060 OC Edition 6GB GDDR5
SSD Kingston A400 Series 240GB SATA 3 (想轉做480GB)
PSU Delta 台達 實在力量 GPS-500EB E 500W 80 Plus Bronze

mb>msi b450m mortar
gpu>1050ti
ram>xpg z1 3000

唔該晒巴打
個機箱係咪裝得裝啲涵?

咩玩法
主人好少會咬線
我有5隻,都未咬過
我張 ROG 1066 有冇人想接
好想換卡
換條線再試下
5隻
香港個代理好似冇做desktop

其中一隻
磨牙
5隻 放d出黎買糧俾主人啦
好戅鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞