[硬件撚]討論硬件知識、砌機list、解答問題集中貼(126)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
留名
其實都係淘寶野黎
唔好阻人畀多啲錢去買同一樣嘢
唔漏水的話起碼用到3,4年 唔需要太理會呢個問題
電腦出咗事
前幾日打打吓LOL部機reboot
reboot完之後一開任何game就再reboot
但唔開game就冇事
最奇怪係佢reboot完會reset我game嘅data同setting
例如resolution嗰啲 我啲save都冇晒...
以為係ssd問題 點知換完重裝埋部機
一入game又係reboot
求巴打解救
隻牛換咗一個月多啲
650w gtx1070 8g
full spec
同我搵個硬件傳心師過嚟
full list spec 去咗邊?
我下次要加#1
我想問問大家點換零件
因為我想玩cod
但係首先我唔知係邊搵到full spec
我淨係知呢幾樣
cpu:Intel Core i5-4440 @ 3.10GHz
8gb ram
NVIDIA GeForce 950

Budget 3000
仲有冇野需要知 我盡量搵
感激
咪理千早鳩嗡
保足六年驚閪牙
近排見好多人都係外國森林網同新蛋買硬件,

想問下買完係香港會唔會有保養?如果壞左點算?

因為對比起價錢,以上2個網站買真係平過香港
壞左自己RMA
成部換啦 你最基本野都唔識
比如我地教你換顯示卡 你買完都係唔識換 晒晒啲錢

anyway 3000建議你加多條8gb ram 同埋顯示卡1060 如果搵到2手就1070 牌子唔洗理是但搵最平

不過更建議你買部ps4係最好
Ps4玩槍game冇咁好嘛
唔係可以比啲錢叫人幫我換架咩
前面嗰個新蛋回贈用嚟買860EVO 2TB好似唔錯
[https://m.newegg.com/global/hk/product/N82E16820147671]

個價錢啱啱好攞盡400蚊
係呀 只係換1手野唔抵

因為ram你淨係用到ddr3 依架出到ddr4
要加ram買舊一代但錢俾咁多好唔抵

同樣顯示卡你啲錢淨係夠買1060 1070
但已經出左新20代 你又唔夠錢買2070

正常會上網收2手就抵屌 你唔識叫人整姐係俾一手既價會好唔抵 差50%價錢以上
岩岩多左dd不過都ok
1066 i5-4440 推唔盡

2手入粒 i7 4790 ~1500(新高登,但應該有更平)
2手入1066 dcfever ~1000 (呢度有人義海都入得過既)
再入多條8GB DDR3 1600Mhz 2手好似都2/3舊水

$3000 budget
我岩岩呢個星期升級部4代後備機
本身i3 -> i7 4980hq ~800
本身16gb ram -> 收多2條8gb變32gb ~500
750ti想換1060 1070 等緊義海
btw佢冇講用hdd定ssd 應該又要預多300蚊加粒ssd俾佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞