[硬件撚]討論硬件知識、砌機list、解答問題集中貼(126)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
新人求List需知

為方便連登眾巴絲可以好好幫助你,請你好好合作
不但可以令連登眾巴絲可以盡快回覆你的問題,更可以令條List更適合你所需

關於所有店舖事項請巴打從其他有效方式聯絡

顯卡係蝗語,請講顯示卡或display card

1. Budget
NO MONEY NO TALK ,預算上限寬鬆可以買好一點,預算太低可能要將就或繼續儲錢
打機INTEL
多工AMD

2. 電腦主要用途
你想玩咩遊戲? (多數砌機都會打機,如果唔係請另外講明)
最好講game名,唔好一句steam game/blizzard/EA game就算
因為成千上萬隻人地唔知你玩邊隻
需唔需要直播或錄製遊戲影片?

3. 個人需求
玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(Ultra/高/中/低)?最低可接受幾fps?
如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件?
想唔想超頻?散熱需求如何?使唔使靜過Dyson?
有冇特定嘅牌子信仰?想唔想有華麗嘅RGB光效?

4. 現在或將會使用mon的類型
解像度有分1080p, 2K(1440p), 4K(2160p)
更新頻率有分60Hz, 144Hz, 240Hz
你想要咩解像度(畫質)同更新頻率(流暢度)?
解像度高,會對打機效能造成影響,但畫質會更好
更新頻率高,如效能足夠可以造成比低更新頻率更好嘅流暢度

5. 自己都學習一些
講真,有一班巴絲好憎伸手黨,所以建議你行多一兩步
哪怕你直接照抄悠二巴打List放上黎問,佢地都會出手幫助
只是Ctrl-C和Ctrl-V咁簡單,大家都會開心嘅事點解唔做呢?
甚至可能你在過程中已經搵到需要的答案都不一定!
(悠二List網站 : http://yujihw.com)

6. 大腦Google係一樣很有用的東西

7. 火牛冇乜所謂一般夠用: antec eco2 550w / 義海RMX

8. 請上銅柱

9. 走線
砌機未
2018(失業) @Battleye N1994
樓主 ho ball
今晚唔食飯?
趕住返去走線?
又走線
聽人講 9700k 3千8蚊 下星期有貨

但見中田個網暫時定價由3500改到3650
屌1001唔開post
仲有面係度講野?
今晚睇我走
matx 走到手軟
藍寶石Vega 56 Pulse $3600點睇
定係等埋7nm Vega
等你開post 啊!識唔識規矩?
火牛收藏家
留名先
回避問題
Faroll
vega56 $3199就有
買vega56不如買1070ti
收左張1080ti $4000

有冇人知邊間腦舖有賣呢舊 24pin 走線轉插?

P.S. 唔想用淘寶
如果玩千幾蚊1080p 144 我會揀56
落多半打SSD絕對係超級考驗
要咁多隻 ssd 做咩

魔術貼帶
第一眼以為係膠紙

好好用
用索帶改嘢要剪咗佢再穿
未見過有
加多$200上asus果張
有冇人知corsair spec omega個箱剪左顯示卡位d條條裝唔裝到cooler master個直立顯示卡座
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞