[硬件撚]討論硬件知識、砌機list、解答問題集中貼(126)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
肥花gtx1080低見2字頭
Delta 火牛係垃圾
我以前出左1x隻550/750w
分V1/V2/V3之餘,三年死哂

有保都冇理,直接換其他牌子

btw,完全唔明白 240ssd+1t hdd係乜on9玩法
512 nvme /1T sata ssd唔貴

icloud/google driver大把 cloud driver足夠一般人用
冇必要加1T hdd(8T/12T我反而是建議的)
肯定假
新會員質素係咁上下
肥花有人賣1070 千六蚊
3500係度都買到1080ti
我筆直得2k
上個星期amazon 2000幾買到全新1070ti
半個鐘都無,點搶
我睇到既時侯已經係1070 賣280usd
個deal由我見到再到搶哂起碼4個鐘
想問NOTEBOOK M2槽 係咪只可插SSD?
MSI GS65, 個SPEC咁寫

NAx M.2 SSD slot (SATA)
1x M.2 SSD slot (NVMe PCIe Gen3)
NAx M.2 SSD Combo slot (NVMe PCIe Gen3 x2 / SATA )
1x M.2 SSD Combo slot (NVMe PCIe Gen3 / SATA)

定係有M2插嘅HDD? GOOGLE完都唔太明
我寫得唔好
我話我見到既係1070 賣280usd 半個鐘
Ti 一撚早賣曬 我沒有朋友
想問CPU開蓋系咪直接搵法奧就得?洗唔洗自己買定材料?thx
走雞
料要自己買?
cloud太慢啦
我用緊BB1000+2TB Google drive
扯盡都係得嗰100MB/s
而且重有每日750GB upload限制

icloud我就未用過不予置評
1. Budget
Around 7000$HKD

2. 電腦主要用途
會打機 主要玩FPS GAME 常用PREMEIRE AND PHOTOSHOP
間唔中會開台直播下

3. 個人需求
想可以一路剪片同時一路睇2K 片
打機FPS KEEP 住60 就OK
畫質唔需要最好
唔會超頻

MON 應該會搵D 29" 2K 144HZ
想請教下各位巴打條LIST 咁樣有無問題 有無野可以改善下

Intel Core I7-8700
MSI Geforce GTX 1070 Gaming X 8GB
Asus Prime B360M-A
Cooler Master xStreme Power Plus 550W
Klevv 16GB DDR4-2666
144 2K用唔盡做咩要買
咁轉返2K 60
咁點解Mon唔用2k60hz就算
1080ti最起碼
堂巴快我一步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞